Nye feller?

Har du fått nye skifeller? Kanskje du nettopp har kjøpt ditt første oppsett med toppturski, støvler, staver og feller? Uansett, så bør man tilpasse skifellen slik at den passer til skien.

De fleste feller kommer dag i faste lengdeintervaller, og faste bredder. De har også et feste i front og gjerne et justerbart feste i bakkant, noe som gjør at man har litt fleksibilitet på fellens lengde og kan få den til å sitte på alle ski. Typisk kommer feller i størrelser (XS-S-M-L-XL), så man må bare bruke en størrelsestabell eller sjekke innpakningen for å finne riktig fell.

Må fellen dekke absolutt hele skiens såle?

Nei, en fell tiltenkt toppturbruk trenger ikke dekke absolutt hele sålen. Dette er en mye. Du bruker ikke framtuppen av skien, og heller ikke de bakerste 20cm av fellen når du går. Det er heller ikke noe stort problem om fellen er litt smalere enn de breieste punktene på skien, så lenge du har relativt god dekning under fot. Mindre fell under skien gir bare mindre friksjon – og til gjengjeld bedre glid. Stort sett kommer de fleste «universal fellene» i 120-130cmm bredde, og det burde fungere til det meste.

Tilpass fellen på 1-2-3

Pakk ut fellen fra innpakningen. Sjekk at fellen passer til skien, FØR du tar av beskyttelsesfilmen som ligger på limet.
Fjern beskyttelsesplasten under fellen, slik at du er klar til å lime fellen på skien. Og fest toppen av fellen øverst på skituppen.
Fest fellen på skiens såle fra front og bakover, mens du stryker den nedover.. Den limes på med limet som er på fellen, slik at den ligger sentrert på skien. Det skal da gjerne stikke ut litt overflødig fell på begge sider av skien.
Fest bakfestet og stram til. Stryk deretter over fellen en ekstra gang og sørg for at det ikke er bretter eller luft mellom fellen og skiens såle. Vi liker å stryke over med håndbaken, en plastsikle eller noe annet som gjør at vi får trykt sålen ned. Vær spesielt obs på at fellen ligger godt mot stålkantene
Finn frem kniven som følger med fellen. Kniven føres langs stålkanten på skien, og skal kappe et par millimeter innenfor stålkanten. Det er viktig at du drar skien fra fronten av skien og nedover, og ikke mot hårene på fellen. Dra kniven sakte men bestemt bakover skien, langst kanten. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten hele veien. Dette gjøres på begge sider av fellen.
Før kniven langs kanten på skien. Vingene som stikker ut fra kniven skal ligge mellom skisålen og fellen. Begynn foran, og dra kniven sakte men bestemt bakover. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten på skiene. Gjør det samme på begge sider av fellene.
Gjenta på den andre fellen.
Supert! Når skal begge fellene være skjært til og ha ca 2mm klaring ved stålkanten, slik at stålkanten er synlig når fellen ligger på skien.
Ta av fellene, legg dem sammen (gjerne med mellomleggsnettet som følger med) og lagre dem i oppbevaringsposen.

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge. Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3. Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »