Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Foto: Sigvor D. Mala

Det var mars måned, rundt -20 grader ute og solen er begynt å komme tilbake etter en lang mørketid oppi nord. Jeg har valgt å ta studiet Arktisk Natur Guide dette året, og skal nå på tur med noen i klassen for å øve på en del av det vi har lært om vinterfriluftslivet. I pulkene pakker vi rikelig med mat, varme klær, telt, soveposer, brennere og alt vi trenger for å overleve i vinterfjellet. Det som skiller seg litt ut i våres bakgård, det er faren for isbjørn. Derfor har vi også med oss rifle, signalpistol og snublebluss for å beskytte oss mot bjørnen.

Foto: Sigvor D. Mala

Vi spaserer inn forbi gruve 7, som gir energi til hele Longyearbyen med kullet som tas ut. Så begynner stigningen opp på breene, her får vi virkelig utfordret oss selv og kjent på vekten i pulken. Det er bitende kaldt, svetten renner og magisk lys rundt oss. Første camp setter vi oppe på Fleinisen, før det neste dag bærer opp i ett pass for å komme over fjellet og ned på Svelnosbreen, her får vi utfordret oss med bratte partier opp og ned.

Foto: Sigvor D. Mala

Sammen får vi pulkene opp i passet, og må der i fra rappellere de ned for å kunne fortsette på andre siden. Dette er tidkrevende, men spennende.

Foto: Sigvor D. Mala

Vell nede går vi over på Kokbreen og begynner å komme oss oppover bakkene her. Det er ett fantastisk landskap vi beveger oss inn i, med snødekte fjell og unikt lys. Det glitrer i snøen rundt oss, knitrer under skiene og livet er herlig.

Foto: Sigvor D. Mala

Halvveis opp breen slår vi camp, det er fantastisk å få komme inn i teltet, lage varm mat og fyre primus i teltet. Varmen sprer seg ut i kroppen, mens vi prater om den spennende dagen og de kalde tærne.

Foto: Sigvor D. Mala

Vi våkner til nok en dag med strålende sol, nå bærer det videre over passet og ned Drønbreen mot Adventdalen. Solen skinner mot oss, det går lekende lett nedover bakkene og livet smiler. Med rim i håret, sol i øynene og ett hvitt landskap så langt en kan se.

Foto: Sigvor D. Mala

Nederst på breen danner vi camp, og denne natten skal jeg være isbjørnvakt. Oppgaven min er da å passe at det ikke kommer isbjørn inn i camp noen timer på natten, noe som går på rundgang gjennom hele turen så vi kan sove trygt om natten. Det er noe fantastisk med å få være oppe alene, midt på natten, se det fantastiske lyset tidlig på morgenen og nyte stillheten.

Foto: Sigvor D. Mala

Dagen etter skal vi begynne på turen tilbake gjennom Adventdalen, undervegs får vi meldinger om at det kommer inn nedbør og sterk vind i løp av ettermiddagen. Da blir det ekstra viktig for oss å sette en bra camp i forhold til vær og vind, bygge levegger og forberede oss på stormen. Temperaturene endrer seg også drastisk, fra -20 til ett par minusgrader. Det blåser kraftig og vi får virkelig utfordret oss på camp-oppsett.

Foto: Sigvor D. Mala

Etter en stormfull natt våkner vi til regn og vind. Svalbard-idyllen har sett sine bedre dager, det er i slike stunder en kan se de enorme klimaendringene som begynner å bli synlige. Det er ikke vanlig med plussgrader og regn midt på vinteren i arktiske strøk, det skal være kaldt, tørt og stabilt. Adventdalen er blitt en skøytebane med overvann, og som studenter på Arktisk Natur Guide linjen får vi undret oss over klimaendringene som kommer så nærme her oppe. Vi føler oss heldige som kan få oppleve de arktiske vintrene med kulde, hvite daler og nordlys.

Tekst og foto: Sigvor D. Mala

Hjemmelaget turmat

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat til turer i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Les mer »

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur? Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat? Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Les mer »

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »

10 badespots i nord

Visste du at noen av landets fineste strender finnes nord for polarsirkelen? Åste Innleggen lister opp 10 badespots i nord, som du absolutt bør sjekke ut!

Les mer »