Hva består en fell av?
1. Et plysmateriale/duk med retningsbestemte hår
«Vurder bruk, behov, fysisk form og teknikk når du velger hvilken fell og hvilket materiale du skal ha i din fell. Hvis du er en vanlig skiturist eller legger ut på langturer, kan du med fordel velge en fell som er lettere og som gir god glid. Hvis du bare sporadisk går på ski eller er ny i sporten, kan du spare penger og velge en nylonfell for deres holdbarhet og utmerkede grep.
Plysmaterialet gir en fell ulike grader av GREP og GLID. Disse egenskapene varierer avhengig av materialet som brukes (nylon, blanding eller mohair) og hvordan fibrene er vevd (tykkere eller tynnere, lengre eller kortere, mer eller mindre vinklet). Som en generell regel har feller som glir godt litt lavere feste.
Sammensetningen av lange og korte hår spiller en stor rolle for hvor god glid en fell har. Og selv om det høres rart ut, så glir feller med mange lange hår bedre. Om man studerer selskinn, som er det alle moderne feller forsøker å etterlikne, så vil man se at selskinnet består av flere lag med både lange og korte hår.
Mix-feller, eller feller som har en kombinasjon av Mohair og Nylon gir et godt kompromiss mellom god glid, grep, vekt, holdbarhet og pris. Som oftest finner man en kombinasjon av enter 60% Mohair/40% Nylon eller 70% Mohair / 30% Nylon i slike feller.
Levetid: Ca 120.000 m
Skifellen – din beste venn på topptur!
2. Impregnering og behandlig av materialet
Feller behandles gjerne med ulike typer impregnering og trimmes til. En god fell har en riktig kombinasjon av lange og kort hår og er behandlet med en god og miljøvennlig impregnering. Behandlingen av fellen gjør at den får best mulig glid, ikke trekker opp fuktighet og oppfører seg som den skal – altså at den griper når det trengs og glir godt når du går framover.
I dag har heldigvis de fleste seriøse leverandører av feller kuttet helt ut bruk av flourprodukter som PFOA og perfluorocarboner (PFCs).
Impregneringen og behandlingene gjør fibrene i fellen mindre mottakelig for fuktighet og hindrer at de fliser for lett opp, som er nøkkelen til å forhindre dannelse av snøklumper, is og klabb.
Våte fibre kan fryse ved temperaturendring. Når fibrene fryser tiltrekker de seg snø som fester seg til fellen og danner klumper. Farging av fellen gjøres også som en tilleggsbehandling. Hvordan farginen av fellen og behandling av materialet gjøres vil også spille en rolle for hvor godt fibrene henger fast i fellen, vinkelen på fibrene, glid og grep. Derfor er denne delen av en fell det som skiller mange av de virkelig gode fellene fra de litt enklere fellene.
3. Lining, backing og/eller membran
Liningen på fellen er ofte laget av bomull eller et annet tekstilmateriale. Selve liningen er grunnpilaren og ankeret til alle fibrene i fellen. På de aller fleste feller vil alle fibrene være festet til en eller annen form for lining eller «backing» som noen også kaller det.
Liningen fungerer ofte også som en membran, og i noen tilfeller kombineres også en bomullsduk med en gummimembran. Dette sørge for vann ikke trenger igjennom plysjmaterialet som er i kontakt med snøen og inn til limet. Om dette laget ikke mettes enten med lim eller på annen måte gjøres vanntett, så vil vann trenge inn i limet og redusere klebrigheten til limet. Om limet blir utsatt for mye fukt og blir gjennomvætet, så vil limet kunne gå gradvis i oppløsning og løsne fra fellen. En kvalitetsfell har gjerne en god lining eller en vanntett membran, noe som også garanterer at limet fungerer korrekt og hindrer riving av både lim og fell.
4. Lim eller klebende belegg
På alle feller er det enten lim eller et annet klebende materiale på den siden av fellen som monteres på skisålen. Dette er essensielt og viktig for at fellen skal sitte fast på skien.
Erfaring fra produsenter og de som er mest aktive i fjellet tilsier at en fell med et godt HotMelt lim er det som fungerer best på generelt grunnlag. Spesielt på kalde eller våte forhold kan det være utfordrende å få god vedheft mellom ski og fell. Derfor er riktig lim og riktig mengde lim viktig. Generelt klisterer en fell seg bedre til skiene når det er litt varmere enn når det er kaldt eller veldig vått.
Det finnes også feller som har et silikonbelegg eller andre heftematarialer, men i dag ser man at de aller fleste velger å gå for et godt lim og løser dette på ulike måter.
Voksing og prepping av toppturski
Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.
En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.
Montering av binding på fjellski
Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.
For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte. Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.
Guide til forståelse av sidevegger i ski
Sidevegger? Hva har det å si for skiens egenskaper og stryke? Det går vi igjennom her. For eksempel, så er ikke «ABS» bremsene på bilen din, men en spesiell type plast som brukes i skienes sidevegger.
Hvordan velge riktig skifell?
Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.
Smørefrie eller smørbare ski?
Skal du kjøpe nye ski, og er usikker på om du skal velge smøreski eller smørefri ski? Synes du det høres komplisert ut med smøring, eller kanskje du bare er usikker? Her går vi igjennom fordelene og ulempene ved både smøreski – og smøfrie ski! Kanskje det kan hjelpe deg i valget?
4 myter om skifeller som må knuses
Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.