«Hunder fryser vel ikke?»

Dette er en påstand og en sannhet med store modifikasjoner. Polarhunder og de rasene som bor ute hele året, tåler veldig mye. Det er fordi de har varm underull og gode dekkhår. De har altså en pels og kroppsbygning som er laget for kulde. I tillegg til dette, så har slike hunder mye mer hår på ører, buk, testikler og poter. Alaskan Malamute og Siberian Husky vil derfor ikke har noe særlig problemer med kulde.

Men sett bort fra de nevnte typene hund, så har de fleste hunder ikke slik pels og de mangler gjerne den originale, isolerende underullen. Det er fort gjort å glemme at en ganske solid hund ikke har skikkelig underull, og derfor fort kan fryse.

Hunder er dessuten litt som oss mennesker. Det er store individuelle forskjeller, og hvor mye de fryser avhenger ikke bare av det fysiske, men også hva de er vant til. Man må være ekstra påpasselig om hunden din er syk (spesielt om dette er pusterelatert), eller om du har en valp, gammel, liten eller korthåret hund. Syke hunder vil ha det ekstra vanskelig med å holde varmen på vinterstid.

Generelle råd i kulda

Unngå stillesitting i kulda (luftegård, løpestreng, kald bil)
Varm opp med dekken i starten av turen, selv ved turer av høyere intensitet.
Hold hunden i bevegelse.
Dekk til spesielt utsatte områder (se nederst i artikkelen).
Bruk sko eller potebeskyttelse hvis dere går på skare eller er lenge ute.
Beskytt mot snø, regn, vind, og skader – dekken eller overall er lurt.
Tørk hunden og potene om den har blitt våt.
Sjekk utsatte områder jevnlig (temperatur, farge).
La aldri hunden bli værende i bilen på en kald vinterdag.
Gi hunden riktig næring og fôr.
Stell hunden og ta en daglig sjekk av tilstanden.
Ta med et varmende teppe eller en sovepose – sørg for at den har mulighet til å varme og tørke seg.

Les også: Hvordan ta var på huden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Better safe than sorry

Ikke vær redd for å kle på hunden litt, eller ta hensyn til kulda på hundens vegne. Det er bare tull at man «menneskliggjør» hunder ved å kle på dem i kulda. Det viser bare godt skjønn, godt hundehold og at man tar vare på hunden sin!

Når, og hvor mye, man skal kle på, vil variere fra hund til hund (og rase til rase). En generell regel kan være at når gradestokken kryper under -10, bør hundene få på dekken, selv når de er i aktivitet. Mange raser bør imidlertid trenge påkledning lenge før det blir så kaldt.

Skidress («kondomdrakt») er ikke så dumt i snøen. Tøys har pels som lett tar til seg snøballer, så selv om heldrakten ikke gir så mye varme, så hindrer den ising og snøballer i pelsen. Dessuten ser han ut som Supermann i den! Tøys er også mye med på ski med fattern, så drakten hindrer skrubbsår på balla når Tøys løper på skaresnø og hopper i snøen!

Foto: @Toysworkingspaniel / Crister Næss

Dekkenet

Det er populært med klær til hunder, og du finner et stort utvalg i nettbutikker og dyrebutikker. Men alt som er fint og søtt er ikke alltid like praktisk. Poenget med et dekken er at det skal gi varme på samme måte som en jakke gjør for oss mennesker.

Mange eiere tror hunden vil være godt beskyttet i en strikket, søt drakt. Vi vil helle anbefale å gå for et dekken som tåler regn, vind, snø og som samtidig holder på varmen. Et vått dekken mot kroppen gjør bare vondt verre. Styr unna bomull! Ull er gull, men også isolerte «boblejakke» liknende dekken kan være bra. Det er mange gode alternativer der ute.

Et dekken gjør jobben når temperaturen kryper under minusgradene, eller etter tur, når hunden er litt våt. Tøys elsker sitt ulldekken! Dekkenet er litt som mellomlagsjakka eller dunjakka til oss mennesker – superdigg!

Foto: @Toysworkingspaniel / Crister Næss

Pausetips for kalde dager

Gi hunden et underlag å sitte/ligge på.
Kle på hunden (ekstra) under pausen, selv om pausen er kort.
Gi litt høyenergi snacks (velg noe som gir lite volum i magesekken). Hunden forbrenner mer energi i kulda.
Start litt roligere etter pausen, kanskje med ekstra påkledning de første minuttene. Muskler og ledd kan ha blitt avkjølt.

Potesokker

Potene er noe som ofte glemmes, noe som er dumt, da dette er en av de stedene hunder fortest kan få frostskader og bli kalde.

Is, snø og frost kan være både ubehagelig og i verste fall skadelig for potene. Fuktighet kan i enkelte tilfeller, sammen med skaresnø, føre til stygge sår, infeksjon, betennelse og våteksem. Bruk derfor potesalve med høyt fettinhold, da dette er effektivt både mot ising og skader. Potesalven smøres på labbene til hunden før luftetur for å forhindre isdannelse, uttørring, sprekker og sår hud.

For langhårede raser kan det kan hjelpe å klippe vekk overflødig pels på potene for å unngå at snøklumper setter seg fast. Det må f.eks Tøys over her gjøre på vinteren.

Tørk potene etter hver tur. Sjekk nøye mellom hver enkelt tå og selve poten. Husk også å sjekke kloen og puten som sitter lengre opp på forbeina. Hvis pelsen mellom tærne er misfarget i forhold til resten av poten, kan det være et tidlig tegn på irritasjon. Ta i så fall kontakt med veterinær for forebygging av infeksjon.

Vi mener at potesokker kanskje er det beste alternativet, spesielt om hundene er like mye på tur som våre hunder er. Det beskytter mot skarpt underlag, kulde, salt og fukt. Det kan være en god investering dersom dere går lange turer i kulden, eller skal på skitur på skarpt føre. Pass på at potesokken sitter godt uten å gi ubehag for hunden, og at den ikke slutter rett ved ulvekloen.

Rockesokk er kult, og ikke så aller verst – sier Tøys!

Foto: @Toysworkingspaniel / Crister Næss

Hunder som er spesielt utsatte for kulde 

Valper
Eldre hunder
Små hunder (disse har stor overflate i forhold til kroppsvekt, og taper derfor mer varme)
Hunder med kroniske sykdommer og nedsatt blodsirkulasjon (hjerteproblemer, nyresvikt, hypotyreose, hudproblemer, etc.)
Hunder med lite pels
Tynne hunder (lite hold)
Hunder som har en pels uten underull
Hunder som ikke er vant til å være mye ute

Områder som er spesielt utsatt

Ører
Testikler
Brystvorter
Haletupp
Mageområdet
Poter

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »