Slurver du?

Dersom du er blant de mange som kaster skiutstyret rett inn garashen etter påskeferien, får du her litt kjeft – også har vi noen tips til hva du bør gjøre for å få mest mulig glede av skiene og resten av skiutstyrets levetid neste gang.

Det første vil vil si, er jo at man BØR ta seg tid til de få minutten det tar for å gå over skiene, før du setter dem vekk for sommeren. Dette sier vi med god viten om at mange ikke gjør dette!

Det er ikke uvanlig at sportsbutikker, skiverksteder og vi selv rapporterer om folk som leverer inn ski, uten å ha vedlikeholdt dem spesielt godt. Dette er bare slurv og latskap, som bare skaper problemer i lengden. Og for å unngå en kjip regning for rengjøring av skiene hos et skiverksted, så anbefaler vi i hvert fall som minimum å fjerne gammel klister og smørje før du setter vekk skiene.

Tar du en liten runde på skiene ved slutten av sesongen, så sparer du deg for mye arbeid senere. Dessuten holder skiene mye lengre! Det er bare snakk om litt rengjøring, utbedring av småskader og litt lagringsvoks – så blir alt så mye enklere!

Slik behandler du -og oppbevarer skiutstyret ditt til neste sesong!

Her får du sjekklisten, 6 ting du bør ta tak i før du slenger fra deg skiutstyret! Enklet og greit.

1. Få restene vekk

Rens, skrap og tørk. Gi skiene litt kjærlighet. Det er kjedelig å komme opp på parkeringsplassen med gammel smøring under skiene. Er skiene full av gammel smøring, klister og barnåler fra påsketuren – så bør du rense, skrape de ren og tørke av dem med fiperlene rensepapir og skirens.

Første bud uansett hvilken type ski det handler om, er å fjerne rester fra fjoråret og sesongen før skiene stues vekk.

Om du mot formodning har skiene full av gammelt gris, start med å skrape dette vekk med en skrape du ikke er redd for. Sørg for å rengjøre skikkelig. Klister løsner etter vår erfaring best ved bruk av Swix sin Sitrus skirens. Skrap og gnikk til alle gamle synder er vekke. Tørk av med Fiberlene rensepapir.
Har du nye ski, så starter du med å skrape vekk gammel lagringsvoks eller fabrikkglider med plexisikling (denne er kun ment til å skrape glider med). Du må også fjerne gamle rester fra randen som går under midten av skien. På gamle ski gjelder det samme, men ikke begynn med dette før gammel klister og festevoks er fjernet.

Ikke bruk toalettpapir, det kan bli veldig klissete. Det som gjelder er fiberlene, et papir som ikke smuldrer opp når det kommer i kontakt med rensemiddelet.

Tar man man seg av dette med en gang når sesongen er slutt, så er det ganske mye hyggeligere å plukke fram igjen skiene når snøen kommer. Om ikke, så må du uansett gjøre det hele da! Om du har slurvet for mye, så kan det være du må ta den kjipe regningen for full overhaling av skiene hos et profesjonelt verksted…

Rens og gnikk, gi skiene kjærlighet og få dem like fine som skiene på bildet over her.

2. Gå over skiene

Etter en lang sesong har ofte både sålen og kantene fått litt juling. Det lønner seg derfor å gå over skiene før du lagrer dem i boden. Dette gjør at det blir mindre arbeid når du tar dem fram igjen til vinteren, og forhåpentligvis er skiene bedre og klar – i motsetning til om du kaster dem inn i boden uten litt fortjent kjærlighet.  

Gå over stålkantene med fil og bryne slik at de er skarpe. Fjern alt av rust og sørg for at kantene har riktig vinkel og ikke ser helt herpa ut. Du kan også bruke litt sykkelolje eller annen egnet olje på kantene for å forhindre rust i sesongen. Som oftest vil lagringsvoks beskytte kantene gjennom sommerenl
Bruk en stålsikling og eventuelt retningsbestemt bronsebørste på sålen for å jevne ut sår.
Deretter renser du skiene – enten med skirens eller med en myk glider som du sikler/skraper av mens den fortsatt er varm.
Så legger du på et lag med voks som du lar være på skiene over sommeren.
Vask til slutt av støv, sand og annet skit du har på skiene. På fjellski bør du også fjerne gammelt klister og smurning.
 Fjellski trenger ikke å glides i festesonen.

Gå over ujevnheter og fjern overskuddsmateriale i sålens sår

Tynne lag med glider gir mindre arbeid. Det er enklere å heller legge glider i to omganger, enn å måtte skrape og børste av veldig tykke lag med glider. Dessuten «metter» du sålen bedre på denne måten.

Bruk heller en glider for klade forhold i bunn enn omvendt, siden hardere glider også kan brukes når det er varmt. Hardere glider er også mer slitesterk.

Om du ønsker, kan du «toppe» glideren underveis i sesongen med glider tilpasset forholdene.

Åsnes Academy Ekspertpanel

Med et diamantbryne og en fil, så kan du raskt friske opp stålkantene

Jo dyrere ski du har, jo mer bør du passe på sålen for at den ikke skal tørke ut. Etter sesongens siste skitur bør du legge på litt lagringsvoks. Det er egentlig litt det samme hvilken glidevoks du bruker. Men vi oppfordrer selvsagt til å unngå flourvoks, så bruk gjerne Swix CH 10 eller CH8.

Dette skal du ikke ta av før du setter skiene vekk, på den måten har de fått et beskyttelseslag. Gjør man ikke dette, vil man ofte se at det svarte under skien blir hvitt. Hvis folk kommer med slike ski, må vi som regel steinslipe skiene for å få dem fine igjen.

Vi bruker ofte CH7 (lilla) som en fin allroundvoks, som fungerer godt på mange forhold, så den kan fint gjøre jobben. Det viktigste er å legge på en voks slik at du beskytter sålen og unngår at den tørker helt ut. Om du ikke gjør dette før du setter bort skiene kreves det vesentlig mer arbeid for å få en bra såle igjen når skisesongen kommer. Hvis skiene ser skikkelig ille ut bør du levere de til full service på en sportsbutikk eller til et skiverksted, få kantslip, såleslip og be om å få de igjen med voksen liggende på.

3. Bindinger

På alle bindinger i dag, bortsett fra på de aller letteste, er det en utløsermekanisme som gjør at støvlene løser ut fra bindingen ved fall eller ved store rotasjoner. Denne utløsermekanismen er fjærbelastet og justeres etter blant annet vekt, sålelengde og lengde på skikjøreren. Det kan lønne seg å skru ned fjærene når skiene ikke skal brukes på en stund. Dette er lurt for å være sikker på at ikke fjærene alltid står i maks spenn, blir slitt og svekket over tid.

Man bør også sette typiske tech-bindinger i kjøremodus – av samme grunn, for å hindre at fjærene på tåbindingen står i spenn. Dette er egentlig noe alle kan bli flinkere til å gjøre når skiene ikke er i bruk.

Alpinbindinger og andre bindinger med justering kan også med fordel tørkes av, slik at man får vekk sand og annet skitt, før man legger på litt ny grease der det trengs. Man kan lett se på bindinger hvor det har vært grease før.

Her er tech-bindingen satt i «ski» modus for å avlaste fjærene

4. Skistøvler og skisko

Om du har plastsko (randosko eller alpinsko) er det lurt å ta ut innerskoen og la de tørke skikkelig. Det er også lurt å gå over alle skruer, skru disse til og eventuelt legge på noen dråper «Lock-tite» slik at skruene ikke løsner igjen. I tillegg kan det være lurt å vaske rent skallet. Sett deretter innerstøvlene på plass igjen i skallet og stram spennene slik du har de når du kjører. Dette er noe du alltid bør gjøre med støvlene. Dette er viktig for at støvler skal få holde formen sin og ikke bli «slappe».

Fjellskisko kan rengjøres, tørkes og settes inn med impregnering eller voks. Dette hindrer at skoen tørker ut og sprekker opp. Dessuten forlenger det levetiden til skoene vesentlig.  

5. Sender/mottaker (skredsøker)

Ta ut batteriene over sommeren!

Bruk de i en hodelykt eller til noe annet nyttig. Gamle batterier kan eksplodere, lekke syre og ødelegge skredsøkeren din. Derfor bør du alltid ta disse ut. Man bør uansett sette i nye batterier i enheten når vinteren kommer igjen, slik at man er sikker på at man har nok batteri før man legger ut på tur. Sørg alltid for å ha over 60-80%++ batteri på sender/mottaker i sesong.

Sånn kan det gå om du ikke tar ut batteriene…

6. Skifeller

Rens fellene, fjern skit og lort og la fellene tørke skikkelig i romtemperatur.

Om det er nødvendig kan du gå over limet på fellene og fjerne gammel lyng og småstein fra du mishandlet fellene på siste vårskitur. Om limet ser for gale ut, så er det lurt å legge på friskt og nytt lim før du lagrer fellene for sommeren. Da er du klar med en gang du vil logge høydemeter igjen.

Om du er veldig lur, så metter du fellen din godt med fellevoks før du legger vekk fellene også. Så har du sikret deg klabbefrie og superraske feller til den alltid så tunge sesongstarten.

Mange feller kommer levert med et mellomleggs-nett. Dette er det stort sett ikke nødvendig å bruke i sesongen, men det kan være lurt å bruke dette til lagring av fellene – så unngår du med sikkerhet at fellene klistrer seg for godt sammen. Legg så fellene i sekken eller oppbevar dem i en mørk og ikke alt for varm bod.

10 tips for en bedre opplevelse med skifeller

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

Les mer »

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-oFå ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Tips til tur med hund

Positiv trening, positive opplevelser og en hund som arbeider for deg i for eksempel jakt eller andre disipliner vil også bli trygg og selvsikker. Når man drar på tur i fjell, skog og mark er det dog noe litt annet – spesielt om man også overnatter. Vi har derfor samlet sammen noen gode huskeregler, tips og triks slik at opplevelsen skal bli så god som mulig. Det er heller ingenting i veien for å at disse rådene anvendes i hverdagen.

Les mer »

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »