Hvilke type ski skal du velge?

Når man skal kjøre nye fjellski, så er det lett å bli forvirret av alle valgene. Skal man velge vanlige smørbare fjellski, smørefrie ski eller kanskje felleski? Du har kanskje ikke så mye erfaring med smøring? Når man da får varierende svar få blogger, forum og butikkansatte er det ikke lett. Det er fullt forståelig at det oppleves komplisert!

Om man da går inn på f.eks Swix eller Toko sine nettside og leser mer som smøring – så er det i hvert fall forståelig at man blir enda mer forvirret.

Ekspertene på smøring får det gjerne til å høres avansert ut, og det kan selvsagt være avansert om man smører for verdenscup seier. Men for folk flest, så er det ikke nødvendigvis så vanskelig.

Det kan fort bli mange ubesvarte spørsmål. Derfor har vi laget en enkel og konkret forklaring på fordelen og ulempene ved ulike typer ski.

Smøring av fjellski

Her har vi samlet alt du trenger av informasjon om smøring, voksing og klargjøring av fjellski! Enkelt, greit og rett fram.

Bruket ditt avgjør! Vær ærlig med deg selv…

Som med alt av utstyr, og i grunn alt som er ski-relatert, er det bruk og personlige preferanser som avgjør hvilken type ski som er rett for deg. Ski med integrert fell, vanlige smørbare ski og smørefrie ski har sine fordeler og ulemper. Når da nesten alle smørbare fjellski i Norge også kommer levert med feste til kortfell, så er gjerne det den mest universelle løsningen.

Men om du ikke bruker skiene mye, eller på lange turer over flere dager, så kan kanskje smørefrie ski være vel så enkelt. På dager med nullføre, som er vanskelig å smøre for, og om du nesten bare går i oppkjørte løyper for turens skyld. Så kan kanskje en felleski være et alternativ.

Om du leser videre, så får du vite hva som er styrkene og svakhetene ved de ulike typene ski. Så kan du ta en runde med deg selv, og finne ut hva det er du virkelig trenger. Kanskje trenger du to par ski for å dekke alle behovene?

Tenk over følgende spørsmål:

Trenger jeg nødvendig fleksibilitet, til lengre turer over flere dager? Da vil muligheten til å smøre, bruke ulike feller og tilpasse ofte være nødvendig.
Ønsker jeg maksimal glid, eller klarer jeg meg med godt feste?
Går jeg mye i fjellet, eller holder jeg meg først og fremst i skisporet? Forholdene i fjellet er langt mer varierende og krevende enn i oppkjørte spor.
Er jeg villig til å lære meg å smøre? Ønsker jeg å kun gå med feller, på bekostning av god glid? Eller vil jeg ha en ski som fungerer til det meste?
Går jeg så lite på ski, at jeg ikke trenger noe annet enn noe som er veldig enkelt og tilnærmet vedlikeholdsfritt?

Smørefritt mønster.

Bruk:

Til dagsturer, enklere bruk eller for dem som ikke vil styre på med smøring og klister.

Smørefrie ski er ikke fullgode ski i den forstand at det smørefrie mønster ikke vil fungere på alle forhold, men med mulighet til å bruke kortfell sikrer man seg.

Smørefrie ski – ikke lenger bare treige ski for amatører

Før var ski med fiskjeskjellsmønster det eneste alternativet når det gjaldt smørefrie ski. I dag er det litt mer å velge mellom, men den varianter med mønster i sålen er fortsatt det vi regner som «en smørefri ski».

Slike ski har et «skjellmønster» under festesonen, som gir feste. Et slikt mønster finner man på veldig mange rimeligere barneski og mange har et forhold til slike ski fra før. Mange har valgt å styre unna slike ski fordi man tidligere ikke brukte så mye tid på å utvikle gode smørefrie mønster, fordi de bråker og ikke gir like godt feste i alle snøforhold. I tillegg ble slike ski som oftest laget med mykere spenn enn vanlige ski, men dette er noe man har gått mer vekk fra.

Nyere smørefrie ski er utviklet på en måte som gjør dem mer anvendelig. De smørefrie mønsteret er blitt utviklet og justert i plassering, utformelse, funksjonalitet og størrelse.

Det vil si at moderne smørefrie ski er helt andre ski enn eldre smørefrie varianter. De kommer levert med et godt gå-spenn og god bæring og et mønster som er velrpøvd og godt testet. Derfor er smørefritt mer aktuelt for mange.

Alle Åsnes sine fjellski kommer levert med integrert fellelås, noe som er en ekstra sikkerhet i form av mulighet til å bruke kortfell, så da er man uansett sikret godt feste. Dette gir en god, enkel og driftsikker kombinasjon. Perfekt for de som ikke vil styre på med smøring og klister.

Fordeler med smørefrie ski

Mest åpenbart er en fordel at det er enkelt i bruk og krever mindre vedlikehold.
Smørefrie fjellski fungerer sammen med kortfell i dag, så man er ganske trygg på godt feste.
Fungerer veldig godt i fuktig/kram snø og til påsketurer.
Fint for dem som går få turer i løpet av sesongen, og ikke vil styre med klister og smøring..

Ulemper med smørefrie ski

Smørefrie ski glir dårligere enn en godt smørt ski.
Det smørefrie mønsteret lager lyd i kontakt med snøen, som noen synes er veldig irriterende.
Fiskjeskjell mønsteret fungerer ikke optimalt på hard og kald snø, eller på skareføre.
Smørefrie ski er ikke en universalløsning.

En smørbar såle i kombinasjon med kortfell.

Bruk:

Smørbare fjellski er det beste alternativet til lengre turer i fjellet, til variert bruk og varierende snøforhold. Dette er spesielt viktig lange dagsturer eller turer som går over flere dager. Ingenting slår en godt smurt ski.
Muligheten til å montere kortfell sikrer feste uansett.

Smørbare ski

Dette er den klassiske fjellskien. En vanlig ski med en smørbar såle.

Smørbare ski står veldig sterkt i den norske skikulturen, og det er ikke uten grunn. Og selv om man kanskje kan bli overveldet av smøring, så er det egnetlig ikke så vanskelig. Vi har linket til en enkel og grei guide til smøring og voksing av ski lengre opp i artikkelen her.

Det er fortsatt ingenting som slår en godt smurt ski. Så om skien er smurt riktig, vil du ha den beste gliden, en ski som er lettest mulig å gå på og det beste festet. Så til lengre turer i fjellet, hvor forholdene er varierende, vil en smørbare ski være det mest universale alternativet.

Også smørbare fjellski har feste til kortfell. Man kan fint bruke ulike bredder, kvalitetet og tilpasse kortfellene, for å maksimere enten feste eller glid med kortfell.

Fordeler med smøreski ski

Du kan maksimere glid og feste med både feller og smøring, til alle snøforhold. Man sikrere seg på lengre turer. Så nært man kommer en universal løsning.
Ingenting slår en godt smurt ski med tanke på ytelse.
Man kan fortsatt velge å bare bruke fell, og på den måten unngå å smøre – men på bekostning av optimal glid.

Ulemper med smøreski ski

Krever litt mer vedlikehold i form av smøring og voksing.
Krever litt mer kunnskap

Felleski med integrert fell.

Bruk:

Primært til bruk i løyper, eller på flate og jevne overflater. Ikke nødvendigvis et godt alternativ til bruk i fjellet, fordi forholdene varierer. Men til bruk i løype, og som en ski for tur med barna i skisporet er de ypperlig. Dette kan også være et supert supplement til andre løype ski, som en veldig bekymringsløs mosjon -og turski.

Felleski

Dette er en form for «smørefri» ski, med integrert og innfelt fell i sålen.

Denne type ski har tatt markedet med storm siden 2011, kanskje mest fordi de raskt ble pushet ut av butikker og fordi slike ski fikk mye oppmerksomhet. Men for mange kan dette være et veldig godt alternativ.

Spesielt for mosjonister eller de som har hytter i nærheten av skiløpyer, så kan dette være et veldig godt alternativ. Det er en ypperlig alternativ til enkelt turbruk, i marka og mosjon i skiløypene. Det kan også være et godt supplement til en ellers løype-orientert skipark, fordi slike ski gir godt feste i løypene nesten uansett forhold.

Skiene vil subbe litt i forhold til vanlige ski og er noe tyngre å føre. Til gjengjeld gir disse skiene deg spikerfeste i løypa. For deg som vil gå en skitur etter jobb og ikke orker å smøre om hver dag er dette en perfekt ski. Ta skiene med deg og du har gode ski.

For deg som har barn, ønsker noe enkelt og kanskje trekkere en enkel barnepulk fra hytta og rundt i turløypene, så er dette kanskje perfekt for deg. Vi anbefaler i utgangspunktet ikke slike ski til bruk i fjellet, utenfor løypenett eller til lange turer. Det kan likevel påpekes at felleski har gode plasseringer i Vasaloppet og på Skarvarennet.

Fordeler med felleski

Veldig enkelt og ganske trygt til bruk i skispor, og på jevne fine underlag.
Finnes som oftes bare i smalere fjellski, turski og mosjonsski med relativt godt spenn og gode gå-egenskaper. Så de er laget for å gli relativt godt.
Perfekt for vanskelig «null-føre» eller om man ønsker en tur, mosjon og markaski til løypebruk – uten å tenke på smøring i det hele tatt!

Ulemper med felleski ski

Har litt mer krevende spenn og en fell med lavere profil enn kortfell til fjellski. Dette gir ikke like godt feste i varierende snøforhold og i fjellet.
Man har ikke garantert feste i høyfjellet, og siden skien har integrert fell er det uaktuelt å smøre etter forholdene utenfor løyper.
Selv om man på Åsnes sine felleski også kan bruke kortfell i tillegg, er dette ikke tilfelle hos mange andre produsenter. Man må dessuten være påpasselig ved montering av kortfell på en ski med allrede integrert fell – for å unngå å ødelegge limet på kortfellen.

Konklusjonen?

Konklusjonen er at ingenting slår en godt smurt ski. Så om skien er smurt riktig, vil du ha den beste gliden, en ski som er lettest mulig å gå på og det beste festet. Så til lengre turer i fjellet, hvor forholdene er varierende, vil en smørbare ski være det mest universale alternativet.

Unntaket er f.eks på nullføre, hvor en felleski med integrert fell kan være et godt alternativ fordi smøring til slike forhold er utfordrende. Disse fungerer dog best i skisporet, og ikke i fjellet. Da er det bedre å se på mulighetene som finnes med kombinasjonen av smøring og ulike typer kortfell, for å sikre seg i de varierende fjellforholdene.

Ønsker du å bruke minst mulig tid på vedlikehold, så kan en smørefri ski være et alternativ. Da må man være klar over at smørefrie ski ikke er en universalløsning på alle smøreforhold, og de andre ulempene slike såler innebærer. Man ofrer rett og slett noe når man tar den enkle snarveien.

Hvordan gjøre klar -og smøre fjellski før sesongen?

Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…

Les mer »

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.
For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte. Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

Voksing og prepping av toppturski

Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.

En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.

Les mer »