1. Kanalisere din indre Batman

Når «Batman» møter «Jokeren» til kamp, så får han ikke panikk. Han vurderer situasjonen, tar fatt de riktige verktøyene og angriper gjennom presis handling. Det samme gjelder ved kameratrening.

Om noen i turgruppen din blir tatt av skred, så oppstår en kaotisk og veldig stressende situasjon. Det blir mye roping, skriking og sannsynligvis litt panikk. Det er dette vi vil unngå, gjennom trening, instinkt, et klart hode og en plan.

Å sette i gang redning i skred uten en plan kan forårsake mer problemer enn man hadde i utgangspunkter. Gjennom kursing og å trene på kameratredning, lærer man hva man skal gjøre når uhellet er ute. Du lærer hvordan du skal se etter flere faretegn, ikke utsette deg selv for mer problemer og koordinere ressursene i tur-følget ditt. Du lærer hvordan du kan reagere rolig, og hvordan du kan fortsette redningen med effektivitet og nøyaktighet, slik at du får best mulig resultat.

2. Overvinne forvirring og kaos

Om du i verste fall to personer blir gravlagt på samme sted, kan det gjøre søket med sender/mottaker (skredsøker) forvirrende. Tallet og retningen du får på skjermen til skredsøkeren kan hoppe rundt mellom de to signalene. Dette kan få katastrofale konsekvenser, så man bør gjøre alt man kan for å unngå å flere skredtatte. Det gjøres gjennom preventive og aktive tiltak på tur.

Er situasjonen gale nok, så er det ikke en gang sikkert man kan redde flere enn bare en i et skred. Derfor er det viktig å ha trent og ha kjennskap til slike scenarioer.

Gjennom skredkurs og trening på kameratredning, så lærer du å skille mellom signalene og prioritere, slik at du kan finne vennene dine så raskt som mulig og redde liv!

3. Lær å bruke søkestangen med kirurgisk presisjon

Ja, du kan bare stikke søkestangen i snøen tilfeldig til du får et treff, men det er neppe effektivt. Eller du kan gjøre det metodisk, og øke sannsynligheten for å finne en venn. Jo raskere du får et presist treff, jo raskere kan du sette i gang gravingen og redde vennene dine. På et skredkurs og gjennom trening, så lærer du søketeknikk og effektiv metode utviklet av eksperter på søk og redning. Man minimerer feilmarginer effektivt.

4. Lær å grave som en gravemaskin

Når et skred er i bevegelse, får friksjon snøen til å varme seg opp. Når den stopper, fryser snøen raskt og setter seg opp som betong rundt alle som blir fanget. Derfor er det viktig å lære seg teknikkene for å grave mest mulig effektivt. Det er graving som tar mest tid og er mest energikrevende, fordi snøen er en tettpakket og solid masse. Optimalt sett vil du kunne organisere et grave-lag slik at du metodisk kan grave ut partneren din får raskt som mulig. Dette krever en viss kunnskap, og den eneste løsningen er å lære seg hvordan man skal grave riktig.

5. Nå det uoppnåelige

De lengste søkestengene på markedet er 320 cm lange. Det finnes ikke en mer forferdelig følelse enn å gjøre et søk med skredsøkeren og finne ut at det nærmeste du kommer den skredtatte er dypere enn det søkestangen når. Da blir kameratredning fort uoppnåelig.

Du har vanligvis maksimum 15 minutter på deg til å grave noen ut fra et skred og redde dem. Derfor er det viktig å vite hvordan du skal håndtere situasjonen når noen er dypt begravd. På et skredkurs, så lærer du å unngå terrengfeller og slike situasjoner, men du vil også lære hvordan du skal håndtere det om det mot formodning skulle skje.

6. Forbered deg på det uforutsette

Selvfølgelig har vennene dine utstyret og vet hvordan de skal bruke det, men hva om du ser en ulykke der offeret ikke har på seg en mottaker? Dette er åpenbart ikke ideelt, men det betyr ikke at du skal reise armene i fortvilelse. Gjennom trening og kursing lærer du teknikker for å finne en begravd skredtatt uten skredsøker, slik at du ikke gir opp håpet om dette skulle skje!

7. Trening gjør mester

Søk -og redningspersonell, guider, skipatruljer og til og med de proffe trener på kameratredning hvert år, gjentatte ganger. Når man har har trent litt på ulike scenarioer, så lærer man fort at tid og effektivitet spiller en veldig stor rolle i skredredning. At det handler om å få dette i ryggmargen, finpusse teknikk og lære, slik at når det virkelig gjeller, så vet man hva man skal gjøre. Det skal komme instinktivt, så hvis proffene trener så mye så burde også du gjøre det!

8. Bli en livredder

Alt bunner i et grunnleggende og viktig poeng, du og dine ski-kamerater bør være forberedt på skredredning. Det redder liv. Om du ikke er overbevist, sjekk historiene og videoen fra redningen i Cherry Bowl, Canada.

Etter at et stort snøskred begravde tre skiløpere, ble de alle reddet av en gruppe som nettopp hadde tatt et kameratredning-kurs sammen. Uten denne opplæringen er det ikke like sannsynlig at disse menneskene hadde levd i dag. «Det er ingen tvil om at kurset som deltok på reddet liv,» sa en av redningsmennene.

Skredkunnskap og et kurs er det viktigste «utstyret» du kan kjøpe

Før du kjører mer utstyr og fyller opp boden med tur-gadgets, så er kunnskap om snøskred og ferdsel i fjellet det viktigste du kan kjøpe! Kunnskap er makt, sies det. Og i denne sammenheng, så er det riktig. Kunnskap om skred, navigasjon, terreng og fjellet er makt til å kunne ferdes trygt og på egne permisser.

Les mer »

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Livreddene førstehjelp på tur

Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ute? Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.

Les mer »

Digitale verktøy til skituren

Når fjellet virker helt avblåst eller oppkjørt kan det fortsatt befinne seg perler med uberørt, silkemykt pudder innenfor rekkevidde! Følg godt med her, så kanskje du kan finne gull selv når der føles som om alt håp er ute.

Les mer »

7 tips til å finne en trygg rute opp fjellet

Her får du noen enkle, konkrete og gode tips til hvordan du kan jobbe i felt for å finne trygge ruter opp på fjellet. Det er ikke alltid enkelt, men er strengt nødvendig for å holde seg trygg og for å få god skikjøring. Det viktigste er uansett at det kommer flere skidager, og at man kommer seg trygt hjem igjen.

Les mer »

Fjellvettreglene

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og hva du ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging, til møte med turgruppen og dagens forhold ute. Deretter justering av planene ut i fra det som møter oss på selve turen. Godt fjellvett handler om refleksjon. Her får du en full gjennomgang med tekst og innhold i stor grad fra skaperne av de nye fjellvettreglene (2016), Røde Kors og DNT.

Les mer »