Skifeller er sannsynligvis det mest undervurderte av alt skiutstyret du har. Tanken på å velge rett skifelle og behandlingen av dem kommer stort sett i andre rekke, etter de sexy og kritiske vurderingene knutt til ski, bindinger og de beste støvlene. Men er det ikke slik at skifellen din er litt mer kritisk enn som så? Faktisk så er skifellene det avgjørende kontaktpunktet mellom deg selv og snøen mesteparten av tiden du bruker på en topptur. Omtrentlig et sted mellom 70-90% av tiden du bruker på ski ved toppturer tilbringes gjerne med feller under skiene! Det er lite sannsynlig at du vil se en dedikert syklist sykle rundt med en kliss ny carbonsykkel, men med bøyde hjul og råtne dekk på vårens første sykkeltur, eller? Likevel ser vi dette hele tiden på toppturer og med skifeller. Vi kan til og med innrømme at vi selv har nedprioritert skifellen, og lidd oss igjennom langt flere skiturer enn vi egentlig vil innrømme.

MYTE # 1:
NYBEGYNNERE SKAL ALLTID BRUKE 100% NYLON FELLER

#Label

Denne myten flyter rundt på internett og har i mange år blitt en misoppfattet regel på grunn av generaliseringen; «hvis du trenger grep, bruk Nylon – og hvis du vil gli, bruk Mohair».

Det har kanskje være spesielt mye rettet mot nybegynnere som trenger grep for å kompensere for manglende teknikk, og det har derfor vært en «quick-fix» å si at nylonfell er det eneste riktige for alle nybegynnere. Men i etterpåklokskapens navn, så vil vi påstå at det er veldig få skikjørere der ute som har klaget over den gode gliden og fordelene med f.eks en mohair eller mix-fell på tross av litt dårligere grep. Det er tross alt gange mange kvadratcentimeter med fell under en toppturski.

Tenk på Nylon litt som tunge skibindinger for topptur. I noen spesielle tilfeller er nylon det beste valget, men i de aller fleste tilfeller vil en mohairfell være det beste valget for effektivitet og suksess. En mix fell med 70/30 blanding eller en 100% mohairfell vil stort sett være tilstrekkelig for å gå opp selv de bratteste bakkene. For å få mest mulig ut av en ren mohairfell så må man kanskje finpusse teknikken litt og behandle fellen litt bedre, men det er neppe en ulempe i det lange løp. Enten man er nybegynner, erfaren eller en profesjonell fjellguide så vil bedre teknikk fungere mer effektivt i fjellet uavhengig av hvilken fell man har. Behandler man fellen skikkelig, så vil den også vare lengre, gi mer glede og fungere bedre – uavhengig av hvilken kvalitet den har.

Før vi snakker ned nylonfeller for mye, så er det viktig å påpeke at nylonfeller ikke er helt utdatert. Materialet er ekstremt holdbart og tar ikke opp fukt og vann på våte dager slik som en mohair fell gjør. Om du forsøker å gå med en klassisk nylonfell på èn ski og en mohair fell på den andre skien, så vil du merke forskjellen på glid – det kan vi i hvert fall si. Det er få grunner til å ikke velge en mixfell i hvert fall.

MYTE # 2:
FELLEN MÅ HA DEKNING FRA KANT TIL KANT PÅ PUDDERPLANKENE

#Label

Før i tiden pleide ski å være smalere. Det kan gamle skikjørere og telemarksgenerasjonen relatere seg til.

Nå som gjennomsnittlig bredde på en allround toppturski er rundt 100mm, får man langt flere kvadratcentimeter med fell som gir grep. Derfor MÅ man ikke på død og liv ha en heldekkende fell på en bredere ski.

Har man heldekkende fell, spesielt helt fram på framtuppen, så brøyter man bare snø med mer motstand. Jo flere kvadratcentimeter fell på skien, jo mer motstand og friksjon skaper man mot underlaget.

En smalere fell gir bedre glid, men krever litt mer teknikk. Man trenger i hvert fall ikke å ha heldekkende fell ut på rocker tuppene, da disse sjelden er i kontakt med snøen uansett. Det viktigste er å ha god dekning med fellen under midten av skien. De bakerste 20cm og de fremste 20cm på skien, trenger man strengt tatt ikke fell på.

MYTE # 3:
ALLE SKIPRODUSENTER LAGER EGNE SKIFELLER

#Label

Du vil kanskje ha et par rosa feller til å matche de rosa skiene dine? Eller kanskje et par grønne? Det er lett å skjønne at dette er vanskelig å motstå. Det mange kanskje ikke vet likevel, er at det er veldig, veldig stor sannsynlighet for at det er enten Colltex eller Pomoca som har laget akkurat de fellene som skimerket selger i matchende farger til skiene siden.

Veldig mange skimerker setter sitt navn og sin logo på feller fra en av de få store produsentene av feller. Selv om det ser bra ut og matcher skiene dine, så er det ikke sikkert at akkurat den kvaliteten på fell er riktig for deg og ditt bruk – så tenk over det, det kan være villedende. Hvorfor ikke kjøpe rett fra kilden? Pomoca og Colltex har et godt utvalg kvalitetfeller som passer til ulike bruk. Er du heldig, så kan du til og med få en fell som passer til flere par ski og ikke bare matcher et par ski. BONUS!

I disse dager er det hundevis av feller på markedet som er laget utelukkende for å matche en spesifikk skimodell og fargene til skimerker. Det er ikke enkelt å orientere i jungelen med hundrevis av feller med forskjellinge mønster, farger og logoer. Pomoca alene lager for eksempel feller for Dynafit, Jones, K2, Dynastar, Rossignol, Blizzard, Voile, Movement, Solomon, Faction og enda flere. Men det finnes en trøst, Pomoca og Colltex har gjort det enkelt og oversiktlig å finne rett felle i deres utvalg. Det er egentlig bare noen få produsenter av feller der ute.

TIPS

Når man skal kjøpe ny skifell bør prioriteringen være å velge skifelle og merket på fellen basert på lim, fellematerialet og deretter vurdere hvilke innfestninger i tupp og baktupp du foretrekker.
Limet til felleprodusentene er relativt likt, selv om det finnes noen få ulikheter. Det sikreste er å velge feller med et godt lim, ikke alle mulige andre fancy løsninger på heft.
Det som utgjør den aller største forskjellen er selve fellematerialet (nylon, mohair, mix og ulike kvaliteter) og hårene på fellen.
Behandlingen av fellen, som type voks og impregnering utgjør også en forskjell.
Matchende farge og riktig logo på fellen burde komme i aller, aller siste rekke.

MYTE # 4
SKIFELLEN VARER EVIG

Foto: Sverre Hjørnevik

Feller er litt som dekk på bilen, sykkelen eller som sålene på skoene dine. Det er, med dekk som med feller, slik at hvis du lar de forfalle og råtne så blir de dårlige og må byttes. Vanlig slitasje kommer man aldri unna, så man må belage seg på å bytte ut både dekk og feller fordi de er utslitte.

Pengene det koster for en ny hårmatte med lim på baksiden kan kanskje virke overveldende, men hver dag ute i fjellet må jo kunne sies å være uvurderlig.

Om man ser på skiutstyr som en helhet; med ski, bindinger, støvler, staver og feller – så er nok fellen den rimeligste utgiften i regnestykket.
Om du bruker og behandler fellen din fint, så bør man klare å skvise ut ganske mange dager på ski før fellen er utslitt. Det er selvsagt litt avhengig av snøforholdene og bruket, men de de kronene du bruker på en skifell vil ikke utgjøre en stor utgift fordelt på hver dag du har behov for en fell. Dessuten vil du unngå klabbing og veldig ubehagelige turer på grunn av en dårlig eller utslitt fell.

Spar deg selv mange kroner, mye hodebry og mange ubehageligheter ved å velge den riktige skifellen. Det vil bli verdt det om du verdsetter fine dager i fjellet. Spørsmålene du må stille deg selv er som følger: er det verdt å slite på sandpapir oppover bakkene på en episk skidag, når det finnes alternativer som får deg til å løpe opp fjellsidene? Drar man ikke på topptur for å få god skikjøring og er ikke da overskudd til å virkelig dra på ned igjen verdt investeringen i en god fell?

På innsiden av ski

Hva består skiene av, hvordan lages de og hva skiller Åsnes fra andre? Her får du en full gjennomgang av skiene fra A-Åsnes.

Les mer »

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.
For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte. Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Les mer »

Voksing og prepping av toppturski

Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.

En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.

Les mer »

Hvordan velge riktig skifell?

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Les mer »