Fôring som del av forberedelsene til jakt

Forberedelser til jaktperioder eller lange treningsperioder må starte flere uker før aktiviteten starter. Vi skifter svært sjeldent fôr, men justerer mengden i god tid før jakta, slik at hunden er «klar» for å ta i mot de fôr mengdene som skal til under jakta. Dagen før jaktstart er vi rause med vann. Vår erfaring er at hundene liker best tørrfôret når det ikke er oppbløtt.  Rikelig med vann og servering med en gang, skjerper appetitten og er godt for tennene. 

I denne sammenheng er det også viktig å huske på at hunden må ha tilstrekkelig hvile og restitusjon.  Vi hensyn og skjerm hunden for jaktlagets sosiale samvær ut i de små timer.

Crister Næss
I Forsvaret var Crister hundefører. Har hund nå også, og jobber som hundefører, er eier og konsulent i selskapet Fluent Dawg – Dogtraining and Workingdogs.

Riktig mat til aktive hunder på jakt

Under jakta bruker hunden mye energi og for å prestere må den få det beste matstell.  Både tenner og det korte fordøyelsessystemet tilsier at hunden har best av animalske råstoffer.  Dette er også hovedingrediensen i de anerkjente fôrene. Et næringsrikt og balansert kosthold av mat med god kvalitet er viktig for både mennesker og dyr.

Les deg opp på næringsinnhold i fôrtypene, velg høyenergifôr og start i god tid med en gradvis overgang til dette fôret (eventuelt bruk samme fôr året gjennom, men juster mengde i forhold til aktivitetsnivå). 

Foto: Lesja og Dovre Fuglehundsenter

Et godt råd her er å følge med på hundens avføring.  Da får man en god indikasjon på hundens trivsel.  Avføringen skal være forholdvis tørr og det skal ikke være store mengder.  En annen selvfølge er at fôring med middagsrester, brødmat og lignende ikke er godt nok.  Ikke dermed sagt at ikke hunden kan få ei kjøttkake som smakstilsetning, men rester må ikke fylle opp mye av mageplassen.

Lesja og Dovre Fuglehundskole

Riktig næring øker hundens prestasjonsevne

Hundens stoffskifte er optimalt innstilt på å ta opp protein og fett fra kjøtt. Fett blir dermed den viktigste energikilden når hunden er i aktivitet. Om hunden har «noen ekstra gram» før jaktstart vil de fleste oppleve at hunden blir slankere for hver dag. Med andre ord, så klarer en normalt sett ikke å få i hunden så mye energi som forbrukes, så det å ha litt å gå på er en fordel. 

Hunden er en av de skapningen som har størst evne til å hente nødvendig energi ut av kroppen og holder ikke fôret nødvendig energiinnhold, henter den energi fra opplagret fettreserver. Protein av høy kvalitet vil i tillegg øke transporten av oksygen til musklene og gir støtte til en sunn muskulatur.  Et godt fôr vil i tillegg inneholde naturlig fiber (tarmmiljø), samt glukosamin og kondroitinsulfat (sunne ledd og leddvæske) og omega 3-fettsyrer (bedre luktesans).

Foringsrutiner en vanlig jaktdag

Innfør foringsrutiner 5-6 uker før jaktstart. Unngår du endring av rutiner minsker du stress.
God hvile i fred og ro
Fôr hunden med en gang du våkner med en normal dagsrasjon.  Tilsett rikelig med vann og gjerne noe våtfôr dersom hunden er vant med dette.
Ha med 2-3 «lønsjbokser ut i fjellet for fôring i lengre pauser.  Bland gjerne inn vann her og. 
Er hunden dårlig til å drikke i fjellet, må du lære den å drikke av flaske (litt tvangsdrikking). Pass på å ikke «drukne» den. Dette er svært viktig om vinteren, der tilgang på vann kan være vanskelig. Vi pleier å si at når hunden starter med å spise snø er det «game over». Da er de i ferd med å bli dehydrert og ytelsen går ned. Det går an å tilsette litt smakelighet i vannet (bland ut en leverposteiboks, en teskje melk eller lignende.
Etter jakten og før transport hjem, bør hunden få en neve tørrfôr før den går inn i hvilefasen.  Hvile er viktigere enn mat i denne fasen, men litt næring gjør at kroppens restitusjon settes bedre i gang.
1-2 timer etter jaktslutt må hunden få et stort måltid, egentlig bortimot så mye som du tror den vil spise.

Pass på at det ikke er stress, mas eller forberedelse til forflytning når hunden skal spise.  Sørg for ro før og etter måltid.  Vær oppmerksom på at slitne og sultne hunder kan være mer gretne, slik at hvis det er flere hunder til stede, bør de ha god avstand mellom seg ved fôring.

SKAP GODE FORINGSRUTINER OG FÅ MAKSIMALT TILBAKE!

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »

Trening for langtur og ekspedisjon

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.

Les mer »

Pakking av pulk

Her får du en rask innføring av pakking og av pulk og noen gode grunner til å pakke pulk. Vi vil også si litt om hvorfor skifeller og pulk går sammen som hånd i hanske.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »