Den obligatoriske sjekklisten
Å vite hvordan man skal håndtere og minimere fare og risko for skader og snøskred er selvsagt et «million dollar spørsmål» – det finnes ikke et perfekt og helt korrekt svar. Men det man kan si sikkert, er at det består av å gjøre alle de små tingene riktig. De lille detaljene, som kan skille en god tur fra en dårlig tur.
Det vil alltid være farer i alpine miljøer, i fjellet og på bilveien for den saks skyld. Og på samme måte som at man tar gode valg og respekterer været, føret og fart på bilveien – så starter trygghet i fjellet med respekt for – og forståelse for farene i naturen. Om du har dette på plass, så er du godt i gang med prosessen. Å vise respekt for naturen og skredfare på ski handler om å være oppmerksom på detaljene. «The devil is in the details», som vi sier.
Tenk på offpist skikjøring på samme måte som en klatrer tenker når de knyter seg inn i tauet, eller som en pilot som forbereder seg på takoff. Ved å danne seg en obligatorisk sjekkliste og kameratsjekk er en bra rutine å komme inn i!
Hva du velger å tillegge denne «sjekklisten» er opp til deg selv. Men vi anbefaler som minimum å ta til seg de punktene som kommer på rams nedenfor her.
“Snødumpene som kommer tidlig på sesongen er fantastiske fordi ventetiden er over, men det er superviktig å vite at snøskred enkelt kan oppstå allerede som følge av de første store snøfallene.”
Åsnes Academy Ekspertpanel
Her er sjekklisten vi har innarbeidet, og som vi gjør hver sesong før vi starter sisesongen og klikker inn i toppturbindingene. Dette er ikke noe som tar lang tid og gjør at man ungår minimale feil som kan får store konsekvenser.
Ingenting slår dager som dette. Men vi skal komme trygt hjem igjen, og ikke glemme det essensielle før turen heller.
Foto: Sondre Folkedal
1. Utstyrsjekk!
Sett i nye batterier i sender/mottaker (skredsøkeren), sørg for at batterirommet i søkeren er skinnende og ren (noen ganger korroderer batterier og kan ødelegg eller lage dårlig kontakt). Gå også over bindinger, sko og skifellene.
Det er også lurt å ha noe ekstra utstyr i bilen, som f.eks ekstra skredutstyr, skifeller, batterier, solbriller, solkrem og likende. Det har skjedd før, og det skjer igjen, at noen i turgruppa glemmer viktige ting. Det sparer mye tid og styr om man slipper å returnere for å hente viktig utstyr, eller i verste fall, finner på å dra på tur med uten utstyret uansett.
2. Ro ned litt og ta deg god tid
Gi deg selv tre ganger så mye tid som vanlig til å gjøre deg klar til turen. Det er alt for lett å glemme ting i starten av sesongen, og vi har alle opplevd det. Ved å roe ned litt rekker man en god frokost, ta seg til til å sjekke at alt er med og man er mer opplagt når man setter seg i bilen. Ikke rush, stress eller forhast den første turen – på den måten gjør du alle de små tingene riktig.
3. Øvelse gjør mester
Vi liker å kjøre noen oppvarmingsturer i skianlegget før sesongen starter. Det er rett og slett bedre å finne tilbake til skiformen ved å carve litt, enn ved å stresse ut på heller tvilsomt underlag med snø. Du sparer kanskje skiene for noen riper fra stein i tynt snødekke også.
Så snart det er snø på bakken eller når man er i skianlegget for å «varme opp» til skisesongen, så er det også en super mulighet til å trene litt på kameratredning og bruk av skredsøkeren. Spesielt viktig er dette om skipartneren har investert i nytt skredutstyr eller ikke har så mye erfaring med dette fra før!
4. Skaff deg lokalkunnskap
Før du flyr avgårde inn i fjellene, gå inn på nettet og sjekk kartet, gjør forarbeidet ditt ved å lese skredobservasjoner og les skredvarselet på www.varsom.no. Gjør deg kjent med de lokale skredforholdene og finn ut hva skredproblemet og trendene i snødekket er.
Forhåpentligvis har du sjekket været og værvarselet de siste 48-72 timene for å se om det har være store forandringer i solforhold, vind eller snøfall. Sjekk skredvarselet og finn ut hva faregraden er, før du graver litt dypere i informasjonen for å se på skredaktivitet, skredproblemene og hva varselet sier om snødekket. Skredvarselet peker også på hvilke skredproblemer man må håndtere, sørg for å gjøre rutevalg både opp, og ned igjen, som unngår disse problemene.
5. Konsensus om planen
Kom på samme bølgelende som de du skal på tur med. Sørg for at alle er inneforstått med hvor dere skal og hva plan B og C er om plan A ikke fungerer. Gode forventningsavklaringer til hva turens mål er, risikoaksept og at alle er inneforstått med sikkerheten og rutinene er essensielt.
6. Parkeringsplass sjekken
Når du parkerer bilen før start på turen, sjekk at alle har en sender/mottaker med minimum 60% batteri og at gjør en to-veis kameratsjekk for å være sikker på at skredsøkerene fungerer både i SEND og SØK. Sjekk også at alle har den på seg på en ordentlig måte, under et lag med klær.
Å sjekke at søkestangen og spaden fortsatt er i sekken, og ikke i bagasjerommet eller garasjen etter du gravde ut bilen er også en god rutine!
7. Sørg for at skredsøkeren oppbevares riktig
Ha sender/mottakeren (skredøkeren) på riktig plass. Om du har den i en sele, så ha minimum et lag med klær over den. Ofte når det blir veldig varmt på tur, så kan noen like å ha den i en lomme med god og solid glidelås – men ikke ha den i en borrelås lomme. Sørg da for at det ikke er noe annet i den lommen, slik at glidelåsen holdes lukket hele dagen. Ikke vær lat å putt solkrem, en hals eller sjokolade i samme lomme. Når du trenger skredsøkeren, så er den den du trenger – ikke sjokoladen.
8. Ta det rolig
Skikjøring etter de første snøfallene betyr også godt gjemte steiner og grunt snødekke. Ikke være hel galemathias, men kjør litt forsiktig i starten av sesongen og bruk hjelm!
Utstyrstips til Expedition Amundsen
Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.
Levegg til telt vinterstid
Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp. Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.
Trening for langtur og ekspedisjon
En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.
Bytte -og fornye lim på feller
Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.
Planlegging før tur
Planlegging er ikke bare inspirasjon til turen, men det er også veldig lurt for å gjøre turen tryggere og dermed også gi en langt bedre opplevelse. «Bedre føre var, enn etter snar» er det noe som heter.
Turfotografering
Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.