Skistroppen

Friluftsfolk er ofte veldig, veldig interessert i utstyr. Og vi har hatt mange diskusjoner i Åsnes Academy om hva som faktisk trenger å være med i sekken, og ikke. Ofte skal den ene overgå den andre med fikse og trikse løsninger, men vi er stort sett enige. Men en ting vi virkelig mener hører til i sekken, hele året, er nettopp den geniale skistroppen!

Den kan brukes til å spjelke sammen de ødelagte skistavene dine, reparere en ødelagt binding, holde deg festet til en ski når bindingen er helt trukket ut, stabilisere/spjelke knekte bein eller armer og feste omtrent alt til omtrent alt annet. Den kan til og med brukes som en tourniquet.

Denne skistroppen er så genial og så allsidig at vi mener den har en sentral plass i vårt liv som friluftsfolk. Ofte har man med seg 2-4 stk, og da er det ikke grenser på hva man kan fikse. Den er utrolig sterk, og veier så og si ingenting, så du kan ta med mange av dem. Og står du på fjellet med ødelagt binding eller en skistav som er knekt, så er et par av disse skistoppene den beste redningen!

Fellevoks

IKKE GLEM FELLEVOKS!

Vi har ikke tall på hvor mange guidede turer vi til sammen har reddet ved hjelp av fellevoks. ALLE hater feller og ski som klabber, og alle hater dårlig glid på fellene. Og det beste motmiddelet er rett og slett fellevoks. Den kan gnis både på feller og på ski, så blir det langt mindre sannsynlig at noen av delene klabber eller suger seg til våt snø.

Pomoca sin variant er en fellevoks for både kaldt og mildt føre i samme stiften. Den røde benyttes til mildt føre og den blå når det er kaldt. Den kommer også levert med en hendig is-skrape, så her får du mye smart i en liten pakning. Denne stiften er genial å ha i lommen på tur og den kan gjøre turen enda enklere dersom du opplever klabbing eller dårlig glid.


Liggeunderlag

Selv om man bare tar seg en liten dagstur, så kan det være lurt å ta med et lett liggeunderlag. Bare i tilfelle noe skjer. Om man forstuer en fot, tråkker over eller noe annet skjer slik at du ikke kommer deg hjem så fort som du har tenkt.

Å ha muligheten til å legge seg på et underlag kjøper deg mye tid i vente på hjelp, og forhindrer nedkjøling. Dessuten kan liggeunderlaget brukes til stabilisering, spjelking og liknende. Også er det ganske behagelig å ha noe isolerende å sitte på når man tar lunsj da!

Thermarest Z-Lite Sol
Foto: Varri

Å bare ta med en liten vindsekk eller en superlett sovepose vil også kunne øke sannsynligheten for overlevelse i fjellet betraktelig. Safety first!

Vottevennlige glidelåser!

Glidelåser er en fin oppfinnelse, men hvorfor ingen lager glidelåser som faktisk kan opereres med votter er det ingen som riktig vet. Men frykt ikke, det finnes en løsning.

Klipp av de kjipe stoffbitene som ofte kommer som standard og kjøp litt 3 mm fallskjermsnor, statisk tau eller liknende. Klipp opp 14-16cm lange lengder slik at du kan lage 3 løkker på disse. Fest en til hver glidelåsglidebryter – på teltdører, vestibuler, jakker, bukser og sekker. Voilá, du har nå glidelåser som fungerer med votter på.

En kveil med litt tau

Kanskje lærte du akkurat å lage vottevennlige glidelåser ved hjelp av litt fallskjermsnor eller statisk tau. Masse annet kan også repareres, fikses eller løses med litt tau. Du vet aldri når du trenger en tørkesnor, må feste noe ekstra godt til sekken, reparere pulkposen eller noe annet som kan løses med tau. Derfor er et par kveiler på 4-5m med 3mm tau og 6mm tau helt suverent!

Teltkost

Teltkost, snøbørste, skobørste, håbørste – kjent barn, mange navn. En børste eller kost til å koste vekk barnåler, snø eller andre ting kan være et kjært hjelpemiddel mange ganger. Spesielt om du deler telt med en hund, eller en turkamerat, som aldri tørker av seg på kropp og bein før de kommer inn i teltet!

Sportstape

Mange sverger til klassikeren «Dutch Tape», også kalt «Søvtape», men om vi skulle valgt bare en type tape å ta med seg på tur – så er det sportstape’en som gjelder!

En rull tar ikke så mye plass, men om du ikke vil ta med hele rullen kan du surre noen meter med tape på en skistav. Tape kan være praktisk og hjelpsomt i mange situasjoner, spesielt om man får tendeser til gnagsår eller trenger å reparere noe på kjapt. Du trenger egentlig bare nok tape til små reprasjoner, skader, spjelking og gnagsår og sjeldent hele rullen.



Varmeflaske

Å fylle opp en Nalgene vannflaske med varmt vann før du legger deg i soveposen om kvelden, det er noe du absolutt bør teste!

Dette er ikke bare luksus, men som en bonus har du varmt/lunket vann til dagen etterpå om det er kaldt ute. Da sparer du mye tid om morgenen. Og på vinteren er dette et svært undervurdert triks for å sove godt om natta.

Å ikke smelte snø tidlig på morgenkvisten for å få drikkevann og vann til maten er også undervurdert luksus, slik at man kan ha mer tid til kaffe og å kose seg med frokosten

Dette er et «lifehack» du absolutt bør få inn i rutinen når du camper ute om vinteren!

Tisseflaske

Nok et bruksområde for en Nalgene flaske med stor åpning. Den store åpningen i flasken gjør det lett å fylle den med snø, men det gjør det også lett å bruke den til tisseflaske. Og når det er full storm og 30 blå ute, så er det en primitiv luksus at man slipper å gå ut av teltet om blæra skriker midt på natten. Bare husk å merk denne flasken, slik at du ikke tar feil når du skal lage frokost!

Pakkposer

Å pakke alt utstyret ditt i pakkposer er en fin måte å rydde opp i pulken og holde den organisert. Det beste systemet er vanligvis det du selv foretrekker. Det er ikke et galt eller riktig svar på det beste systemet. Bare pakk ting som hører sammen i samme pose da.

En poste til tørt ullundertøy og skift i teltet. En pose til skittentøy. Eller visse poser du absolutt trenger i teltet. Bare skriv «telt» på dem med tusj, så har du kontroll. Når været er veldig dårlig, er det fint å bare plukke ut posene du trenger i teltet, kaste dem inn i teltet og kjapt komme seg inn i varmen.

Blyant og vannfast notatblokk

Penner og tusjer fungerer særs dårlig når det regner eller er minusgrader. Derfor er blyant eneste alternativ. Trykkblyanter er genialt, siden du kan ha med masse ekstra bly til blyanten. Da slipper du å ta med en hel eske med blyanter på langturer!

Vannfast/vanntett notatblokk er også helt genialt i kombinasjon med blyant! Da kan du skrive dagbok, skrive ned skredobservasjoner, tegne snøprofiler og kose deg i teltet om kvelden uansett vær.

Arctic Bedding

Arctic Bedding er en løsning mange sverger til på pulk-turer. Det er rett og slett en pose for oppbevaring av ferdig oppredd «seng» i form av liggeunderlag og sovepose – samt de mest essensielle tingene man trenger i teltet. Konseptet ble utviklet til Sydpol-ekspedisjoner av Sjur Mørdre. Formålet med bagen er at alt du har med på en kald tur, og som må inn i teltet hver dag, skal kunne samles på en smart måte i ett trekk. Ett kolli inn i teltet, og ett kolli ut – ingen løse deler.

Arctic Bedding på toppen av pulken.

Trekket er formet som en madrass med langsgående 3-veis glidelås på 3 sider. I trekket er det plass til et eller flere oppblåste eller utrullede underlag opptil 67 cm i bredde. Over dette er det plass til ferdig utslått sovepose, ekstra klær og kokeutstyr. Alt du trenger ligger altså klart i trekket når du kommer til camp. Opp med telt og inn med trekket. Når glidelåsen er åpnet, kan lokket brettes ut til siden og gi et større areal med tørt underlag dersom bunnduken i teltet er fuktig eller når du skal sove direkte på snøen. Dermed er senga og kokesaker og tørt skift allerede klart.

Ved siden av tidsbesparelse sikrer dette at ting ikke blir borte i uvær.

Under transport legges trekket på toppen av pulken og festes med elastiske lastestropper.

Vindsekk

Vindsekken er en billig og lett livsforsikring. Den er obligatorisk for vinterturer og gir sårt ettertrengt lyd for vær og vind når man trenger. Spesielt om uhellet skulle være ute, eller om det f.eks er vanskelig å grave seg ned. Vindsekken har mange funksjoner, og kan blant annet brukes til å transportere skadde i. Men viktigst av alt, så gir den skydd for omgivelsen og gir veldig mye ekstra varme når det herjer på utenfor. Vindsekken er rett og slett en lett, billig og essensiell ekstra sikkerhet i fjellet.

Hva er en vindsekk?

En vindsekk er en stor sekk som kan romme en eller flere personer. Gjerne laget i et tynt og lett kunstmateriale, slik at sekken blir veldig pakkbar og lett. Sekken er vindtett og vannavstøtende, slik at den tåler vær og vind.

Skal du kjøpe vindsekk bør du tenke på at den må være så enkel og lett som mulig. Finesser som vindu og glidelåser er ikke nødvendig. Vindsekken må være enkel å bruke. 

Video: Lifesystems

Førstehjelpskit

Denne burde være unødvendig å nevne, men er likevel noe vi velger å understreke. Mange av tingene i førstehjelpssatsen kan også brukes til reperasjoner og til å løse andre problemstillinger som dukker opp på en tur. Så her gjelder det å velge med omhu!

Her er en liste over hva du som minimum bør har i førstehjelpspakken din (pakket vanntett). Du kan også lære mer om førstehjelp generelt. Er du godt nok forberedt om uhellet skulle være ute?

Rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå. Poenget med et Rep-Kit er å kunne gjøre midlertidige og improviserte reperasjoner og utbedringer, slik at man kan komme seg hjem. Ikke nødvendigvis for å gjøre langvarige og permanente løsniger, da dette ofte krever mer og kanskje bør gjøres hjemmefra.

Stormsure lim

Så langt, så har ikke vi funnet et eneste lim som er mer allsidig enn Stormsure limet. Det herder selv i vann, blir super sterkt, elastisk og 100% luft-tett om det brukes riktig. Med det her limet kan du fikse skosåler, lime våtdrakter, lappe telt, lappe liggeunderlag og så mye mer. Sjekk det ut!

Det fine med dette limet er at det også tåler ekstrem kulde og varme, uten å fryse. Så det er ganske enkelt å gjøre reparasjoner med dette i felt. Den eneste ulempen er at det trenger litt herdetid – men det kan vi leve med så lenge det faktisk fungerer!

Her har Crister, vår Åsnes utstyrsnerd, fikset liggeunderlaget sitt med sytråd og lim. Laget med Stormsure lim er 100% vann og luft-tett, så nå er liggeunderlaget fullt fungerende igjen. Genialt?
Foto: Crister Næss v/ Åsnes

Pulkstrikk (lastestrikk)

Bagasjestrikkene fra Biltema er billige, og veldig praktiske. Når du skal pakke pulke, stroppe noe på sekken, på bilen eller bare fikse f.eks et plukdrag – så er disse helt geniale. De er sterke, elastiske og funker til veldig mye rart. Om man er på tur med pulk, så er disse et absolutt must! De fungerer også som tau i nødstilfelle, eller kan demonteres slik at krok og strikket kan brukes hver for seg – mye billigere enn å kjøpe det i løsvekt!

Foto: Biltema

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-oFå ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Fjellskiskolen

Bratte utforbakker med fjellski er utfordrende, men kan bli morsomt og trygt med god teknikk. Her kan du se alle episodene av UTE sin fjellskiskole. – Dette handler egentlig om dansing. Å bruke tyndgen, rytmen og bevege…

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »