Hva er en kortfell?

Den originale kortfellen var noe Åsnes og andre først eksperimenterte med på 70 og 80-tallet. Tanken var å lage en fell som skulle gi godt feste på alle forhold, men samtidig gli brukbart når man gikk på ski. Derfor ble lengden på kortfellen standarisert litt lengre enn størrelsen på en gjennsntttlig smørelomme på fjellski. Den er litt lang med vilje, slik at du selv kan korte den ned og tilpasse den til din egen vekt, teknikk og preferanse.

I motsetning til smøring, så er ikke fellen temperatursensitiv – noe som gir en veldig allsidig og trygg løsning uavhengig av vær og forhold. Du kan se på en kortfell som en universal»smøring» som er langt mer slitesterk enn alle typer smøring og fungerer på alle forhold.

Åsnes X-Skin Mohair kortfell med Skinprotector®

Kortfellens bruksområde

En kortere fell egner seg ypperlig til fjellski. Som standard bør det følge med minst et par kortfell til alle Åsnes fjellski. Kortfell er overlegent ved at de krever lite vedlikehold.

Ved bruk av kortfell får man solid feste under skien, uansett forhold. Samtidig ivaretar man mye av gliden fordi kortfellen ligger i festesonen på skien. Kortfell utmerker seg spesielt i dyp snø, til lange turer hvor smøring er vanskelig, trekking av pulk eller om man bare vil ha en sytaløs løsning og vil ha garantert feste, uansett forhold. Noen velger også å feste dem permanent under skien, spesielt på ekspedisjoner. Den kan også gi trygghet til dem som vil bremse litt mer i nedkjøring. Kortfell fra Åsnes har etterhvert blitt standarden for alle å leve opp til. Åsnes sine inserts og fellelås er kvalitetssikret gjennom årevis med hardt bruk og testing.

Kortfell eller langfell?

Kortfellen bør stort sett være med uansett hvilken tur man går på fjellski. Man kan gjerne ha to ulike typer med seg også. En slik fell er best til lange turer, trekking av pulk og når man vil være garantert feste uten å bruke tid på smøring av ski.

«Det er i motbakke det går oppover» – og det er tilfellet for langfeller også. Lange feller gir mer frikjson og mer feste, noe som egner seg spesielt godt når man skal gå bratt oppover. Langfell anbefales i utgangspunktet ikke til flatere terreng, med mindre spesielle situasjoner krever det.

Hvordan forebygge trøbbel med skifeller?

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfarinsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

1. Hold fellelimet rent og tørt

En av de viktigste reglene for å holde liv i en skifell er selvsagt å holde limet unna støv, skitt, lyng, steiner, hundehår, tepper og alt annet som kan sette seg fast i limet.

2. Fjern snø og is fra limet – så får du feste igjen

I fjellet, så kan man få snø og is i fellelimet. Det er ikke optimalt, men noen ganger er det ikke til å unngå. Da kan man dra fellen over stålkantene for å skrape vekk is, eller rett og slett brette de sammen og ta dem på innerlomme slik at snøen/isen smelter, fellelimet blir varmet opp og fellen kanskje tørker litt.

3. Kulde = mer innsats for å få fellen til å fungere

Når det er skikkelig kaldt, så blir fellen også kald. Som igjen betyr en stivere fell, stivere fellelim med mindre heft og da også potensielt en fell som ikke vil lime seg på skien. Da må fellen inn under jakka igjen, varmes opp også legges på en ren skisåle når limet er varmt fra kroppsvarme. På lengre dager i rundt 10-15 minusgrader, så bør kanskje fellen inn på innerlomma hver gang du ikke bruker dem.

4. Gode rutiner

Det er alltid i bakkant og kanskje helt framme med frontfestet at limet begynner å bli dårlig. Dette skjer fordi det er her det er størst sannsynlighet for at snø, is, vann og skitt kommer i kontakt med limet når fellen ligger på skiene. Sjekk fellene regelmessig, fjern lyng og annet som setter seg i limet og oppbevar fellen på innerlomma om nødvendig. Ta også med fellevoks for å hindre at fellen tar til seg fukt, og gjerne en tube med fellelim som kan brukes til å punkt-reparere limet på fellen.

5. Kriseløsninger

Om du får veldig store problemer, så kan en skistropp, gaffatape eller sportstape redde dagen. I hvert fall godt nok til å komme seg ut av fjellet. Men vi repeterer: rutiner!

6. Tørre feller er gode feller

Våt snø, som på vårturer og i påska, kan føre til veldig fuktige feller. Da får man den klassiske klabbingen og snøoppsamling på fellen. Spesielt om temperaturene svinger.

Det er her fellevoksen kommer inn i bildet. En fellevoks bør ALLTID være med på tur, og kan virkelig redde turopplevelsen. Det er turglede i lommeformat! Du kan også «glide» skifellen din, nesten akkurat som med skiene. Voksen forhindrer slitasje på fellen, fukt-inntregning og gjør dessuten at fellen glir enda bedre.

Mellom bruk, også ute i felt, kan fellen med fordel tørkes og varmes opp på innerlomma.

Igjen, gode rutiner og forberedelser. Sett inn fellen med voks før du drar på tur eller ved start av sesongen!

7. Klabber på fellene?

Se punktet ovenfor. Du har vært for lat og slurvet.
Men okay, om du likevel får klabber på skiene, så finnes det noen løsninger og triks.

Først skraper du vekk snø og is med stålkanten på en ski, ved hjelp av en smøringsskrape eller det du har for hånd. La fellene sitte på hele tiden. Prøv så å skrape fra framtupp og hele veien bak til baktupp, og kanskje klarer du å presse/skrape ut litt vann fra fellen.
Om det er sol, så kan du sette fellen i solsteken og med fellesiden mot sola. Da tørker de kanskje litt når man spiser lunsj. Til slutt bør du påføre fellevoks, og MYE av det. Om du ikke har fellevoks for hånd, så bruker du det du har. Det kan være seg vaselin, solkrem, silikon eller matolje.

8. Fellene skal alltid tørkes – i romtemperatur!

Alt vått utstyr bør pakkes ut og tørkes etter tur. Men dette er spesielt viktig for feller, for som vi sier i punkt 6, tørre feller er gode feller. Feller skal dog IKKE utsettes for direkte varme, som betyr at de IKKE skal tørkes på gulv med varmekabler, nært en ovn eller liknende. Fellen skal tørkes hengene på en tørkesnor, i vanlig romtemperatur.

Når den er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.

9. Riktig oppbevaring mellom bruk

Som oftest blir fellene oppbevart med limsidene limt mot hverande på tur. Det er i hvert fall det de aller fleste gjør. Men når fellen skal oppbevares over lengre tid, som f.eks over sommeren, så kan det være greit å bruke et mellomlagsnett, en «oppbevaringssokk» eller liknende. Bare for sikkerhets skyld.

Så lenge fellen er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.

10. Bytt lim om nødvendig

Før eller senere vil lime bli utslitt, for gammalt eller ødelagt. Det betyr ikke at fellen er ødelagt, for den blir egentlig bare bedre og bedre ved bruk. Erstatt derfor limet med nytt lim, så har du de gode fellene i lang tid.

Valg av type, kvalitet og bredde?

Det finnes etter hvert ganske mange ulike typer kortfell, og ulike kvaliteter på selve fellematerialet. Disse materialene har ulike styrker, svakheter og fordelaktige bruksområder. Akkurat det dette er dessverre underkommunisert, så vi har derfor laget en oversikt. Denne oversikten kan du bruke når du skal finne ut hvilken kortfell du skal velge.

Mohair, nylon eller mix?

Det finnes som nevnt mange ulike kvaliteter. Og aller viktigst er det at de har ulike fordeler og ulemper på forskjellige forhold. Her er en liten oppsummering.

Kort fortalt gir Mohair bedre glid enn Nylon, og omvendt.
Nylon gir bedre feste enn Mohair, og omvendt.
Velg gjerne Nylon om du skal slite mye på dem, skal på ekspedisjon eller kjører mye nedoverbakke med feller på. Nylon utmerker seg også på fuktige forhold og is når det kommer til slitasje og grep.
Om fokus ligger på god glid skal du velge Mohair. Disse fellene utmerker seg også i løssnø og på kaldt føre.
Mix fell er en kombinasjon av Mohair og Nylon, der gjerne blandingsforholdene er 60-70% mohair og 30-40% nylon – dette gir et godt kompromiss mellom slitestyrke og god glid.

Vår anbefaling er gjerne å velge en Mix-fell eller en Mohair-fell som din primære fell, gjerne i 45mm bredde til de fleste ski. Så kan du senere kjøpe en slitesterk Nylon-fell eller en raskere Race-fell om du har behov for dette senere.

Gjerne kjøper man også en smalere fell, som kappes kort, for mest mulig glid om man i hovedsak bruker kortfell – og ikke smøring. En kombinasjon av 2-3 feller og ulike bredder gir et veldig, veldig allsidig og bombesikkert system på lengre turer.

Mohair

God glid og overlegen på kaldt føre

Mohairfeller er laget av naturlige fibre, noe som gir god glid og fantastiske egenskaper på tørt og kaldt føre. Mohair og Race fellene våre gir veldig god glid. På den andre siden trekker de naturlige fibrene i Mohair litt mer fukt og slites litt fortere enn kunstfiber. Vi anbefaler å bruke godt med fellevoks eller impregnering på Mohair feller. Race-fellen er også laget av 100% Mohair, men har kortere fibre og mindre friksjon. Dette gir fantastisk glid, men mindre slitetstyrke.

Levetid: Ca. 80.000 m mekanisk slitasje

Nylon

Spikerfeste, slitestyrke og fuktbestandighet

Nylonfellen er laget av kunstfiber, noe som gir mer slitestyrke og en fell som trekker opp mindre fukt. Derfor egner slike feller seg til hard bruk og i fuktige forhold. Nylonfeller gir også spikerfeste på de aller fleste forhold, men glir ikke fullt så bra som en Mohair fell gjør.

Levetid: Ca. 150.000 m mekanisk slitasje

Mix

Et godt kompromiss – allrounder

Det finnes også blandingsfell, hvor det er mest vanlig med 70% Mohair og 30% Nylon. Disse fellene kombinerer ofte det beste fra begge kvalitetene, ved å forsøke å ivareta så mye glid som mulig med mye Mohair, men samtidig blande inn Nylon før økt slitestyrke og mindre vannopptak.

Levetid: Ca. 120.000m mekanisk slitasje

Bredde på fell?

En veldig fin løsning med kortfeller, er å variere mellom ulike bredder for å få enda mer tilpasning til ønsket bruk og egenskaper. Eksempelvis kan man f.eks kombinere en standard 45mm mix fell for universalbruk og en smalere og kortere 30mm mohair fell til de situasjonene man ønsker god glid – som ved kryssing av vidde, i skuterspor og på lange flate parti. Man kan også supplere med en bred fell i et materiale med bedre feste, om man beveger seg mye i varierende terreng eller ønske maks feste i motbakker.

Denne måten å kombinere ulike kvaliteter på fellene, tilpasse dem i lengde og variere ulike bredder gir et veldig trygt og fleksibelt system på lengre turer.

Crister Næss
Åsnes potet, skiguide og utstyrsnerd

Hvilken bredde, til hvilket bruk?

30 og 35mm

Disse fellene velges primært til smalere ski, med midtbredde mellom 30-50mm. Hovedfokus med en slik smal fell er selvsagt på lav friksjon og god glid – gjerne i løyper og flatt terreng.

45mm

Dette er den mest vanlige bredden, og den fellen du stort sett kan bruke som en universalløsning på alle våre fjellski. Det vil si, ski med midtbredde mellom 50-70mm. Dette er gjerne gode allround-fjellski.

58-60mm

Den breieste kortfellen til fjellski. Denne brukes gjerne på de breiere og mer kjørerettede fjellskiene. Med en slik fell, på de skiene de er beregnet for, får man godt feste nesten uansett. Dette er fellen for ski med midtbredde mellom 60-70mm.

Hva om fellen faller av?

Har du noen gang opplevd dette? Når fellen faller av, og du sliter med på få den på skien igjen? Her er noen tips til hvordan du kan løse dette

Noen ganger kan fellen utilsiktet falle av fra skiene når du er på tur. Vanligvis skjer dette fordi man glipper i motbakkene, på grunn av veldig store temperatursvingninger eller bare fordi man har fått snø eller fukt mellom skiens såle og fellelimen.

For å fikse dette, så må du teste de følgende triksene:

Tørk fellen, enten innendørs i lufttemperatur, på kroppen eller på annen måte.
Sørg for at limen er fri for skitt, snø, is og vann.
Varm opp fellen, enten på innsiden av jakken, i henda eller innendørs, slik at limen blir klissete og fungerer igjen.
På de fleste turer bør du uansett ha med et par ekstra feller, i tilfelle fellen faller av eller mot formodning blir ødelagt.
I worst case situasjoner må du tape, skur eller improvisere til du kommer deg i teltet eller hytta igjen.
Legg på nytt fellelim på slitte feller, så får limet og fellen forlenget levetid.

Tilpassing av kortfell?

Det finnes flere ulike framgangsmåter for å tilpasse feller til personlige preferanser. Man kan blant annet kappe fellen kortere for å få bedre glid.
Alle kortfellene fra Åsnes kommer i standard lengde på 65cm, og for lettere skigåere eller skigåere med kortere ski, så blir dette gjerne for langt. Resultatet av en for lang kortfell er mer friksjon og dårligere glid.

Her er et par tommelfinger regler og en veiledning til hvordan det kan gjøres:

Vi anbefaler å kappe kortfellen kortere om man opplever for dårlig glid. Kortfellene kan med fordel kappes omtrent ved hælen på bindingen. Om du vil være på den sikre siden, så kan du klippe av 1cm om gangen, teste, og gradvis klippe fellen så kort som fungerer for deg.

Reperasjoner og rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Les mer »

10 tips for en bedre opplevelse med skifeller

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

Les mer »

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge. Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »