Hjemmelaget turmat?

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Turmat med utsikt. Hva slår vel den opplevelsen?
Foto: Åste Innleggen

Det du trenger for å lage turmat:

Tørkemaskin eller stekeovn
Vakuumpakker – Du må ikke ha dette, men det holder maten bedre lenger og du sparer plass i sekken.

Det kan høres avansert ut å lage egen turmat, men det er ganske enkelt. Det krever bare litt tålmodighet for den bruker tid på å tørke.

Hvordan tørke?

Kutt råvarene/grønnsakene i ganske like biter. Da tørker de jevnt og blir ferdig samtidig
Smør og olje bør ikke brukes når du steker grønnsakene på forhånd. Det gjør lett turmaten harsk og dårlig. Bruk heller det når maten skal lages.
Grønnsaker bør tørkes på 50 grader. Tørketiden kommer litt an på hva man bruker. Bruker du stekeovn kan det være lurt å la stekedøren stå litt på gløtt. Det må beregnes litt lenger tørketid med stekeovn.
Vil man gjøre turmatlagingen enklere og spare tid kan du lage gryten ferdig og tørke den etterpå.
Skal du tørke med kjøtt så skal du bruke kjøtt med lite fett da holder seg bedre og blir ikke harskt. Kjøtt bør tørkes på ca 65-70 grader. Halveis i tørketiden er det lurt å snu kjøttet
Bland med krydder, tørrmelk, ris og pasta. Alt etter som hva slags gryte eller matkombo du ønsker.

Husk å kutte grønnsaker i små biter, store biter tar lang tid å tørke.

Etter du har stekt opp lar du det hvile før du smører det utover et bakepapir på brett til tørkemaskin/stekeovn. Pass på at bønnene deles opp slik at fuktigheten slipper ut. Ikke smør gryten for tykt ut da tørker den ikke skikkelig.

Forvarm stekeovn/tørkemaskin på 50-60 grader. Sett inn brettet og la det stå i ca 8 timer. Ta brettene ut og la dem hvile en halvtimes tid. Står det for lenge kan det trekke til seg fuktighet.

Etter det deler jeg det opp til fire porsjoner og tilsetter f.eks hurtigris og vakuumpakker.

Dinner with a view?
Foto: Åste Innleggen

«Sous vide»

Sous-vide (fransk for under vakuum) er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes, stort sett i plast, og varmebehandles i emballasjen.

Dette er noe som er fullt mulig å gjøre selv også! Det kan du lese mer om her!

Det som er fordelen med denne metoden, er at du kan lage skikkelig gourmet-mat og smaksette favorittmaten din på forhånd og vakuumpakke den. Da er det bare å varme maten opp i varmt vann, og vipps, så er du klar for et fantastisk måltid!

Ferdiglaget grute i vakuumpose. Enkelt, knallgodt og praktisk!
Foto: Christian Iversen Styve

Mat på tur

Her kan du lese enda mer om mat på tur, vakuumpakking og hvordan du kan forberede «gourmet» til neste oppdagelsesferd!

Chili con carne med bønner

600 gram kidneybønner
1,5 boks hakkede tomater
1 ss tomatpure
1 halv rød paprika
1 halv gul paprika
1 liten løk
1 chili finhakket (grønn eller rød)
2 stk hvitløksfedd
1-2 ts spisskummen
3 ts paprikakrydder
1 ts sukker
1 ts koriander

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Les mer »

Å sove på en fjelltopp

Utsikten ser ut som et maleri. Store fjell som skyter opp fra fjorden, og flere forskjellige farger som kaster seg hen over himmelen. Jeg hadde uten tvil kunne trodd at dette ikke var ekte, hvis jeg hadde sett et bilde, når jeg satt hjemme i hagen i Danmark. Men heldigvis står jeg her nå. Den eneste lyden jeg kan høre, er lyden av vinden som suser rolig. Og ja, så selvfølgelig også Matias som holder på å kravle ut av teltet.

Les mer »

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »

Vintereventyr i bakgården

Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.

Les mer »