Skrevet av

Sigvor Djukastein Mala

Eventyrer, Arktisk Natur-Guide og (hobby)fotograf.

For Sigvor er hverdags turene i nærområdet like viktige som de lange ekspedisjonene. Over middels interessert i vinterfriluftsliv, lengre fjellskiturer og topptur. Trives best med rim i håret, kalde fingre og et hvitt landskap. Frihetsfølelse, mestring og opplevelser. Utdannet som Arktisk Natur-guide på Svalbard og har jobbet mye som guide. Er også sosialarbeider, og ønsker å kunne bruke friluftsliv kunnskapen i arbeidet med utsatte grupper, skape mestringsfølelse og endring. 

Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Foto: Sigvor D. Mala

Dersom du har ett favorittfjell med yndlingsutsikten din, ett favorittsted ved havet eller andre steder du kunne tenke deg å overnatte så er dette et passende sted å starte. Om sommeren er det lett å dra på telttur; man trenger ikke noe mer enn en enkel sovepose, telt eller vindsekk, primus, varme klær og god mat. Ta gjerne også med deg en god venn!

Foto: Sigvor D. Mala

Personlig liker jeg å gå til topper med flott utsikt eller sette en camp med sjøutsikt rett ved havet. Det er mange muligheter til overnattingssteder, også i nærområdet. Bruk gjerne norgeskart.no eller ut.no for å planlegge turen, det er viktig å huske at målet ikke alltid trenger å være så langt unna hjemmet eller langt å gå til. Det kan bli en like fin naturopplevelse likevel!

Foto: Sigvor D. Mala

Det som er fantastisk er at de aller fleste andre er på vei hjem når du kommer frem til teltplassen, det er en helt egen ro i fjellheimen på denne tiden av døgnet og en kan nyte alt sommernettene har å by på. Det er bare å finne seg en noenlunde flat teltplass, sørge for å ikke telte på innmark og ellers ta hensyn til dyr og natur rundt deg. Husk – sporløs ferdsel!

Foto: Sigvor D. Mala

Deretter er det bare å sette seg ned å nyte, er du heldig er det en av de nettene på sommeren der det er så varmt at en kan sitte i t-skjorte til langt på kvelden. Anbefaler å ha med noe ekstra godt å spise på sånne sommerkvelder, det meste går an å ordne på gourmetkjøkkenet «primusen» med litt fantasi.  Dersom du i tillegg oppholder deg en plass der de selger lokalproduserte drikkevarer er jo det veldig stas å nyte dette med flott utsikt! Men husk, alt veier litt – så en må greie å bære det en tar med også.

Foto: Sigvor D. Mala

Om morgenen kommer solen tidlig på teltet, eller rett i ansiktet om du sover under åpen himmel. Da er det fint å bare kunne dra med seg sovepose og liggeunderlag ut i den friske morgenluften, fyre opp primusen og lage en kopp kaffe. Det er noe helt magisk med å våkne opp til storslått norsk natur, for så å nyt en varm kopp kaffe i soveposen. Ren idyll!

Foto: Sigvor D. Mala

Så er det bare å nyte en lat sommermorgen, eller ta fatt på dagens turprosjekt. Om det er en topp i nærheten, eller ett bad i fjorden. Anbefaler alle å prøve en sommernatt ute i det fri, for det å få med seg kvelds og morgenstemning i naturen er en unik opplevelse!

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »

Å sove på en fjelltopp

Utsikten ser ut som et maleri. Store fjell som skyter opp fra fjorden, og flere forskjellige farger som kaster seg hen over himmelen. Jeg hadde uten tvil kunne trodd at dette ikke var ekte, hvis jeg hadde sett et bilde, når jeg satt hjemme i hagen i Danmark. Men heldigvis står jeg her nå. Den eneste lyden jeg kan høre, er lyden av vinden som suser rolig. Og ja, så selvfølgelig også Matias som holder på å kravle ut av teltet.

Les mer »

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur? Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat? Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Les mer »

Vintereventyr i bakgården

Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.

Les mer »

10 badespots i nord

Visste du at noen av landets fineste strender finnes nord for polarsirkelen? Åste Innleggen lister opp 10 badespots i nord, som du absolutt bør sjekke ut!

Les mer »