Ekspertpanelet – Åsnes Academy

Denne samlingen av eksperter er samlet for at vi skal kunne gi deg kunnskap basert på det ypperste av erfaring, kunnskapen, vitenskap og livsvisdom. Og når vi sier at vi har samlet eksperter, så har vi samlet faktiske eksperter som beviselig vet hva de prater om og som sitter på unik og svært verdifull kunnskap. Kombinasjonen av kunnskapen i Åsnes, våre ambassadører og ekspertpanelet omfatter alt fra skibygging og materialkunskap til livsvisdom og nybegynnerlærdom. Vi vil faktisk påstå at den samlede kunnskapen som finnes i denne gruppen ikke kan matches noe annet sted.

Aleksander Gamme

Eventyrer og polfarer

Ganske udiskutabelt, nasjonens og kanskje verdens mest allsidige eventyrer, i ordets rette forstand.

Aleksander Gamme er ganske udiskutabelt, nasjonens og kanskje verdens mest allsidige eventyrer, i ordets rette forstand. Han er mest kjent for å ha tilbakelagt verdens lengste skitur på 2274 km til Sydpolen, men vi mener det er enda viktigere å huske hans utradisjonelle valg, da han valgte å vente på Cas og Jones slik at de sammen kunne krysse mållinjen.

Aleksander er nysgjerrig av natur, noe som kanskje har ført ham inn i aktiviteter som fallskjerm, basehopp, speedriding og klatring. Han takker sjelden nei til en ny aktivitet eller noe nytt som kan utforskes eller prøves.
Aleksander har vært på en rekke ekspedisjoner. Han har krysset Sahara på tandemsykkel, han har gått Las Vegas på langs, klatret Mount Everest, flydd med heliumballonger, padlet Mjøsa i badekar, og er utdannet safariguide i Sør-Afrika.

Aleksander driver med det meste, har forsøkt det meste og kan det meste om tur og ekstremsport -enten det er med pulkdrag, klatresele, surfbrett, kajakk eller vingedrakt som hjelpemiddel.

Han har blant annet vært programleder for NRKs «Drømmeturen» og “Oppdrag Nansen». Sammen med Cecilie Skog ble deres seiledrøm dokumentert gjennom serien «FamilieFryd», mens hans egen serie “Ekspedisjon Dronning Maud Land” ble nominert til Gullruten 2016. Han har også filmet og bistått i utviklingen av “Verdens lengste skitur” – en dokumentar fra tur/retur Sydpolen i 2011/12.

I dag driver Aleksander podcasten «Tur og Tøys» sammen med en annen kjent mann i ekspedisjonsmiljøet, nemlig Lars Ebbesen. Utover dette har Aleksander vært aktiv i utviklingen av klatreparker, nye tv serier, fotografi og videoproduksjon. Han er en god venn av gjengen i Åsnes, og vi drar hyppig på tur sammen.

Børge Ousland

Eventyrer og pVår tids mest markante polfarerolfarer

Vår tids mest markante polfarer. Har i mer enn 30 år foretatt banebrytende ekspedisjoner i polare og arktiske strøk.

Børge er en mann som knapt trenger en introduksjon i denne sammenheng. Vår tids største eventyrer, nåtidens mest meritterte polfarer og en levende legende. Polfareren med stor P, ingen over, ingen ved siden av.

I mer enn 30 år har Børge Ousland foretatt banebrytende ekspedisjoner i Arktis og Antarktis – ekspedisjoner som tøyer grensene for det man trodde var mulig. Han gjennomførte historiens første soloekspedisjon til Nordpolen uten etterforsyninger, og han var den første som krysset Antarktis alene. Listen over hans mange ekspedisjoner er ellers så lang at vi anbefaler et søk på Google istedenfor å liste det opp her.

Børge Ousland er også utdannet dykker og har bakgrunn som dypvannsdykker i Nordsjøen og en militær bakgrunn fra Marinejegerkommandoen. Han er også en anerkjent fotograf og har mottatt flere internasjonale priser for sine ekspedisjoner og filmer.

I 1994 gikk han alene fra Kapp Arktichesky i Russland til Nordpolen som den første i verden, og i 1996/ 1997 var han den første i verden til å krysse Sydpolen fra kyst til kyst alene og uten etterforsyninger, noe som også var den raskeste notering inn til Sydpolen på bare 34 dager.

Fra høsten 2019 gikk Børge Ousland og Mike Horn deres hittil tyngste tur, og førøvig enda en grensesprengende og historisk tur. De seilte inn til iskanten av Norpolen og ishavet før de gikk inn til polpunktet og videre mot kysten ved Svalbard.

I de siste årene har Børge startet IceLegacy prosjektet sammen med Vincent Colliard, hvor de skal krysse de 20 største isbreene i verden samtidig som de setter fokus på klimaendringene. I tillegg er Børge en vellykket gründer, fordragsholder og ekspedisjons-arrangør med selskapet sitt Ousland Explorers og reiselivsdestinasjonen Manshausen i Steigen. Har er dessuten en av veldig få IPGA sertifiserte polarguider, og har hatt en sentral rolle i å opprette denne organisasjonen.

Randi Skaug

Eventyrer og inspirator

Profesjonell eventyrer med ett bein i naturen og ett bein i næringslivet. Etter 30 år med seiersrike oppturer og lærerike nedturer er historiene blitt sterke og overførbare.

20. mai 2004 ble Randi Skaug fra Åsbygda og første norske kvinne på Everest. Fjellturen hadde ett mål: Å mestre.

Og hun klarte det. Randi er outsideren som erobret verdens høyeste fjell. Ingen i  fjellmiljøet hadde hørt om henne før. Trolig ville ingen satset pengene sine på henne heller. Men det er ikke med stolthet hun forteller sin historie, det er med takknemlighet. Takket være de nepalske fjellførerne Tshering Pande Bhote og Jyamchang Bhote kom hun helt til topps og helt hjem – i live.

31. desember 2007 fullførte hun Seven summits – det høyeste fjellet på hvert kontinent. Etter å ha reist på alle jordens kontinenter og i over 75 land, har hun definert Norge som sitt viktigste ekspedisjonsland. Dette prosjektet brakte henne til Nord-Norge i kajakken SAKTERUTA, en ferd som gikk fra Rørvik til Russland over tre sommere fra 2012 – 2014.

Padleturen i Nord-Norge førte til både lærdom og forelskelse. Det nordnorske lynnet, lyset og naturen var til å bli avhengig av. I 2015 kjøpte Randi øya Naustholmen i Steigen for å starte en opplevelsesdestinasjon. Idéen var å dele egne opplevelser med andre og by på sterke naturopplevelser og vennlig fellesskap. Naustholmen Adventure Island åpnet i mai 2016.

Foruten å reise over hele verden, har Randi bidratt mye til humaitært arbeid i Nepal og Afghanistan. Hun er også en forretningskvinne, foredragsholder, forfatter og er kjent for sin unike evne til å engasjere og inspirere!

Bengt Rotmo

IPGA Polar Guide, hundekjører, journalist og eventyrer.

Har enrom erfaring og er en autoritet i turmiljøet, men er samtidig jornær og fremhever heller andre enn seg selv. Sammen med Randulf Valle var de de første til å gå hele Nordvespassasjen på ski, og er i så måte en av våre moderne pionerer på vinterkspedisjoner.

Bengt Rotmo er etter vår mening en veldig undervurdert og en skikkelse som ikke får nok oppmerksomhet for alt han har gjort. Han er kjent i tur -og ekspedisjonsmiljøet som en veldig profesjonell, ryddig, ydmyk og jordnær kar. Det at han ikke roper høyest eller fremhever seg selv, er nok kanskje en av grunnene til at han er en rollefigur og så høyt verdsatt. Han er rett og slett en mann som lar sine handlinger og væremåte stå for praten – og det er beunrdingsverdig.

For Bengt er fyring av primusen «dagens høydepunkt» på kalde turer. Han kan alle triksene i boka, i bokstavelig forstand.

Bengt har guidet utallige turer, over Grønland, til Nordpolen og Sydpolen, og er fast guide på kryssingen av innlandsisen i Patagonia for Ousland Explorers. Han har også hatt flere lange turer i Alaska og Canada, ogvar blant annet den første til å gå hele Nordvestpassasjen på ski sammen med Randulf Valle. Ti tilleg til alt dette er han også hundekjører og har deltatt i mange løp.

Han er rik på kunnskap og har mye erfaring. Og om du er så heldig å ha møtt han, eller vært på tur med han, så er det ikke så vanskelig å se opp til han eller forstå at han er en naturlig rådgiver og rollemodell for mange.

Bengt har lang fartstid med utstyrstesting for blant annet Helsport (testet telt i vindtunnell og på ekspedisjoner) og som skribent («På ski gjennom nordvestpassasjen») og journalist for friluftsmagasiner. Har er en av veldig få IPGA sertifiserte polarguider.

Sigvor Djukastein Mala

Arkisk Natur-Guide, eventyrer, sosialarbeider og fotograf.

Har jobbet som guide på Svalbard og fastlandet i flere år. Brenner for lange fjellskiturer, kjenner Svalbard som sin egen baklomme og har en solid tur-cv. Trives best med rim i håret, kalde fingre og et hvitt landskap foran seg.

Sigvor er vokst opp i en friluftsfamilie på Voss, og ski ble en naturlig del av friluftslivet fra ung alder. Hun ble alltid tatt med på både korte – og lange skiturer, og har en far som har gått i fjellet hele livet å se opp til.

Etter et år på Alta Folkehøgskole og «Ekspedisjonslinjen» ble interessen for vinterfriluftsliv med telt, pulk og ski for alvor vekket. Lengre turer og en tur til Svalbard gjorde at Sigvor etter hvert ble veldig glad i Svalbard. Noe som igjen har materialisert seg i mange lengre turer på Svalbard, både på vinter og på beina. Blant anna til Svalbards to høyeste fjell, Newtontoppen og Perriertoppen. Sigvor har også gått flere lengre turer på fastlandet, blant anna på Finnmarksvidda, Hardangervidda og i Jotunheimen. 

Sigvor er utdannet Arktisk Natur-Guide (Arctic Nature Guide) fra Svalbard og Universitetet i Tromsø, og har i flere år jobbet som guide på Svalbard og på fastlandet her i Norge. Hun har solid fagkunnskap og er godt kurset innen skred, ferdsel på isbre, fjellmedisin, navigasjon og lederskap – for å nevne noe.

For Sigvor, så er hverdagsturene i nærområdet like viktig som de lange ekspedisjonene, så naturen er en viktig del av hverdagen og det er stort sett i fjellet man finner hun når hun har fri fra jobb. Den største lidenskapen er ski, fornøyd når skisesongen varer ut juni og starter igjen i oktober. 

Sigvor også utdannet sosialarbeider, og ønsker å kunne bruke friluftslivskunnskapen i arbeidet med utsatte grupper, for å skape mestringsfølelse og endring. 

Sigvor er Åsnes- Ambassadør, og ble fort en naturlig del av ekspertpanelet til Åsnes Academy. Hun er flink med folk, har solid kunnskap og mye å dele. Derfor blir hun også mye å se på kurs og workshops i regi av Åsnes Academy i årene som kommer! Man får garantert mye læring av å være på tur med Sigvor.

Christian Iversen Styve

Eventyrer, polarguide og fotograf

Eventyrer, polarguide og fotograf. Er født og opplært på Voss, en ekte vossing, selvsagt oppvokst med ski på beina. Har en ganske lang og omfattende tur- og ekspedisjons CV.

Christian er født og opplært på Voss, en ekte vossing, som er oppvokst med Åsnes-ski på beina.

I sitt voksne liv har Christian vært ekspedisjonsleder for nærmere 30 ekspedisjoner. Har har vært 3 ganger til sydpolen, har krysset Grønland en haug med ganger og er en ivrig kiter. Christian er opptatt av å gi det lille ekstra til dem som er med han på tur, i form av læring og mestring. Målet hans er at man etter et kurs eller en tur sammen han, alltid skal ha gode forutsetninger for å kunne gjennomføre lignende turer på egenhånd.

Christian bor til daglig i Oslo. Han er stort sett ute på tur og blir fort utålmodig av å sitte i ro i storbyen. Han har de siste årene guidet flere grupper for blant annet HvitserkAntarctic Logistics & Expeditions LLC (ALE)Yourway Adventures & ExpeditionsBergans Adventures og Fram Expeditions.

Turene som Christian har guidet har ført han over Grønland og ikke minst til Baffin Island, men Christian er også glad i høye fjell – og har vært både i Sør-Amerika og Kaukasus for å guide turer. Tiden hjemme i Norge blir ofte brukt til både fjell-, bre- og toppturer. I dag er han nok en av de mest erfarne polarguidene i landet, og er et sikkert stikk om du planlegger en lengre ekspedisjon og vil ha de beste forutsetningene til å gjennomføre.

Christian har også en fortid i sportsbransjen, hvor han har jobbet med- og solgt ski. Derfor har han utviklet en brennende interesse for utstyr og har alltid brukt Åsnes-ski på sine turer. Som ambassadør i Åsnes ønsker han å bidra til produktutvikling og ikke minst formidle turglede gjennom tekst og bilder.  Christian drømmer om Nord- og Sydpolen, 7 Summits og 8000-metere. Lidenskapelig opptatt av å løpe i skogen og har vært en ivrig ultra-løper.

Crister Næss

Åsnes potet, skiguide og utstyrsnerd

Åsnes potet, skiguide, utstyrsnerd, hundefører og naturbarn av rang. God på mye, ekspert på noe, og helt brukbar til det meste.

Crister er fast inventar i Åsnes, har lang fartstid i sportsbransjen og er primus-motor for Åsnes Academy. Kort fortalt: en skikkelig «potet», en såkalt «jack of all trades, mastering just some». Crister har vokst opp med friluftsliv, ski, ekstremsport og vestlandsfjell.

Ganske allsidig, og behersker det meste han bestemmer seg for å beherske. Han har i flere år også gjort det til yrke å ta med seg folk på tur, som fjell- og skiguide i Fjellgutane Førarlag og andre kjente selskap. Har tidligere kjørt veldig mye ski, klatret og jobbet, i alle verdens kriker og kroker.

I sitt voksne liv gjorde han en periode militær karriere, hvor han tilbragte uforskammet mye tid utendørs gjennom hele året. Han vet alt om å være kald, våt, fryse og slite. Han liker å «kjenne at han lever» – men viktigst av alt, så har han lært alle triksene som finnes for å unngå å hate på tur.

Crister er -og har vært medlem av flere redningsgrupper og er den du vil at skal komme og hente deg i fjellet om du noe gang trenger hjelp. I Forsvaret ble han blant annet utdannet hundefører og jobbet som instruktør i ulike grener. Han har hund nå også, og jobber som hundefører, er eier og konsulent i selskapet Fluent Dawg – Dogtraining and Workingdogs.

I flere år brukte Crister all sin egen fritid og ferie til å stå på ski, gå lange turer på ski og klatre høye fjell. De siste 10 årene har han «bodd i bagen sin» mellom jobb, militær karrerie, opphold i utlandet, studier, turer og eventyr. Han er definitivt det man kan definere som en «utstyrsnerd» – altså en som dissekerer, studerer og tester så til de grader alt han får hendene sine på. Man kan vel si at han har, et på kanten til diagnosterbart forhold til ski, hansker, turbekledning og turutstyr.

Crister lever og ånder for ski og friluftsliv, så du kan garantert komme til å se han med et par prototype Åsnes ski på beina, eller med hunden sin i Vossafjellene.

Lars Ebbesen

Polfarer, globetrotter og ekspedisjonsguru

Polfarer, globetrotter, ekspdisjonsguru og levende orakel. Var med å starte Hvitserk i 1997 og har i en årrekke jobbet sammen med vår tids største polfarere, vært mentor og rådgiver for en rekke kjente ekspedisjoner. Om man lurer på noe om polferder, så er dette vennen du vil ringe!

Lars Ebbesen er et levende orakel, en guru i turmiljøet og har vært en globetrotter, eventyrer og polfarer hele livet. Han er globetrotteren som har vært på utallige eventyr på verdens 7 kontinenter, og på polhavet. Etter mange Grønlandskryssinger, Svalbard på langs, og flere turer til de høyeste fjellene i verden har Lars med andre ord bred erfaring fra flere felt.

Lars er også kjent for sin Unarmed ekspedisjon til Sydpolen sammen med Cato Zahl Pedersen og Odd Harald Hauge.

Lars var også med å starte opp Hvitserk i 1997 sammen med Sjur Mørdre. Kanskje norges største og mest kjente turoperatør.

Få personer har så mange historier og så inngående kunnskap om eventyr og vinterfriluftsliv som Lars Ebbesen. Han jobber nå sammen med Børge Ousland i Ousland AS og Ousland Explorers. Han jobber også for seg selv som bla. grafisk designer, rådgiver og mentor.

Som grafisk designer og med sin enorme interesse – og kunnskap har han spilt en nøkkelrolle i utgivelsen av utallige eventyr- / salongbordbøker.

Lars er mannen som vet alt man trenger å vite om ekspedisjoner. Det han ikke vet, det finner han ut. Han har gjennom en årrekke vært mentor og rådgiver for en rekke kjente ekspedisjoner. Også utenlandske ekspedisjoner tar telefonen til Lars hvis de står fast.

Kristin Folsland Olsen

Fotograf, journalist og «Baffin Babe»

En av de originale «Baffin Babes». Bor i Lofoten, er frilansjournalist, fotograf, forfatter og foredragsholder. Har gjennomført skiekspedisjoner på Svalbard, Grønland, Baffin Island og Sør-Georgia.

Kristin Folsland Olsen ble kanskje for alvor kjent som en del av damegjengen «Baffin Babes», da de var på 80 dager lang ekspedisjon på Baffin Island. I ettertid ble det både bok og TV-dokumentar for turen. De lagde også TV-serier fra andre ekspedisjoner som fortsatt finnes på NRK.

I dag er Kristin en anerkjent fotograf og skribent i Norge, frilansjournalist og holder motivasjonsforedrag. Hun har vært guide på Svalbard, trent sledehunder på Grønland og har vært på ekspedisjoner til Baffin Island og Sør-Georgia på ski. I tillegg har hun været programleder for Discovery Channel.

Hun bor for tiden i Lofot og tilbringer mesteparten av tiden sin til fjells eller til sjøs. Kristin har skrevet flere bøker med turbeskrivelser og inspirasjon. Nå til dags skriver hun stadig vekk for magasiner som A-Magasinet og Fjell og Vidde.

Mats Grimsæth

Seiler, eventyrer, prisvinnende fotograf og foredragsholder

Vant «Tabuprisen 2019» for inspirasjon og åpenhet om menns psykiske helse og selvmord. Har krysset Barentshavet med seilbåt seks ganger og er prisbelønt fotograf. Han er relativt fersk med ski på beina, men hans åpenhet, vinnende vesen og evne til å vise «det ufiltrerte» gjør han unik, viktig og veldig inspirerende i våre øyne!

Det har egentlig ikke så mye å si hvor gammel du er, eller hva du driver med. På Mats sin reise kan alle kjenne seg igjen noe, både på godt og vondt.

Mats er kjent for å være en veldig inspirerende og sterk foredragsholder. Og de som har hørt han prate, har fått høre historien hans. Den er sterk og han taler et viktig budskap! Det er kanskje derfor han vant Tabuprisen 2019 også, knytt til sin åpenhet om psykisk helse. ”Jeg klarte å tenke at jeg er Mats og det er bra nok, og jeg måtte begynne å gjøre det som gjorde meg glad”. Med dette i bakhodet, ga han gass mot drømmen om å bli fotograf. 

Mats hoppet i det og veien gikk til å bli kåret til en av verdens beste Red Bull fotografer i en alder av 18 år. Videre dro han blant annet fra hans på sin første seiltur, hvor han seilte fra Larvik til Lofoten med åpen båt med det formål – å treffe folk uten fordommer og forventninger. 

Til tross for sin unge alder, kunne Mats brukt flere timer på å fortelle historier om rå opplevelser som eventyrer, og hvordan han klarte å bli verdens yngste ekspedisjonsleder rundt Spitsbergen. Hvis det er en som virkelig kan motivere en til å følge drømmen og tørre å stå imot frykten så er det Mats, men kanskje viktigere vet han hvordan du må ha det før du kan gjøre dette: ” Du kan ikke følge drømmen din hvis du ikke vet hvordan du virkelig har det. Det vet jeg”

På slutten av dagen så er vi alle mennesker med bagasje, og den må vi hjelpe hverandre med. Vi må bryte ned terskelen for å snakke sammen om hvordan hverdagen egentlig er.

Mats kaller seg selv «nybegynner» med ski på beina og på vinterturer, men hans evne til å vise det utfiltrerte, lære, inspirere og denne åpenheten – gjør han til en viktig del av vårt team. Mats bidrar med det jordnære, ekte og menneskelige. Og det er en ekspertkompetanse man ikke skal kimse av!

Ousland Explorers

Verdens ledende guideselskap på krevende ekspedisjoner

En unik samling pionerer, erfaring og ekstremt profesjonelle guider, styrt av vår tids mest prominente polfarer. Leverer høyeste standard av sikkerhet, nøyaktighet og moro.

Børge Ousland guidet den første turen til Nordpolen i 1998, og siden den gang har han og hans selskap vært ledene på denne type turer.

Børge har gjennom mange år med å utforske verden og i Norge møtt mange dyktige, interessante og sterke mennesker med riktig holdning; både når det gjelder å nå målet og mot lagkameratene.

Han sier at har aldri sett etter noen med nøyaktig samme ferdigheter som seg selv når han satt sammen teamet bak Ousland Explorers, fordi det ikke ville tatt dem til det høye nivået de ønsker å være på. Selskapet har gradvis utviklet flere og flere turer, og består i dag av flere av de individene som Børge selv beundrer og ser på som lagkamerater.

Ousland Explorers er en veldig ambisiøs gruppe mennesker som kontinuerlig strever for mest mulig sikkerhet, nøyaktighet og moro. Alle i teamet elsker å utforske, men mest av alt ønsker de å formidle kunnskap om vinterliv og dele den vakre polarvedenen med andre. Om man blir kjent med dette eksepsjonelle teamet, så kan de ta deg med hvor som helst!

Ousland Explorers består av ekstremt profesjonelle og erfarne guider, med personligheter som Thomas Ulrich, Petter Nyquist, Vincent Colliard, Sigrid Ekran, Are Johansen, Sigurd Schultz og Rune Krogh – i tilleg til nevnte Bengt Rotmo og Lars Ebbesen.