LØYPEBESKRIVELSE

Distansen på Åsnes Expedition Amundsen er ca 100 km. Det er 3 obligatoriske sjekkpunkter og 1sikkerhetspunkt deltagerne må passere på sin vei mot mål; Hellevassbu, Litlos, Viersla og sikkerhetspunkt 10 km før mål. Deltagerne må til enhver tid følge ruten til arrangørene.

Haukeliseter – Hellevassbu: 25 km
Hellevassbu – Litlos: 20 km
Litlos – Viersla: 30 km
Viersla – Maurset: 30 km

Ruta deltagerne går er den samme Roald Amundsen gikk i 1896, som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911. Roald nådde aldri fram til Eidfjord da han ble overrasket av dårlig vær og måtte søke ly hvor han holdt på å omkomme. Han uttalte senere at turen over Hardangervidda var vel så strevsom og farefull som hans erobring av Sydpolen. Heldigvis var Leon, Roalds bror med på turen og han fikk reddet  Roald fra den sikre død.  

Hvem kan delta?

Menn/kvinner over 18 år som kan dokumentere at de kan takle løpet ved enten å ha deltatt på:

Expedition Amundsen tidligere
Tilsvarende vinterekspedisjoner
Gjennomført og bestått Amundsen treningssamling

Som dokumentasjon kan du oppgi navn og telefonnummer på den du eventuelt har vært på tur med eller legge ved navn og nummer til noen andre som kan gå god for at opplysningene du skriver er sanne. Dette kreves fordi det viser seg at søkere tidligere har gitt opplysninger som ikke er sanne og dette utgjør en sikkerhetsmessig risiko for løpet.

Hva er erfaring fra vinterekspedisjon?

Trekke pulk med alt du trenger i vinterfjellet over minimum 5 dager
Sette opp telt og rigge leir i kuling/storm
Beherske navigasjon med GPS og kart / kompass
Solid erfaring med bruk av primus (med bensin).
Vite at du behersker både fysiske og psykiske utfordringer vinterfjellet byr på (solid erfaring)

Hvis du ikke har slik erfaring og har lyst til å delta på Expedition Amundsen, meld deg på Amundsen treningssamling!

Hva er Amundsen treningssamling?

Samlinger/kurs i vinterfjellet der du lærer hvilket utstyr og fysikk du trenger for å delta på Åsnes Expedition Amundsen og andre ekspedisjoner.

Man trener i høyfjellet, der været og terrenget kan sammenlignes med innlandsisen på Grønland. Slik blir det så reelt som mulig i forberedelsene til Åsnes Expedition Amundsen.

Treningsmomenter

Pakke pulken hensiktmessig
Organisere leir, sette opp telt og sikre utstyr
Rutiner i leir/telt
Mat og ernæring
Vinterførstehjelp/ kameratredning
Primus
Navigering med GPS
Navigering med kart/ kompass
Skredsøker
Å lede et lag i vinterfjellet (gå rutiner, pauser, mat/drikke, kameratsjekk…)

Agenda for kurset og pakkeliste blir tilsendt når du har meldt deg på.

Klasser

Lag-klasse

Lag som består av 2 eller 3 deltagere. Mix av menn og kvinner innad i laget bestemmes av laget selv.

Laget må ha en lagfører som kan bekrefte (med referanse) å ha de ferdigheter og erfaringer som kreves i vinterfjellet. Lagfører er ansvarlig for at laget til enhver tid holder sammen og tilegner seg de ferdigheter som skal til før Åsnes Expedition Amundsen og kan håndtere en nødsituasjon. Laget vurderes av arrangør ved søknad om deltagelse.

Pulken skal veie minimum 40 kilo ved innsjekk og minimum 40 kilo ved målgang, underveis i løpet kan vekten fordeles som ønsket innad i laget

Individuell klasse

Deltager som kan bekrefte (med referanser) å ha de ferdigheter og erfaringer som kreves i vinterfjellet: vurderes individuelt av arrangør etter søknad om deltagelse. Førstegangs deltagere bør tidligere ha gjennomført løpet i lagklasse.

Pulken skal veie minimum 40 kilo ved innsjekk og minimum 40 kilo ved målgang.

Aleksander Gamme og Cecilie skog tar en prat om forventninger, det å gå lange turer, vennskap og annet med deltakere før Expedition Amundsen.

Utstyr

Teltet må være beregnet på bruk vinterstid og inneholde komplett stangsett.
Alle individuelle deltagere og lagfører må kunne slå opp telt vinterstid.
Kokeapparatet og brensel må være beregnet på bruk vinterstid, dvs bensin. Butan/propan er ikke godkjent som brensel.
Soveposen må være beregnet på vinterbruk og tilfredsstille følgende minimumskrav med en komforttemperatur på – 15 grader (både for kvinner og menn).
All proviant må være enkel å håndtere i streng kulde, den bør inneholde minst mulig vann for å unngå at den fryser. Det er også lurt å ha litt ekstra snacks lett tilgjengelig underveis.

Obligatorisk utstyr

Onsdag kveld blir det utstyrssjekk. Når/om pulken med innhold er godkjent etter sjekk blir den forseglet og lastet i traileren, det blir ingen mulighet for tilgang til pulken og utstyret etter forsegling, derfor er det viktig å tenke på å ha med evt. dobbelt utstyr som sovepose, toalettsaker etc. som man trenger natt til torsdag.

Alle deltagere skal benytte ski, staver og pulk.
Alle individuelle og lagførere skal bære utdelt Amundsen-pass under hele løpet.
Truger, kite og andre tekniske fremkomstmidler er ikke tillatt.
Pulk skal være i forsvarlig teknisk stand, men kan være modifisert etter eget ønske.
Alle deltagere må ha personlig utstyr i sin pulk.
Fellesutstyr for laget skal fordeles på lagets deltagere. Fordelingen av utstyret er opp til laget.
Nødrasjoner skal være urørt fra start til mål, såfremt ingen nødsituasjon har oppstått.
Lagfører har ansvar for innsjekk av obligatorisk lagsutstyr.
Vektkrav til pulk i alle klasser er 40 kg!

Trening

«En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den plalagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.» – Christian Iversen Styve v/ Åsnes Academy

Trening og mental forberedelse til lange turer og ekspedisjoner er enkelt og greit en nødvendighet.

Se og last ned komplett sjekkliste og racemanual
fra nettsiden til arrangementet

Skrevet av

Crister Næss og
Xtremeidfjord

Tekst er hentet fra xtremeidfjord.no og
arrangementsiden til Åsnes Expedition Amunsen.
Ellers finskrevet med tilføyinger av Åsnes v/ Crister
Næss

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette. Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3. Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Les mer »