Hundens fjellvettregler?

De fleste av oss kjenner sikkert til de gode gamle «Fjellvettreglene», og vet at om man følger disse så får man en tryggere ski/fjelltur. Men det er jo ikke bare vi mennesker som møter utfordringer i fjellet, det er like viktig at vi tar var på hundene! Derfor har vi laget noen egne fjellvettregler for hunden. Del dem gjerne med alle dine hundevenner!

1. Tilpass turen etter evne for forhold

Korte turer for eldre og små hunder, (gradvis) lengre turer for unge hunder.

Ta en pausedag ved mye aktivitet, eller hvis været er dårlig.

Mental stimulering gjennom berikelsesøvelser, godbitsøk, trening av husbandry, trening av lydighet, fôring av frossen kong, «snufflemat» og søksarbeid kan slite ut hunden vel så mye som å bruke kroppen. Vær kreativ og sørg for at hunden får bruke hodet og sansene sine, selv om man ikke nødvendigvis går lange turer.

Slik tar du vare på hunden utendørs

Tar man noen forhåndsregler, planlegger og forbereder seg litt – så blir turen med hund enklere. På kalde turer er det spesielt noen faktorere man må passe på, slik at hunden ikke får det vondt. Det går vi igjennom for deg.

2. Planlegg turen og meld fra hvor du går

Vit alltid hvor du er, og vit alltid hvor hunden er i forhold til deg. Bruk kart og kompass, og gjerne GPS pa hunden. Planlegging er aldri feil.

3. Ta trygge veivalg

Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Ta med ekstra powerbank til mobilen. En GPS-sporingsbrikke til a feste pa hundens halsband gir økt trygghet. Be gjerne en venn f0lge hundens GPS pa sporings-app so er dere dobbelt sikret.

4. Ta hensyn til vær og vind

Bruk dekken/hvilepose når det er veldig kaldt eller ved inaktivitet. Beskytt utsatte kroppssdeler og hudomårder. Bruk gjerne solkrem pa upigmenterte, tynnpelsede hunder og beskytt øyne for sol, vær og vind. Hunder kan bli solbrente, og tynnpelsede raser er mer usatt enn andre. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker, men enkelte hunderaser (og hunder med nedsatt tåreproduksjon) er mer utsatt for å bli snøblinde. På fjellet er sola og strålingen sterk, så vær obs på hvordan hunden ter seg. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys.

5. Vær forberedt på plutselig uvær og kulde

Selv på korte turer kan været raskt endre seg. Ha alltid med hvilepose, dekken, potesokker, høyenergi snack-fôr og vann.

Se opp for såre poter

Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig stell og pleie. Lang pels mellom tredeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labben på hårete raser (ikke klipp vekk det mellom putene). Vær særlig oppmerksom dersom du har ski med stålkanter.

Sørg for at hunden har velstelte klør. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp og klo-skader kan være veldig smertefullt. Bruk potesokker dersom hunden har fått skader eller sår. Sokker kan også forebygge, men de må brukes riktig så de ikke forårsaker ytterligere skader og sår.

Pass på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. (Skjelving kan være et tegn på at hunden fryser, men kan også bare bety at den er oppspilt/glad.)

6. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Førstehjelpsutstyr (spesielt potesokker og elastisk bandasje) er viktig om en klo skulle brekke eller hunden får en kuttskade.

Husk alltid å ta med førstehjelpsutstyr til hunden

Hva bør vøre med i førstehjelppakken til hund? Det kan du lese mer om her.

7. Vend i tide, det er ingen skam å snu

Aldri undervurder hvor tungt det er for en utrent hund å gå og løpe i snø. Også hunder blir slitne, husk at du sklir fort av gårde på skiene. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er. Vis også hensyn til andre turgjengere. Det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk eller mennesker, tren godt før langturer.

Har du en større hund er det ikke lett a bære den hjem om kreftene tar slutt.

8. Spar krefter og søk ly om nødvendig

Det er lov å ta pauser. Hunden kan fint få hvile litt i hvilkepose, få litt mat og litt påfyll. Kanskje trenger du det selv også?

Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Dersom dere er på en krevende tur kan det vært lurt å gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Husk flaske(r) med vann og drikkeskål, også hunden blir tørst.

9. Hold alt av godteri utenfor hundens rekkevidde

Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett, i verste fall kan hunden bli forgiftet. Ligg unna sjokoladesnacks, husk de vanlige godbitene.

Hold derfor menneske-snacks vekke fra hunden.

Finn ut hvor nærmeste veterinær er i tilfelle situasjonen krever det, noter adressen og skriv ned telefonnummeret til nærmeste dyrelegevakt.

10. Oppdater deg selv

Last ned apper som f.eks FirstVet, oppdater deg på førstehjelp til hund og sørg for at førstehjelpsutstyret og hundeapoteket er fylt på før du drar på fjellet!

Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells. Kanskje hunden trenger andre medisiner eller har spesielle behov?

Sjekk også om du trenger vaksiner (utlandsreiser), hundepass og andre papirer i orden.

Norsk Kennelklubbs
«Hund i påskefjellet» opplæring og quiz

Hvordan får du som hundeeier en god påskeferie sammen med hunden din?

I denne gjennomgangen får man masse nyttig læring om hensyn, tips og triks. Test deg selv på slutten med en liten quiz!

Hundens fjellvettregler

Skrevet av

Crister Næss

Fast ansatt som markedsføringskar og «potet» i Åsnes. Behersker det meste. Crister lever og ånder for ski og friluftsliv, er et ganske sikkert syn med et par prototype Åsnesski på beina eller med hunden i Vossafjellene.

13 tips til bedre orientering.

De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Og det er nok noe vi skal være litt forsiktig med. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å tenke seg om. Likevel. Vi bor i et land med mye vær og mange fjell. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.

Les mer »

Førstehjelpsutstyret du bør ha med til hunden

Man trenger ikke nødvendigvis å være hysterisk og forberedt på Ragnarok når man setter sammen førstehjelpsutstyr til hunden, men det er greit å være forberedt på de mest vanlige og kritiske situasjonene som kan oppstå på tur med hund.

Les mer »

Lær kart og kompass

Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det. Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 her!

Les mer »

Fjellvettreglene

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og hva du ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging, til møte med turgruppen og dagens forhold ute. Deretter justering av planene ut i fra det som møter oss på selve turen. Godt fjellvett handler om refleksjon. Her får du en full gjennomgang med tekst og innhold i stor grad fra skaperne av de nye fjellvettreglene (2016), Røde Kors og DNT.

Les mer »

7 tips til å finne en trygg rute opp fjellet

Her får du noen enkle, konkrete og gode tips til hvordan du kan jobbe i felt for å finne trygge ruter opp på fjellet. Det er ikke alltid enkelt, men er strengt nødvendig for å holde seg trygg og for å få god skikjøring. Det viktigste er uansett at det kommer flere skidager, og at man kommer seg trygt hjem igjen.

Les mer »

Fyring av brenner vinterstid

Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på ski i vinterfjellet. Da er det en fantastisk følelse å fyre opp brenneren, koke opp litt varmt vann til toddy og kokkelere et lite gourmetmåltid på primusen! Her får du noen tips om hvordan du bør bruke brenneren vinterstid. Å tenne opp brenneren vinterstid kan være litt vanskelig, men om du kan disse triksene, så vet du hva du skal gjøre og hvordan du gjør det trygt.

Les mer »