Fjellskisko

For oss ski-og vinterentusiaster er det noe spesielt med den rå opplevelsen av urørt natur i kombinasjon med å sette egne spor, ta egne valg og kjøre svinger i urørt snø. Vi lever for kontakten og nærheten til naturen og fjellet.

Som alle «skibomser» med respekt for seg selv, så er jo vi også opptatt av utstyret. Det å optimalisere utstyr til personlige preferanser er nok noe mange folk kan kjenne seg igjen i.

Funfact – det har faktisk vært en del av evolusjons historien til mennesker, og en av årsakene til at Homo Sapiens over tid utkonkurrerte Neandertalerne, på tross av at Neandertalerne var langt mer overlegne på de fleste områder (inkludert intelligens).

Men tilbake til temaet! Vi vet derfor hvor viktig fjellskisko er for opplevelsen av en skitur. Og vi vet at det er ingenting som er så ødeleggende for skiturer som feil eller dårlig fottøy. Derfor har vi laget en guide til de viktigste tingene å huske på når du skal kjøpe nye fjellskisko.

Det viktigste å huske på ved valg av sko:

Passform. Skoene må passe DIN fot, så glem alle mulige tips fra venner, internett og magasiner. Prøv skoen på begge beina, gå rundt med dem i butikk og prøv ulike sko til du finner det som passer deg.
Sko tilpasset ditt bruk. Forhør deg med fagbutikker, og folk du kan stole på. Velg sko som står i stil til skibinding og ditt tiltenkte bruk!
Varme. Skal du bruke ski i vinterfjellet, så velg sko som er varme nok til bruket ditt. Det kan bety at du må ha sko med plass til kartank, innersko, sko som er litt ekstra kraftig eller som har integrert gamasj. Det er du selv som vet hvilket behov du har og hvor mye du fryser på beina.
Stabilitet. Jo eldre man blir, eller jo dårligere form man er i – jo mer stabile sko er man tjent med. Stabilitet spiller også en viktig rolle om man ønsker å kjøre litt mer på fjellski, enn om man bare skal gå på lange turer. Uansett, så er stabilitet stort sett din venn.
Komfort. Dette er jo logisk. Om man har valget, så velger man det som er mest komfortabelt. Dette går litt hånd i hanske med passform, og å finne en sko som har riktig størrelse, passer foten og ikke fører til gnagsår eller ubehag.

Sko som har bestått kvalitetstestene

Man trenger ikke være så opptatt av merker og hvem som har laget skoene, det viktigste er tross alt å finne sko som passer din fot, ditt bruk og dine preferanser. Noen vil jo selvsagt velge sko som har tilknytning til Norge, og det er forståelig. Det kan man like. Men for oss har er det viktigst å kommunisere at noen utmerker seg på skofronten, og har gjennom mange år bevist at de lager gode fjellskisko. Så derfor pleier vi å anbefale sko fra enten ALFAAlpinaCrispi eller Lundhags (de lager ikke sko for 75mm 3-pin bindinger).

Valg av bindinger til fjellski

Her kan du lese alt du trenger å vite om ulike varianter av bindinger, styrker og svakheter ved disse bindingene. Valg av binding er ikke så avansert, men det er viktig å ha et bevisst valg til det da sko og bindinger er litt av samme sak.

1. Passform – Foten bestemmer

Du må alltid kjøpe sko basert på DIN fot og hvordan de passer til deg og ditt bruk. Ikke hør for mye på hva venner, ringrever og andre skier om ski – i hvert fall ikke før du har prøvd dem selv. Sett heller av tid til å gå inn i en god fagbutikk for å prøve sko og diskutere med de som jobber der, slik at du kommer fra til en sko som passer din fot, ditt behov og dine ønsker.

2. Riktig sko til riktig bruk

På lange, slake fjellskiturer i fjellet eller i skogen er en komfortabel sko å foretrekke.

Om skituren inkluderer brattere nedoverkjøringer eller det er isete forhold er en sko med mer stabilitet avgjørende. Stivheten i sålen samt støtten i læret på skoen avgjør hvor godt skoene vil styre skiene nedover. 

75 mm bindinger gir også mer vridningsstabile såler, noe som gir bedre styreegenskaper på skiene.

Er man på fjellskitur i påsken så kan man være heldig å få lette skiforhold på skaren. På det raske og humpete føret vil en stabil sko gi god støtte til føttene og beina. Litt ekstra beskyttelse på skoen for å skjerme læret for de den skarpe snøen er også en fordel.

I dyp løssnø kan gamasjer være en nødvendighet. For de som går de fleste av sine fjellskiturer i løssnøen er integrerte gamasjer meget praktisk. En integrerte gamasj holder snøen trygt ute fra skoen. Ettersom den er integrert i skoen kommer ikke snø opp langs skoen og inn i gamasjen, slik man kan oppleve med løse gamasjer. I tillegg gir den høye gamasjen god isolasjon for føttene og leggene.

3. Velg fjellskisko som passer din binding

Pass på at skoene du kjøper passer bindingene på skiene. Den mest brukte bindingen er Rottefellas BC binding.

Den andre bindingstypen er den tradisjonelle 75 mm bindingen.

4. Hold varmen på føttene på fjellskituren.

Et udiskutabelt krav for en vellykket fjellskitur er at du holder varmen på føttene. Fjellskisko bør være godt isolerte. Dette gjør at fjellskiskoene er godt egnet for vanlige norske vinterdager med temperaturer ned mot -20 grader. En høy, integrerte gamasj sørger for en ekstra varmeisolerende luftlomme oppover leggene og vil være god på de kaldeste dagene.

For dager med ekstrem kulde vil ekspedisjonssko holde føttene varme. Slike sko kommer med ekstra isolasjon, og gjerne også enn ullkartant eller en innersko som holder deg varm.

Bruk gjerne også gode isolerende ullsåler i skoene!

5. Test fjellskiskoene før du legger ut på lengre skiturer!

Før du tar i bruk dine nye fjellsko, så kjenn at begge skoene sitter godt på foten. Ideelt skal du kunne bevege tærne litt, samtidig som skoen sitter godt på hælen og er komfortabel.

Det er en fordel å gå noen kortere turer med skoene før du legger ut på langtur slik at du unngår gnagsår. Lærsko må alltid gås litt inn og kan gjerne settes godt inn med fett, slik at de former seg og holder seg myk og impregnert over tid.

Bindingskompabilitet

De viktigste tingene du må vite for å ta det riktige valget er hva som er under støvelen din, og hva som er på toppen av skien din.

Hvilke sko har du?

Det er fem hovedtyper av nordiske støvlesåler – som alle har tilsvarende bindinger:

Sko kompatibilitet hurtig-sjekk:

NNN SkoNNN Bindinger, NIS Bindinger, Turnamic Bindinger, ProLink Bindinger
NNN BC SkoNNN BC Bindinger

75 MM (3-PIN) STØVLER

75mm, eller «3-pin» støvler er den mest åpenbart særegne familien av nordiske skistøvler. De har en 75 mm bred ‘duck bill’ foran på skoen, med tre hull på bunnen av sålen, som står på linje med pinnene på riktig binding.

NNN STØVLER

NNN-støvler, eller New Nordic Norm-støvler, kommer i både BC (backcountry) og normal langrennsvarianter. NNN støvler har en enkelt stang ved tåen og to kanaler som stemmer overens med tilsvarende rygger på bindingen. NNN BC støvler har samme konfigurasjon, men med en tykkere stang (37mm) og bredere, dypere kanaler. NNN støvler og NNN BC støvler er ikke kompatible med de samme bindingene!

SNS STØVLER

Salomon Nordic System støvler kommer i to forskjellige alternativer: Profil og Pilot (backcountry-varianten av SNS, X-ADV, ble pensjonert i 2015). Alle SNS-støvler har en stang ved tåen og en kanal langs sålen på støvelen. SNS Profil-støvler har en stang, mens SNS Pilot-støvler har to — en på tåen og en ved foten. SNS Profil og SNS Pilot støvler er ikke kompatible med de samme bindingene og heller ikke kompatible med NNN bindinger.

Ski kan også komme med plater

Sjekk at skoene dine er kompatible med bindingene, og at bindinger og plater står i stil. Det finnes mange ulike typer plater:

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette. Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »