6 gode grunner til å bruke pulk på vintertur

Det finnes mange gode grunner til å dra på tur med pulk, men her kommer de kanskje mest åpenbare fordelene med pulk.

På lengre turer eller når det er skikkelig kaldt ute er det veldig tungt – eller helt umulig å bære alt utstyret på ryggen. Dessuten er det mye lettere å dra det etter seg i en pulk enn å bære det.

Ideelt for vintercamping. Med en pulk kan du ta med deg ekstra utstyr.
Tillater mer komfort og flere muligheter om vinteren.
Perfekt for hytte til hytte turer.
Superbra når du skal dra ny ved og forsyninger til hytta .
Gir deg mulighet til ekstra sikkerhet, komfort og å ta med utstyr når du driver med snøkiting.
En stor pulk gjør at du kan ta med deg masse isfiskeutstyr.

Hvordan pakker man en pulk smart og mest mulig effektivt?

Det første du kan ta utgangspunkt i er at alt det tyngste bør bakerst i pulken. Tyngdepunktet bør flyttes så langt bak som overhodet mulig. Som oftest er dette mat og andre ting av betydelig vekt. 

Grunnen til at du vil ha det tyngste lengst mulig bak er at det blir veldig mye lettere å styre pulken da. Det blir også lettere å få den over eventuelle hindringer du måtte møte på din vei. Skavler og lignende rask. Og i veldig dyp snø vil ikke pulken brøyte snøen på samme måte som om du hadde hatt tyngdepunktet langt framme.Vær forsiktig med drivstoffet

Har du bensinkanner med deg er det lurt å plassere de i midten av pulken, gjerne med noe rundt som kan støtte opp. Slik at dei ikke flyter rundt i pulken. Gør det også til en vane å sjekke at korken på kannene er godt skrudd igjen. Det kan du aldri sjekke for ofte. 

Lekkasjer er ikkje veldig vanlig om man er forsiktig, men det hender jo at det skjer. Hvis du vil være ekstra forsiktig, så kan en løsning være å ha bensinen i en sekk på ryggen i stedenfir. Det trenger ikke være spesielt tungt om en ikke er på en veldig lang tur. Om man er flere på tur i lag, kan en også fordele drivstoff og utstyr slik at det er en pulk med bare bensin og utstyr, ingen mat. Mat er det du definitivt ikke vil ha bensin på. Då må du kaste alt sammen. For all del ikke spis det!

Nøkkelen er å lage et system som fungerer for deg

Resten av utstyret ditt kan du organisere i pakkposer. Gjerne vanntette pakkposer. Alt kjøkkenutstyret kan være kjekt å ha i en kasse, som er lett å flytte fra pulk til telt. Og som fint kan stå rett på snøen. Pakkposene kan du gjerne merke med innhold, eller lag til poser som er merket «telt». Da vet du akkurat hva som skal inn i teltet, og hva som kan ligge igjen i pulken til neste dag.

Nøkkelen er å lage seg et system som fungere for en selv. Akkurat slik som du vil ha det. Det er ingenting som er bedre enn å ha et skikkelig system i pulken slik at en bruker minst mulig tid på roting i pulken når været er som værst.

Er du på tur i mange nok dager, så er det en klar fordel å lage seg dagsrasjoner også. Sånn at du bare tar med deg en pose inn i teltet. Der du har dagens middag, og alt du trenger til dagen etter fram til du kommer i teltet igjen på ettermiddagen. Da slipper du en gigantisk pose med absolutt alt av mat, der det ikke er noen form for system. 

Introduksjon til Åsnes Expedition Amundsen, utstyr og pakking av pulk med Øyvind Lillehagen, en veteran på Åsnes Expedition Amundsen løpet

«Arctic Bedding» og teltpose?

Mange elsker teltposer, såkalte «Arctic Beddings» og slike løsninger også. Slike løsninger tar egentlig organisering av utstyr til et nytt nivå og er kanskje aller mest brukt på litt lengre turer eller etter eget behov. De som har vært på lange turer vet at man aller helst vil spare så mye tid som mulig på å sette camp, og det er her slike løsninger er gull verdt. Vær likevel obs på at disse løsningene tar plass og ofte kan bli et vindfang på pulken, så pakk med omhu og vurder om det er nødvendig eller ikke.

Teltpose

Fordelen med en telpose er at teltet kan pakkes ned i en stor pose nesten ferdig oppsatt. Man kan da enkelt ta teltet ut av posen, sette sammen de siste leddene av stengene i teltet og plugge det. På den måten kan man med litt trening slå opp teltet på bare noen få minutter, selv i veldig dårlig vær.

Foto: Christian Iversen Styve

«Arctic Bedding» system

En «Arctic Bedding» er rett og slett en stor vantett men ventilerende pakkpose hvor du kan legge hele den ferdig oppredde sengen. Det vil si at du kan ha et ferdig oppblåst vinterunderlag og soveposen liggende klar i posen, slik at det bare er å kaste denne inn i teltet med en gang det er slått opp. Slike poser har gjerne også en lomme eller to til viktige ting som skiftetøy, toalettsaker, hodelykt og de mest essensielle tingene du vil ha med inn i teltet.

En stor fordel med slike systemer er at man ofte kan få tørket sovepose og liggeunderlag litt i sola på dagtid i tillegg til at man slipper å blåse kondens inn i liggeunderlaget hver eneste dag. Også er det jo enkelt og behagelig da!

Foto: Christian Iversen Styve

Skifeller og pulk – som hånd i hanske

En av de vanskeligste jobbene med å ferdes ute med massevis av utstyr, er å forsøke å gå opp i bratt terreng mens du drar en tung last. På det tidspunktet skivoksen din taper kampen med oppoverbakke, står man ovenfor et ultimatum mellom å base i dyp snø og slite seg ut, eller å legge på feller på skiene. Skifeller gir oss mye bedre feste mot underlaget, overskudd og muliget til å dra tunge bører i oppoverbakke.

Foto: Christian Iversen Styve

Gode ​​skifeller festet på skiens fulle lengde vil gi deg rikelig med grep i oppoverbakken. Etter hvert som det blir bratt, eller hvis du bruker kortfell, må du huske at ved å dra en pulk har du tatt mesteparten av vekten fra lasten din og belastet den på kroppen din. Da er det fellene dine som står for grepet, og disse vil nå måtte holde hele kroppsvekten din i tillegg til å hindre den tunge pulken bak deg fra å gli bakover. Det gir bare mening med mer grep og lengre feller.

Etter å ha forsøkt å dra pulk opp en motbakke kan man være sikker på at det er et skikkelig slit. Men før du fordømmer pulken du sleper bak deg, kan jo du tenke på hvor vanskelig det hadde vært å klatre i samme terreng med all den vekten på ryggen i en sekk.

Living wall for tents in winter

Levegg til telt vinterstid

Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp. Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.

Les mer »

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Planlegging før tur

Planlegging er ikke bare inspirasjon til turen, men det er også veldig lurt for å gjøre turen tryggere og dermed også gi en langt bedre opplevelse. «Bedre føre var, enn etter snar» er det noe som heter.

Les mer »

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »

10 tips for en bedre opplevelse med skifeller

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

Les mer »