Å kunne sette opp telt i alle værforhold gjør deg langt mer forberedt på alle slags situasjoner som kan oppstå. Det trenger ikke være ekstremvind for å trene. Bare gjør det om og om igjen til du kan gjøre det med lukkede øyne. Og med hansker eller votter på. Hvis dere er to personer som vanligvis reiser sammen, så øv sammen og del de forskjellige oppgavene mellom dere, slik at neste gang du slår opp telt i marka er du godt forberedt. Når alle vet nøyaktig hva de skal gjøre og i hvilken rekkefølge, så går det mye lettere.

Gjør klar teltplassen

Nydelig camp, eller?
Foto: Christian Iversen Styve

Det kan være lurt å ta seg tid til å finne en god teltplass og velge hvor man skal plassere teltet med litt omhu. Tenk på le fra vinden, skredfare, tilgang på god snø til snøblokker, og andre ting som kan være kjekt å ha i nærheten.

Unngå trange daler, forblåste hauger, fjellpass og andre steder hvor vinden ofte forsterkes. Det som ser ut som en innbydende og skjermet leirplass kan fort forvandles til en snøhaug ved at snø fokker seg. Husk også at snø som har samlet seg i trær også kan falle ned fra trærne, som selv om det virker fristende å sette opp telt i en skjermet treklynge, så kan man fort få seg en overrraskele fra oven.

Før man begynner å sette opp teltet er det lurt å trampe ned snøen på teltplassen, gjerne med skiene på. Området bør være noen kradratmeter større enn selve teltet, slik at man har plass til å bevege seg og arbeide på.

Det kan også være en god idé å sette sammen mye av teltet før du flytter hele teltet inn på «parkeringsplassen» sin, slik at man ikke ødelegger den fine og jevne overflaten man har laget til.

Christian Iversen Styve

Eventyrer, polarguide og fotograf

HOT TIPS
Finn en teltplass med fin utsikt og kort vei til vann eller andre nødvendigheter. Om man velger litt smart, så kan man også bruke terrenget til å skjerme teltplassen litt for vært og vind.

Tenk på vindretning

Tunneltelt som settes opp med endevegg og smalside mot vinden.
Foto: Christian Iversen Styve

Først og fremst er det fornuftig å finne en teltplass som i utgangspunktet er så godt skjermet for vind som mulig, om det lar seg gjøre.

Videre, så finnes det mange ulike telt. Tradisjonelle tunneltelt har mange fordeler, men man bør være ekstra oppmerksom på hvilken vei man slår opp teltet, slik at kortsidene står opp mot vinden. Et tunneltelt liker ikke så godt sidevind på langsidene.

Kuppeltelt er foretrukket av mange, deriblant en del av oss også, fordi de stort sett tåler veldig mye vind fra alle retninger.

Tips: Doble teltstenger

Visste du at det på mange teltmodeller er mulig å bruke et dobbelt sett medstenger i strømpene. Dette vil gjøre teltet ditt mye mer stabilt i veldig høy vind, og det reduserer også blafring i duken, noe som kan lage en særs irriterend lyd når man vil sove.

Det betyr også at du ikke nødvendigvis trenger å bygge en svær levegg foran teltet ditt når det er vind der ute. På et stort telt til 3-4 personer vil det kunne være tilstrekkelig å bruke doble stenger i de to ytterste kanalene.

Alt du trenger å gjøre er å kjøpe to ekstra stenger som passer til teltet ditt, noe som også betyr at du har to til overs hvis en av stengene skulle gå i stykker. Prøv det selv og se. Forskjellen er massiv!

Stormsikring

Sterk vind og vindkast kan fort bli en utfording. Spesielt når snøen også blåses opp på teltet og man merker det flaprer godt i telduken. Å sikre teltet er avgjørende for om man får en god natts søvn og kan ha det koselig mens man lytter til ulingen utenfor teltet, eller om man får en heller slitsom natt.

Foto: Christian Iversen Styve

Bardunering – heller for mye enn for lite!

Gode telt har gjennomtenkte bardunfester og rikelig med barduneringsmuligheter, og ikke uten grunn. Spesielt på gode vintertelt, så kan man godt bruke absolutt alle barunene og sikre teltet godt mot vind fra alle retninger. Ta deg tid til å bardunere grundig, heller for mye enn for lite. Så slipper du å måtte berge teltet midt på natta når stormen slår til.

På vinterstid kan man gjerne bruke større snøplugger, ski, snøanker og andre hjelpemidler for å forankre teltet. Fest bardunene så nært bakken som mulig, og sett skiene ned i snøen med rundt 45-50 graders vinkel. Pass på at stålkantene på skiene er vendt innover mot teltet, slik at bardunene ikke kappes på de skarpe kantene. Staver kan også brukes til å bardunere teltet. Men stikk de da ned i snøen med håndtaket først.

Pakk gjerne skiene, stavene og pluggene litt inn med snø og la det sette seg. Da sitter det som betong etter en liten times tid. Bruk gjerne spade i prosessen. Spaden kan også med fordel brukes til å grave løs staver og plugger når leiren skal rives, da disse fort kan fryse ganske godt fast.

Levegg

Om det er skikkelig ruskevær, om man vil sikre teltplassen skikkelig eller man forventer storm om natten – så kan man vurdere å bygge en levegg. Leveggen vil skjerme teltet for snøføyk og sterk vind.

Levegger bak teltene.
Foto: Christian Iversen Styve

Skjær ut snøblokker med spade, sag, ski eller det du har for hånd. Bygg så en kraftig mur av snøblokkene, som gjerne er 30-50cm eller høyere enn teltet. Form veggen litt i vinkel, men spissen vekk fra teltet. Sørg også for å ha ca 1,5 meter avstand til teltet, da det kan oppstå en bakevjer med vind som fokker opp snø bak veggen.

En solid vegg tar omtrent en 45minutter å bygge, eller kanskje mindre, om man er mange. Det tar gjerne en del tid å bygge en slik vegg, så vurder nødvendigheten og planlegg arbeidet.

En god levegg skjermer ikke bare for vinden, men gjør også at vinden bråker mindre med teltet og telduken holder seg roligere. Dessuten leveggen god ly, så man kan gjerne også bygge et steike flott toalett i ly av leveggen. Om man skal ha camp på samme sted over lengre tid, for eksempel om man blir værfast, så gir det veldig mye mening å bygge en solid og forseggjort levegg.

Toalett

Du trenger ikke å lage et lite fancy toalett som dette, men å bygge levegger for skydd og privatliv er noe de fleste vil verdsette på en lang tur. Spesielt når det er surt, kaldt og vindfullt ute. Og vi kan med sikkerhet si at de fleste foretrekker litt ro og privatliv når de skal gjøre sitt fornødne.

Ikke minst, er det en fint å ha en dedikert plass for slike aktiviteter slik at man ikke skaper et minefelt av menneskelig avfall rundt campen.

Når man forlater leiplassen, så kan man bare slå ned veggene og begrave alt sammen dypt. Men om turen tillater det, så gjelder samme praksis som med bikkja, nemlig at man bør plukke opp etter seg. Legg alltid igjen så lite avfall som mulig når du er på tur.

Å lage et litt lukseriøst toalett på tur er en fin teambyggende aktivitet, også legger det fint til rette for at man kan lese en avis, høre litt på Ipod og bare nye utsikten når man gjør det nødvendige. Det er vel ikke så verst det vel?

En meget forseggjort dasstrone. #shithappens
Foto: Christian Iversen Styve

Snø og storm-matter

Vår påstand er at storm-matter er noe man ikke trenger i skogen, men kun på vidda på vinteren. Noen produsenter lager vintertelt uten storm-matter, og da gjerne i kuppelkonstruksjon, disse fungerer faktisk veldig bra så lenge man vet hva man driver med. I Norge har vi nok hatt en veldig stor forkjærlighet for slike matter, men det betyr ikke at ikke andre løsninger ikke fungerer. Man må bare vite hva man driver med.

For mange er storm-matter et must. Og helt ærlig, så gjør det ofte ting litt enklere på vidda. Det finnes både delte matter og heldekkende matter. Begge deler fungerer utmerket.

Storm-mattene graves ned i snøen og dekkes til med snø. På denne måten ankrer du teltet enda bedre og du sikrer at det ikke fokker inn snø mellom ytterteltet og innerteltet. Er det god nok snø, så kan du også stable snøblokker på mattene og på den måten sikre teltet enda bedre.

Sammenhengende stomr-matter.
Foto: Helsport

Ventilasjon

Ventilasjon er viktig, uansett hvordan man camper med telt. Men spesielt når man fyrer primus i teltet, tørker klær inne i teltet i uvær og om man bruker storm-matter – så er ventilasjon kritisk. God lufting forhindrer kondens, ventilasjon og innluft.

Mange telt er konstuiert slik at det forutsettes god sirkulasjon under teltet. Men når telt pakkes inn i snø på vinteren og storm-matter graves ned, så kan ventilasjonen bli litt mer vrien. Derfor har gode vintertelt ventilasjonsluker ganske høyt oppe på teltet, slik at man unngår at disse tettes av snø. Det er også viktig å sørge for sirkulasjon, så mange velger å sy på ekstra ventiler på teltet sitt.

Crister Næss

Åsnes potet, skiguide og utstyrsnerd

HOT TIPS
Husk at også døren til innerteltet og ytterdøra kan brukes som ventil for ekstra lufting, så fremt forholdene tillater det. På vinterturer og ekspedisjoner, så bør det luftes godt når man fyrer inne i teltet. Luft ellers så ofte man kan.

Kjøkkengrop/kuldegrop

Teltet er ikke så stort, så om man skal utnytte plassen maksimalt, så kan man lage seg en liten «kjeller» og utnytte dybden i snøen. En god kjøkkengrop i forteltet er derfor ikke bare luksus og komfort, men også veldig praktisk av mange grunner.

Kuldegropens effekt er omdiskutert, men vår erfaring er i hvert fall at en grop i innerteltet både gir litt høyere snitttemperatur i innterteltet og veldig god plass til å jobbe på.

Grav ut en firkantet grop, og lag til en liten «kjøkkenbenk» under skråtaket på ytterteltet. Sørg for å ikke grave helt ut mot teltduken, for da kan vinden snike seg inn. Man kan også lage til ulike hylleløsninger til utstyr, skisko eller en benk til kokken. Fantasien er det eneste som begrenser hvor bra denne kjøkkengropen blir.

Dybden på gropen vil avhenge litt av snødybde og hva man selv ønsker. Noen vil stå oppreist og jobbe i kjøkkenet, andre liker å sitte på knærne. God dybde gir uansett plass til påkledning, pakking og kokkekunster.

Bryte leir – «ting tar tid»

«Ting tar tid» eller «TTT» er velkjent ordbruk for mange. Og det ligger mye sannhet i dette. Når det er kaldt, ruskete vær eller man er på tur med mange andre – så tar ting tid. Det kan gjerne ta opptil 2 timer før man er ferdig pakket og klar til å forlate campen om vintere. Det vil gjerne variere med erfaringen til grupppa, antall turdeltakere og hvor kaldt/ruskete det er.

Foto: Christian Iversen Styve

Et veldig godt tips er å trene litt på forhånd, slik at man har en viss idé om hvor lang tid slikt tar. Man kan da avtale avreise tidpunkt for hele gruppa, og på den måten kan alle jobbe mot å være klar til et gitt tidspunkt. Da slipper noen å vente på de andre. Det er også viktig at alle tar i et felles tak ved setting av camp, bryting av leir og andre gjøremål som kommer felleskapet til gode.

Når man pakker ned ting i pulkbaggen, pakker ned teltet og eller river camp er det viktig med utstyrskontroll. Et annet viktig moment er at man tar seg tid til å rive leir uten å forhaste seg og røske i stykker utstyr, i tillegg til at man sørger for å børste utstyr og telt fritt for snø og is. Sørg også for at glidelåser på telt og pakksekker er lukket, barduner uten «spaghetti» og at man ellers har litt kontroll til eventuelt nytt reising av camp dagen etterpå.

VIKTIG: Sørg for å plukke opp søppel, fyll igjen snøgroper, riv levegger og dekk til den gule snøen. Alt av søppel SKAL være med hjem.

Tips: Snøbørste

Snøbørste, snøkost, hårbørste, skobørste – kjært barn, mange navn. En typis forsvarsgreie, som mange i førstegangstjeneste har gjort seg bekjent med.
Men ikke uten grunn; en liten børste med stive hår er praktisk for å børste vekk snø fra både telt, bekledning og utstyr.

OM du følger disse rådene fra vårt ekspertpanel, så vil teltet ditt tåle de fleste utfordringer når du vintercamper.

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »