Mattilsynets hundevettregler

Hundevettreglene fra mattilsynet er fine for mennesker, både voksne og barn, som møter på eller omgås hunder.

Kilde: Mattilsynet

Gå ikke bort til en hund som står bundet alene.
Ikke ta hundens leker og ikke lek alene med en fremmed hund.
Spør eieren om det er greit før du hilser på hunden. Sett deg ned, rop på hunden og la den komme bort til deg.
Ikke forstyrr en hund som spiser eller sover.
Hvis hunden tar maten eller leken din, skal du ikke forsøke å ta den tilbake.
Gå alltid rolig forbi en hund. Hvis du løper og vifter med armene, tror den kanskje at du vil leke. Da kan det hende den jager deg eller napper i klærne dine.
Hunder liker best å bli klappet på halsen eller på siden, ikke klapp på hodet. Og ikke bøy deg ned over hunden ovenfra, da kan den bli usikker og redd.
Hvis en hund løper etter deg, bjeffer, knurrer eller viser tennene, er det best å snu seg bort. Stå stille og se en annen vei.
Hvis du møter en løs hund når du er alene, kan det være lurt å snu seg litt bort og se en annen vei.
Husk at mindre barn aldri skal være alene sammen med hund.

Veiledning for hold av hund utendørs

Veiledningen for hold av hund utendørs fra mattilsynet er styrende for hvordan hunder skal oppstalles.

Kilde: Mattilsynet

GENERELLE NORMER

Utendørs hundehold skal tilrettelegges slik at hunders velferd ivaretas, og hunder skal beskyttes mot fare for unødig påkjenninger og belastninger (jf. dyrevelferdsloven § 3).
Eier og andre personer med ansvar for hund skal ha nødvendig kunnskap om hunders fysiske og psykiske behov og den aktuelle driftsformen.
Hunder skal bare oppstalles ute om vinteren hvis de er egnet for det. Hunder bør vennes gradvis til kaldt klima, og ikke oppstalles ute om vinteren hvis ikke slik tilvenning har skjedd.
Hunder som oppstalles utendørs skal være tilstrekkelig sosialisert til å forebygge unødig stress og angst i omgang med mennesker. Valper bør sosialiseres ved regelmessig, positiv kontakt med
mennesker, og sosialiseringen bør påbegynnes før 8 ukers alder.
Hunder som holdes i hundegård eller oppbundet skal ha mulighet for fysisk utfoldelse i form av å løpe fritt på et større område og/eller i treningssammenheng flere ganger i uken, helst daglig.

Oppbinding i store deler av døgnet bør ikke forekomme annet enn i hundehold av en viss størrelse, og hvor hundene trenes/aktiviseres ofte.

Mattilsynet

OPPSTALLING

Veiledningen for hold av hund utendørs fra mattilsynet er styrende for hvordan hunder skal oppstalles.

Kilde: Mattilsynet

Oppstalling av hunder gjennom oppbinding gir særlige utfordringer ift. etterlevelse av Dyrevelferdsloven § 23 om å gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Slik oppstalling er fremdeles vanlig, særlig i trekkhundmiljøer.
Oppbinding i store deler av døgnet bør ikke forekomme annet enn i hundehold av en viss størrelse, og hvor hundene trenes/aktiviseres ofte.

Hunder bør til enhver tid ha minst 12 m2 å bevege seg på når de står oppbundet i kjetting.
Dette innebærer at en hund som kan bevege seg i full sirkel rundt oppbindingspunkt må ha minst 2 meter lengde på kjettingen.
Oppbinding i kjetting skal være slik at kjettingen ikke kan forkortes som resultat av hundens aktivitet, og slik at hunden ikke kan skade seg selv eller andre hunder. Hunder skal ikke stå oppbundet i kjetting i strupehalsbånd eller kjettinghalsbånd. Varig oppbinding av flere hunder på samme kjetting (langkjetting) er ikke akseptabelt.
Hunder som står oppbundet i kjetting bør være koblet fra kjettingen flere ganger ukentlig og til sammen minst 10 timer per uke.
Det er ikke akseptabelt å holde tispe med ikke-avvente valper og valper under 6 måneders alder oppbundet. Tilvenning til oppbinding bør skje gradvis.

Mattilsynets veiledning for hold av hund utendørs

Skrevet av
Crister Næss

Fast ansatt som markedsføringskar og «potet» i Åsnes. Behersker det meste. Crister lever og ånder for ski og friluftsliv, er et ganske sikkert syn med et par prototype Åsnesski på beina eller med hunden i Vossafjellene.

Skitur, Langtur og ekspedisjon – Tips på veien !

Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3. Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Les mer »

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »