3-lags prinsippet

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Innerste lag – Ull er gull

Ull isolerer godt, selv når det blir vått og holder deg varm på kjølige dager. Ull har også en rekke naturlige egenskaper som er veldig hendig på tur. Ulet gir varme uten å overopphete den som har det på seg. Det transporterer også fuktighet vekk fra huden og er natulige antibakterielle og lukthemmende egenskaper på grunn av lanolinet som finnes i ull.

Merinoull er overlegent andre typer ull, og alternativer som bomull i forhold til varme og vekt. Ull fungerer som en temperaturregulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Ulet er også til en viss grad vannresistent, så lett regn, snø og flekker vil legge seg på overflaten eller renne av finere kvaliteter av stoffet.

Ullplagg holder seg gjerne også bedre over tid. De er lettere å holde rene og rynkefrie. Dessuten trenger du ikke å vake ullplaggene så ofte, noe som sparer miljøet.

Visste du at ull også er naturlig flammehemmende? Hvis du får glør eller flammer på ullet, vil det bare så vidt ulme og bli svidd, men tar ikke fyr – noe som er veldig praktisk når man fyrer bål!

Sauen stammer tilbake til 6000 år før vår tidsregning, og selv om den ikke anses for å være veldig smart, så stoler vi på at de 1 millard sauene som lever på kloden. De har tross alt valgt ull som påkledning i mange tusen år av en grunn….

Ikke ty til bomull som innerste lag, da bomull holder på fukten og tørker sakte!

Mellomlag – Ull, fleece eller primaloft

Mellomlaget skal isolere. Holde varmen inne og holde kulden ute. Bekledningen her avhenger også av aktivitet. Det finnes flere typer mellomlag, men av praktiske årsaker er det fint om dette plagget er lett og ikke tar så mye plass, for så lenge man er i aktivitet er gjerne dette plagget i sekken.

Men ved høyere aktivitetsnivå, anbefaler vi at du bruker fleecegenser eller en ekstra ullskjorte.

De fleste turfolk foretrekker en type isolert jakke eller genser som mellomlag. Det kan enten være en eller annen syntetisk isolasjonjakke, en tynn dunjakke, en ekstra isolert ulljakke eller en mellomtjukk fleece. Grunnen til dette, er fordi en slik jakke fungerer litt som isolasjonen i vegger. De fanger opp mer luft, som igjen varmes opp og beholder varmen mellom fibrene. Isolerte jakker er det varmeste mellomlaget og gir det beste forholdet mellom varme og vekt.

Et ekstra mellomlagsplagg er uansett alltid greit å ha med på tur.

Her får du en forklaring på forskjellen.

Ytterste lag – Skall eller isolasjon

Det ytterste laget skal beskytte mot vær og vind. Det er også viktig at det ytterste laget kan slippe ut fukt som transporteres gjennom det første og andre laget. En skalljakke, lett softshelljakke eller en vattert jakke, alt etter værforhold, er å anbefale. Bruk gjerne en skalljakke med høy vannsøyle, som også har muligheter for ventilering under armene.

Softshell fungerer veldig bra i høy aktivitet og som vindbeskyttelse, fordi den puster bra og som oftest er stretchy.

En vantett skalljakke/bukse med GoreTex eller en annen membran bør bære med i sekken i tilfelle regn, nesten uansett.

Hot Tips


Det innerste laget skal sitte noenlunde tett inntil kroppen, men pass på at mellomlag og ytterlag gir plass til luft mellom plaggene og god bevegelighet.

Det er heller ingenting i veien for å bruke flere lag med klær, om man ønsker det. F.eks kan man trekke ei dunjakke utenpå skalljakken når man tar en kort pause, og man kan ha to forskjellige mellomlag. Kanskje vil man bruke ei ull t-skjorte innerst, med et litt tjukkere ullskjorte utenpå når det er skikkelig kaldt?

Tips til tur med hund

Positiv trening, positive opplevelser og en hund som arbeider for deg i for eksempel jakt eller andre disipliner vil også bli trygg og selvsikker. Når man drar på tur i fjell, skog og mark er det dog noe litt annet – spesielt om man også overnatter. Vi har derfor samlet sammen noen gode huskeregler, tips og triks slik at opplevelsen skal bli så god som mulig. Det er heller ingenting i veien for å at disse rådene anvendes i hverdagen.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge. Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »