Hvordan finne god snø?
For å finne god snø, så finnes det en rekke verktøy man kan bruke. Man kan forhøre seg med lokale guider, lokale helter og bekjente man vet at bruker mye tid i fjellet. Det er stort sett det vi starter med.
Videre, så er det jo noen ivrige pudderhunder og guider som legger innlegg i sosialer medier om hvor de har vært på ski og da også litt generell info om snøforholdene. Er man litt kjent, så kan man sikkert plukke opp hvor dine bekjente har vært på tur, eller så er det jo selvsagt lov å spørre (men ikke bli sur om du ikke får klart svar. «No friends on a powderday»).
Husk dog at føremeldinger fra sosiale medier er ferskvare og at man selv må gjøre lokale skredvurderinger og enkelthengsvurderinger. Ikke stol på andre når det kommer til sikkerhet og gode valg i skredterreng!
Vær – og skredvarsel
Sjekk alltid skredvarselet på www.varsom.no og gjør det kjent med værmelding og værhistorikk før du drar ut på tur! Dette er essensielt for forsåelse av skredforhold, skredpoblem og gjeldene råd om ferdsel.
Les HELE skredvarselt.
Inkludert det som står med liten skrift. Bit deg merke i følgende:
Les HELE skredvarselet.
https://www.friflyt.no/topptur/de-beste-nettsidene-for-aa-planlegge-topptur
Lær deg hvordan du skal lese og bruke skredvarselet
NVE og Varsom.no har laget en god forklaring på hvordan du skal lese skredvarselet. Ta en kikk på den og sett deg godt inn i dette! Det er grunnleggende kunnskap man bør beherske før man legger ut på turer i vinterfjellet og potensielt skredfarlig terreng.
Vær -og geodata – Live og historisk
For å finne god snø, så må jo man gjerne følge med på om det har kommet nysnø i det siste, og hvor den eventuelt har kommet. Første steg er gjerne å bruke yr.no. Det er uansett fornuftig å sjekke værvarselet og været som har vært de siste dagene, spesielt for det området man har tenkt å dra til.
I søkefunksjonen til YR, så kan man søke med stedsnavn, navn på en topp eller f.eks en støl. Og om man skal ha så nøyaktig informasjon som mulig, så er det lurt å søke så nøyaktig som mulig. Sjekk at du ikke havner på helt feil sted, siden mange stedsnavn er veldig like flere steder i Norge. Søk gjerne på stedsnavn i forskjellige høyder også, slik at du kan finne temperatur og vindforskjeller!
En annen fin detalj på YR.no, er at du kan se historikk langt tilbake i tid. Så man kan f.eks sjekke om det har blåst orkan og om all snøen er sendt til sjøs i vindhistorikken. Videre kan du tykke på «detaljer» i fanen øverst på søkeresultatet og får mer informasjon om vindretninger, mengde nedbør og annen nyttig informasjon.
Et annet veldig nyttig verktøy, er Xgeo eller seNorge.no. Dette er en åpen portal på internett, som viser daglige oppdaterte kart med snø, -vær og klima for Norge. Du har også en del veldig nyttige filter, som f.eks værstasjoner, bratthetskart, SKIFØRE! (ja faktisk), oversikt over nedbør og snødybder. Dette er utrolig praktisk, for da kan man få live informasjon om vind, vær og en veldig reell avlesning av været fra faktiske værstasjoner. Her kan man virkelig nerde og finne mye spennende informasjon. Med dette verktøyet, så finner du garantert skiføre og snø!
På senorge.no kan man blant annet velge nysnødybde og se en prognose for hvor det vil komme nysnø opptil ni(!) dager frem i tid. Luksus!
Da får man god oversikt over muligheten for nysnø, og hvor denne potensielt kommer.
For å virkelig få full utnyttelse av dette verktøyet så kan det være lurt å bite seg merke i både hvor og hvordan snøen kommer. Altså, legge merke til detaljer som vindretning, tregrense, hvor kaldt det er i høyden og likenende. De detaljene får du av både YR.no og værstasjonene. Men her er man nok tjent med litt kunnskap om geografi, topografi (terreng), hvor snø vil legge seg når det blåser og ellers en nese for godsnøen.
Om du er ekstra lur, så tar du en kikk på Regobs også. Varsom Regobs er en app for Android, iOS og nettleser som gir deg skredvarselet fra Varsom.no. I tillegg kan snøskredobservatørene og de som ønsker legge inn observasjoner om snø og skredfare ved å laste opp bilder og tekst på en geografisk lokasjon. Det skilles mellom den informasjonen som legges inn av godkjente snøskredobservatører og oss andre hobbyobservatører. Her kan du ofte finne nyttig informasjon om forhold i området du er i som har skjedd nylig, kanskje etter at snøskredvarslet er oppdatert hos varsom.no.
Husk at observasjonene er ferskvare, og bit deg merke i følgende:
Vi knytter kompetanse til bidragsytere i regObs. Derfor er det stjerner bak brukernavnene. Her finner du forklaring på hva stjernene betyr.
I korte trekk gjelder ingen angivelse at det ikke er knyttet noe kompetanse til observasjonen og jo flere stjerne jo mere kompetanse. Max er 5 stjerner. Om ikke noe er gitt betyr det «Helt ukjent kompetanse».
Snøkunnskap:
– Ukjent kompetanse på snø.
* Nybegynner. Observatøren kan det grunnleggende for å vurdere snøskredfare. Observatøren er ikke kurset om hvordan Regobs og Varsom formidler snøskredfare. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4ai.
** Erfaren observatør uten kurs. Observatøren har erfaring med å vurdere snøskredfare. Observatøren er ikke kurset om hvordan Regobs og Varsom formidler snøskredfare.
*** Kurset observatør. Observatøren har erfaring med å vurdere snøskredfare. Observatøren har grunnleggende kurs eller tilsvarende erfaring om bruk av Regobs og Varsom. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4a.
**** Observatører med videregående observatørkurs. Observatøren har mye erfaring med å vurdere skredfare. Observatøren har viderekommende kurs eller tilsvarende erfaring om bruk av Regobs og Varsom. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4b.
***** Observatøren tilhører en varslingstjeneste. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4c.
A – Automatisert tjeneste. Observasjonene kommer fra et automatisert system. Eksempelvis har Vegvesenet instrumenter som kan oppdage skred ved hjelp av lyd eller radar og som rapporterer skredaktivitet til Regobs.
Bretthetskart og snøskredvarsling
Flere tilbyr kart over bratte områder, blant annet geodata.ngi.no og temakart.nve.no. Der kan du finne tryggere ruter til topps eller finne ut om nedkjøringen du tenkte på blir for bratt. Du kan også bruke et filter for KAST (ATES) terrengklassifisering. Sjekk av Varsom.no er obligatorisk før enhver skitur, les tekstvarslet og forstå hva det betyr.
Kartverktøy
Norgeskart tilbyr en fantastisk tjeneste på nett, i tillegg til en god app der man kan laste ned deler av et kart som også kan lagres på telefonen. Dermed kan man bruke dette på mobiltelefonen, selv uten telefondekning.
Crister Næss
Åsnes potet, skiguide og utstyrsnerd
Når man skal finne god snø og ta gode turvalg, så kan det være lurt å ikke satse alle kortene på ett sted. Det er alltid fornuftig å ha flere planer, for vær og forhold endrer seg gjerne raskt. Av sikkerhetshensyn, så er er også lurt å ha en plan A, B, C og D – slik at man ikke aboslutt MÅ gjennomføre plan A og kan velge et tryggere alternativ på de vanskelige dagene.
Ofte kan det være lurt å ha flere planer på forhånd, slik at man kan ta valget når man reiser og vite at man har tatt det beste og tryggeste valget den dagen. Om man gjør forarbeidet, så trenger man heller ikke droppe turen om været blir verre enn man først antok. En god overordnet plan og gode rutebeskrivelser, ferdigheter med kart og kompass, samt at man har studert kartet på forhånd tillater turer i dårlig vær også. Man må tross alt lære seg å navigere i dårligere sikt også.
Det er veldig nyttig med et utvalg av planer, ønsker og drømmer. Kart på nett er veldig verdifullt for å planlegge og se seg ut prosjekter. Da kan man bli kjent med fjellet, navn på bekker, rygger, vann og holdepunkt. Man kan også finne alternativer til parkering, finne bilveier, traktorstier og alternative ruter og vite litt om himmelretninger på forhånd.
Turkart
Kartverkets turkart «Norge 1:50 000» kan enkelt skrives ut gratis via funksjonen «Mitt turkart» i norgeskart.no. Du kan også bestille kart i stort format hos forhandlere av deres kart.
Du kan skrive ut ditt eget turkart med funksjonen «Mitt turkart». Kartene du skriver ut selv vil ha tilnærmet samme utforming som papirkartene du kjøper i butikken, og du kan være sikker på at du får siste versjon. De oppdateres nemlig hver uke. Du kan også velge akkurat hvilket område du vil lage et turkart fra. Det er også mulig å planlegge ruter, tegne inn på kartet og gjøre målinger av distanse.
Slik gjør du det
Bruk gjerne demonstrasjonsvideoen under som viser deg steg for steg hvordan du skriver ut ditt eget kart.
Fatmap er en app som tilltater 360 visning og 3D-kart, med kartlag som f.eks helsningsgrad, løsneområder og turplanlegging. I tillegg får du en god visning av himmelretninger og topografri.
Noen verktøy som er veldig underkommunisert, er faktisk Google Earth og Fatmap. Disse har vært en litt godt bevart hemmelighet, men har vært verktøy som har blitt hyppig brukt til å planlegge ekspedisjoner og finne prosjekter utover de turene som er mer alment kjent.
Med Google Earth og Fatmap kan man utforske satelittbilde av hele verden, samt få en veldig god 3D-visning av fjell og terreng med 360-graders perspektiv. Du kan zoome inn og se fjellet fra ulike vinkler, fra bakkeplan og virkelig bli kjent med terrenget. Dette er svært nyttig om man ikke er kjent, eller lager en plan for å besøke et sted uten noe særlig info om rutevalg. Det er rett og slett veldig visuelt og gir en veldig realistisk framstilling av hvordan ting virkelig ser ut!
I Google Earth (som også er en nedlastbar programvare) kan man lagre prosjektet, og tilpasse egendefinerte visninger.
I Norgeskart og disse andre kartverktøyene kan man velge et lag med flybilder og få godt inntrykk av underlaget, og man kan finne åpninger i vegetasjonen. Kraftgater kan for eksempel by på flotte nedkjøringer når været er uutholdelig på fjellet. Det er også mulig å måle avstander og bygge høydeprofiler.
Planlegging av tur og trygge veilvalg
Her på Åsnes Academy har vi laget en rekke artikler om planlegging av tur, trygge veivalg og andre tips og triks som kan være nyttige. Det kan være mye god læring der!
7 tips til å finne en trygg rute opp fjellet
Her får du noen enkle, konkrete og gode tips til hvordan du kan jobbe i felt for å finne trygge ruter opp på fjellet. Det er ikke alltid enkelt, men er strengt nødvendig for å holde seg trygg og for å få god skikjøring. Det viktigste er uansett at det kommer flere skidager, og at…
FØR DU DRAR PÅ TUR: PLANLEGGING, TOPPTUR
8 ting du bør sjekke før du starter skisesongen!
Før du kaster deg rundt i siste liten, glemmer alt hjemme og rusher ut på ski: Hold deg selv og skikompisene trygge ved å sjekke at du er “skredklar” før skisesongen virkelig starter!
Turbeskrivelser og info om fjell
Peakbook er en portal drevet fram av entusiaster. Der kan man finne gode tur-rapporter, beskrivelser, GPS-spor og bilder som gir et godt inntrykk av en rekke turer og bestigninger av fjell!
Peakbook og UT.no er to nettsider som er en nærmest utømmelig kilde til inspirasjon, turbeskrivelser og turrapporter. Her kan man søke på områder eller topper og finne en rekke med gode forslag til tur, med kart, beskrivelser, høydeprofiler og ofte GPS-spor. Det er ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt om noen allerede har laget en god turplan!
Når tar sola?
Alle som har vært mye på ski på våren vet at man skal være litt obs på sola. Det er viktig å komme seg ut tidlig, gå opp på fjellet mens sola er på veg opp og kjøre ned før sola går ned igjen. Da unngår man at det er steinhardt og at det fryser på, slik at den kjipe skaren dekker hele nedkjøringen.
Om du planlegger et ambisiøst vår-prosjekt, eller er opptatt av hvordan lyset og sola tar, så kan du sjekke ut suncalc.net. Det er bare å få oversikt over når sola stør høyest, så kan du starte grytidlig og få optimale lys -og snøforhold!
Ferske snøbilder
Visste du at man kan få ferske satelittbilder av snøforholdene i fjellet helt gratis? Sjekk ut https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground. Og flytt gjerne kalender tilbake til tidlig september for å se hvor terrenget ennå var dekket av snø. Den snøen vil ligge der til neste år. Det skal ofte bare noen centimeter nysnø til på slike steder for å få fin skikjøring.
Webkamera
Kamerakartet.no er en samling, oversikt og link til feed for alle offentlige tilgjengelige webkameraer i Norge. Her får man livefeed fra kameraer fra f.eks Vegvesenet, skianlegg og mye mer. Helt genialt om man vil vite om det virkelig er snø på fjellet, eller om jungeltelegrafen har smørt litt flesk på skildringene!
Det finnes veldig mye god motivasjon og inspirasjon i å følge med på webkameraene i fjellet. Sjekk ut kamerakartet.no. Ved å stadig ta en kikk på noen utvalgte kamera, så man man følge med på om værmeldingene faktisk slår til, og sjekke om snøen er kommet før man hopper i bilen og drar på tur. Ingenting slår det å se at det ligger 50cm urørt snø på kameraet en fredag, det betyr bare at helgen blir bra!
Fyring av brenner vinterstid
Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på ski i vinterfjellet. Da er det en fantastisk følelse å fyre opp brenneren, koke opp litt varmt vann til toddy og kokkelere et lite gourmetmåltid på primusen! Her får du noen tips om hvordan du bør bruke brenneren vinterstid. Å tenne opp brenneren vinterstid kan være litt vanskelig, men om du kan disse triksene, så vet du hva du skal gjøre og hvordan du gjør det trygt.
Skredkunnskap og et kurs er det viktigste «utstyret» du kan kjøpe
Før du kjører mer utstyr og fyller opp boden med tur-gadgets, så er kunnskap om snøskred og ferdsel i fjellet det viktigste du kan kjøpe! Kunnskap er makt, sies det. Og i denne sammenheng, så er det riktig. Kunnskap om skred, navigasjon, terreng og fjellet er makt til å kunne ferdes trygt og på egne permisser.
Lær kart og kompass
Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det. Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 her!
Førstehjelpsutstyret du bør ha med til hunden
Man trenger ikke nødvendigvis å være hysterisk og forberedt på Ragnarok når man setter sammen førstehjelpsutstyr til hunden, men det er greit å være forberedt på de mest vanlige og kritiske situasjonene som kan oppstå på tur med hund.
Livreddene førstehjelp på tur
Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ute? Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.
13 tips til bedre orientering.
De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Og det er nok noe vi skal være litt forsiktig med. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å tenke seg om. Likevel. Vi bor i et land med mye vær og mange fjell. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.