3-lags prinsippet

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Innerste lag – Ull er gull

Ull isolerer godt, selv når det blir vått og holder deg varm på kjølige dager. Ull har også en rekke naturlige egenskaper som er veldig hendig på tur. Ulet gir varme uten å overopphete den som har det på seg. Det transporterer også fuktighet vekk fra huden og er natulige antibakterielle og lukthemmende egenskaper på grunn av lanolinet som finnes i ull.

Merinoull er overlegent andre typer ull, og alternativer som bomull i forhold til varme og vekt. Ull fungerer som en temperaturregulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Ulet er også til en viss grad vannresistent, så lett regn, snø og flekker vil legge seg på overflaten eller renne av finere kvaliteter av stoffet.

Ullplagg holder seg gjerne også bedre over tid. De er lettere å holde rene og rynkefrie. Dessuten trenger du ikke å vake ullplaggene så ofte, noe som sparer miljøet.

Visste du at ull også er naturlig flammehemmende? Hvis du får glør eller flammer på ullet, vil det bare så vidt ulme og bli svidd, men tar ikke fyr – noe som er veldig praktisk når man fyrer bål!

Sauen stammer tilbake til 6000 år før vår tidsregning, og selv om den ikke anses for å være veldig smart, så stoler vi på at de 1 millard sauene som lever på kloden. De har tross alt valgt ull som påkledning i mange tusen år av en grunn….

Ikke ty til bomull som innerste lag, da bomull holder på fukten og tørker sakte!

Mellomlag – Ull, fleece eller primaloft

Mellomlaget skal isolere. Holde varmen inne og holde kulden ute. Bekledningen her avhenger også av aktivitet. Det finnes flere typer mellomlag, men av praktiske årsaker er det fint om dette plagget er lett og ikke tar så mye plass, for så lenge man er i aktivitet er gjerne dette plagget i sekken.

Men ved høyere aktivitetsnivå, anbefaler vi at du bruker fleecegenser eller en ekstra ullskjorte.

De fleste turfolk foretrekker en type isolert jakke eller genser som mellomlag. Det kan enten være en eller annen syntetisk isolasjonjakke, en tynn dunjakke, en ekstra isolert ulljakke eller en mellomtjukk fleece. Grunnen til dette, er fordi en slik jakke fungerer litt som isolasjonen i vegger. De fanger opp mer luft, som igjen varmes opp og beholder varmen mellom fibrene. Isolerte jakker er det varmeste mellomlaget og gir det beste forholdet mellom varme og vekt.

Et ekstra mellomlagsplagg er uansett alltid greit å ha med på tur.

Her får du en forklaring på forskjellen.

Ytterste lag – Skall eller isolasjon

Det ytterste laget skal beskytte mot vær og vind. Det er også viktig at det ytterste laget kan slippe ut fukt som transporteres gjennom det første og andre laget. En skalljakke, lett softshelljakke eller en vattert jakke, alt etter værforhold, er å anbefale. Bruk gjerne en skalljakke med høy vannsøyle, som også har muligheter for ventilering under armene.

Softshell fungerer veldig bra i høy aktivitet og som vindbeskyttelse, fordi den puster bra og som oftest er stretchy.

En vantett skalljakke/bukse med GoreTex eller en annen membran bør bære med i sekken i tilfelle regn, nesten uansett.

Hot Tips


Det innerste laget skal sitte noenlunde tett inntil kroppen, men pass på at mellomlag og ytterlag gir plass til luft mellom plaggene og god bevegelighet.

Det er heller ingenting i veien for å bruke flere lag med klær, om man ønsker det. F.eks kan man trekke ei dunjakke utenpå skalljakken når man tar en kort pause, og man kan ha to forskjellige mellomlag. Kanskje vil man bruke ei ull t-skjorte innerst, med et litt tjukkere ullskjorte utenpå når det er skikkelig kaldt?

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Les mer »

Skitur, Langtur og ekspedisjon – Tips på veien !

Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang.

Les mer »