Fôring som del av forberedelsene til jakt

Forberedelser til jaktperioder eller lange treningsperioder må starte flere uker før aktiviteten starter. Vi skifter svært sjeldent fôr, men justerer mengden i god tid før jakta, slik at hunden er «klar» for å ta i mot de fôr mengdene som skal til under jakta. Dagen før jaktstart er vi rause med vann. Vår erfaring er at hundene liker best tørrfôret når det ikke er oppbløtt.  Rikelig med vann og servering med en gang, skjerper appetitten og er godt for tennene. 

I denne sammenheng er det også viktig å huske på at hunden må ha tilstrekkelig hvile og restitusjon.  Vi hensyn og skjerm hunden for jaktlagets sosiale samvær ut i de små timer.

Crister Næss
I Forsvaret var Crister hundefører. Har hund nå også, og jobber som hundefører, er eier og konsulent i selskapet Fluent Dawg – Dogtraining and Workingdogs.

Riktig mat til aktive hunder på jakt

Under jakta bruker hunden mye energi og for å prestere må den få det beste matstell.  Både tenner og det korte fordøyelsessystemet tilsier at hunden har best av animalske råstoffer.  Dette er også hovedingrediensen i de anerkjente fôrene. Et næringsrikt og balansert kosthold av mat med god kvalitet er viktig for både mennesker og dyr.

Les deg opp på næringsinnhold i fôrtypene, velg høyenergifôr og start i god tid med en gradvis overgang til dette fôret (eventuelt bruk samme fôr året gjennom, men juster mengde i forhold til aktivitetsnivå). 

Foto: Lesja og Dovre Fuglehundsenter

Et godt råd her er å følge med på hundens avføring.  Da får man en god indikasjon på hundens trivsel.  Avføringen skal være forholdvis tørr og det skal ikke være store mengder.  En annen selvfølge er at fôring med middagsrester, brødmat og lignende ikke er godt nok.  Ikke dermed sagt at ikke hunden kan få ei kjøttkake som smakstilsetning, men rester må ikke fylle opp mye av mageplassen.

Lesja og Dovre Fuglehundskole

Riktig næring øker hundens prestasjonsevne

Hundens stoffskifte er optimalt innstilt på å ta opp protein og fett fra kjøtt. Fett blir dermed den viktigste energikilden når hunden er i aktivitet. Om hunden har «noen ekstra gram» før jaktstart vil de fleste oppleve at hunden blir slankere for hver dag. Med andre ord, så klarer en normalt sett ikke å få i hunden så mye energi som forbrukes, så det å ha litt å gå på er en fordel. 

Hunden er en av de skapningen som har størst evne til å hente nødvendig energi ut av kroppen og holder ikke fôret nødvendig energiinnhold, henter den energi fra opplagret fettreserver. Protein av høy kvalitet vil i tillegg øke transporten av oksygen til musklene og gir støtte til en sunn muskulatur.  Et godt fôr vil i tillegg inneholde naturlig fiber (tarmmiljø), samt glukosamin og kondroitinsulfat (sunne ledd og leddvæske) og omega 3-fettsyrer (bedre luktesans).

Foringsrutiner en vanlig jaktdag

Innfør foringsrutiner 5-6 uker før jaktstart. Unngår du endring av rutiner minsker du stress.
God hvile i fred og ro
Fôr hunden med en gang du våkner med en normal dagsrasjon.  Tilsett rikelig med vann og gjerne noe våtfôr dersom hunden er vant med dette.
Ha med 2-3 «lønsjbokser ut i fjellet for fôring i lengre pauser.  Bland gjerne inn vann her og. 
Er hunden dårlig til å drikke i fjellet, må du lære den å drikke av flaske (litt tvangsdrikking). Pass på å ikke «drukne» den. Dette er svært viktig om vinteren, der tilgang på vann kan være vanskelig. Vi pleier å si at når hunden starter med å spise snø er det «game over». Da er de i ferd med å bli dehydrert og ytelsen går ned. Det går an å tilsette litt smakelighet i vannet (bland ut en leverposteiboks, en teskje melk eller lignende.
Etter jakten og før transport hjem, bør hunden få en neve tørrfôr før den går inn i hvilefasen.  Hvile er viktigere enn mat i denne fasen, men litt næring gjør at kroppens restitusjon settes bedre i gang.
1-2 timer etter jaktslutt må hunden få et stort måltid, egentlig bortimot så mye som du tror den vil spise.

Pass på at det ikke er stress, mas eller forberedelse til forflytning når hunden skal spise.  Sørg for ro før og etter måltid.  Vær oppmerksom på at slitne og sultne hunder kan være mer gretne, slik at hvis det er flere hunder til stede, bør de ha god avstand mellom seg ved fôring.

SKAP GODE FORINGSRUTINER OG FÅ MAKSIMALT TILBAKE!

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Trening for langtur og ekspedisjon

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »