En skifell er en matte av stoff som kan festes til sålene på skiene slik at du kan gå på ski opp bratte bakker og alltid være trygg på at du har godt feste. De fleste feller feste til ski med en festeanordning i front, et bakfeste og selvsagt med klebrig lim. Når du kommer til toppen, så tar man av fellene, bretter dem i to, stapper dem i sekken og nyter turen ned igjen.

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Skifeller er sannsynligvis det mest undervurderte av alt skiutstyret du har. Tanken på å velge rett skifelle og behandlingen av dem kommer stort sett i andre rekke, etter de mer sexy vurderingene knytt til ski, bindinger og de beste støvlene. Vi mener du bør legge tilsvarende mye ettertanke i valg av feller også!

Skifellen – din beste venn på topptur

Faktisk så er skifellene den avgjørende kontaktflaten mellom deg selv og snøen mesteparten av tiden du bruker på en topptur. Omtrentlig et sted mellom 70-90% av tiden du bruker på ski ved toppturer tilbringes gjerne med feller under skiene!

Det er lite sannsynlig at du vil se en dedikert syklist sykle rundt med en kliss ny carbonsykkel, men med bøyde hjul og råtne dekk på vårens første sykkeltur, eller? Likevel ser vi relativt ofte at skifellen ikke blir vektlagt nok blant skifolket. Den sanne verdien av skifeller er dessverre underkommunisert. At fellen ikke er viktig er bare en av mange misoppfatninger mange har om skifeller.

Kortfell eller langfell?

Foto: Jonathan Viey/ Pomoca

Kortfell:

Kortfellen bør stort sett være med uansett hvilken tur man går på fjellski. Man kan gjerne ha to ulike typer med seg også. En slik fell er best til lange turer, trekking av pulk og når man vil være garantert feste uten å bruke tid på smøring av ski. Brukes primært til bevegelse i flatt og moderat terreng, men kan fint brukes i motbakke også.

Langfell:

Langfell brukes når man går i motbakke. Når man vil ha maksimalt feste og skal tilbakelegge høydemeter. Ofte brukes langfell til toppturer eller når man trekker pulk i bratt motbakke.

4 TING DU BØR TENKE PÅ VED KJØP AV FELL

1. Materialet fellen er laget av

I gamle dager ble en skifell laget av selskinn (derav navnet «skins» på engelsk eller «fell» på norsk).

I dag er skifeller laget av syntetisk materiale, mohair (hår fra Angora geiter) eller en blanding av de to. Forskjellene i materialet spiller en viktig rolle for friksjon (glid), gripeevne, holdbarhet og pris.

Plysmaterialet gir en fell ulike grader av GREP og GLID. Disse egenskapene varierer avhengig av materialet som brukes (nylon, blanding eller mohair) og hvordan fibrene er vevd (tykkere eller tynnere, lengre eller kortere, mer eller mindre vinklet). Som en generell regel har feller som glir godt litt lavere feste og omvendt.

Syntetiske feller (nylon)

Syntetiske feller er vanligvis laget av nylon. Nylon er veldig holdbart og gir suveren trekkraft, men har en tendens til å ikke gli så bra som mohair. Det er det mest slitesterke materialvalget. Glir brukbart og har veldig godet grep på alle snøforhold. Ypperlig på våt snø, når man trenger slitestyrke eller optimalt feste.

Levetid: Ca 150.000 m

Mohair

Mohairfeller gir en god blanding av grep og glid og er lette, men er mindre holdbare og dyrere enn nylon. Enestående glidegenskaper. Gode festeegenskaper. Egner seg spesielt godt på kaldt føre.

Levetid: Ca 80.000 m

Les mer om Mohair og Anogora geiten her…

Mix-kvaliteter (blanding av syntet og mohair)

Mix-feller, eller feller som har en kombinasjon av Mohair og Nylon gir et godt kompromiss mellom god glid, grep, vekt, holdbarhet og pris.

Levetid: Ca 120.000 m

Valg av fell

TIPS

«Vurder bruk, behov, fysisk form og teknikk når du velger hvilken fell og hvilket materiale du skal ha i din fell. Hvis du er en vanlig skiturist eller legger ut på langturer, kan du med fordel velge en fell som er lettere og som gir god glid. Hvis du bare sporadisk går på ski eller er ny i sporten, kan du spare penger og velge en nylonfell for deres holdbarhet og utmerkede grep

2. Bredden på fellen

De fleste feller selges i intervaller på 5 mm fra 80 til 145 mm i bredde. Bredere feller vil dekke mer av sålen på skien din, noe som gir bedre grep, og motsatt for en smalere fell. De aller fleste som går toppturer velger å gå for maksimal dekning av skisålen for best mulig grep, men det er ikke alltid helt nødvendig. Man kan også klare seg med smalere fell og få bedre glid

Eric Hjorleifson tilpasser et par nye feller.
Foto: Pomoca

Maks grep og maks dekning

For å oppnå maksimal basedekning: Ta den bredeste dimensjonen på skien (vanligvis fra framtuppen) og trekk fra omtrent 5 – 7mm. Dette vil gi deg en fellebredde som dekker nesten hele basen på skien etter at du har trimmet dem for å matche formen til skien din med det kniven som ofte følger med fellen.

Hvis skimålene dine for eksempel er 132/105/116mm, vil kjøp av en fell som er 125 mm bred gi godt dekning av sålen. Bredere feller er dyrere, så du betaler mer for maksimal dekning, men du har utmerket grep når du går oppover.

Lavere vekt og bedre glid

For noen er vekt og god glid en viktigere prioritering, og en måte å lette belastningen på er å gå med smalere fell. Om vekt, pakkvolum og bedre glid er en prioritering kan det være lurt å velge en fell som passer til midjedimensjonen på skien, uten å dekke stålkanten.

Hvis skimålene dine for eksempel er 121/95/109 mm, velger du fell som er 90 mm brede. Størrelse på felle basert på midje-dimensjonen vil ofre noe grep, slik at du kanskje ikke kan klatre så bratt som du ville gjort med en heldekkende fell. Men med litt trening og bedre teknikk så kan det være mye å spare på dette.

3. Lengden på fellen

Etter å ha valgt riktig bredde på fellen, er det på tide å vurdere lengde.

Skifeller selges ofte i flere forskjellige lengder for å passe til et stort antall lengder på ski.

Eric Hjorleifson tilpasser et par nye feller.
Foto: Pomoca

Vanlige standarder

For eksempel kan et par feller selges i fire lengder: 162–172 cm, 171–181 cm, 180–190 cm og 189–199 cm. Hvis skiene dine er 185 cm lange, vil du kjøpe 180–190 cm lengde og bruke de justerbare festene på baktuppen for å finjustere lengden slik at den passer. Festesystemene på baktuppen av feller kan som oftest gi justering på 10-15cm i lengde.

Noen feller selges også i en lengde på omtrent 200 cm. Kjøper man en slik fell, så må man selv tilpasse og kappe til lengde, og kanskje også montere fester selv. Ofte har slike feller festeanordninger som tillater å justere lengden. Om fellen ikke har bakfeste, så anbefaler vi å kappe fellen omtrent 15cm kortere enn skiens lengde.

Fellevoks

TIPS

Bruk av fellevoks beskytter fellene mot både opptak av vann og slitasje. Det betyr mindre klabbing, bedre glid og feller som varer lengre.

Tilpassing av fellen

De fleste felles selges som lang strimler av fellemateriale med fester i front og i bakkant, stort sett i ferdige lenger. Som oftest trenger du bare å kappe til fellen i bredden, også er du klar.

Veldig mange feller kommer med en hendig kniv eller et godt verktøy til å kappe fellen med. Da kapper du til fellen slik at metallkanten har et par millimeter klaring, slik at man har grep til kanten på hard snø og is.

Forhåndstilpassede custom feller

Noen produsenter lager egne feller som er forhåndsskåret for å passe til spesifikke ski. Dette er veldig enklet i bruk, men man kan måtte betale mer for dette. Husk også at denne fellen sannsynligvis kun kan brukes på dette ene paret med ski, og kanskje en smalere ski om du er heldig. Såkalte «custom tilpassede» feller er det vanlig at skimerker lager tilpasset noen av sine spesifikke skimodeller.

På innsiden av ski

Hva består skiene av, hvordan lages de og hva skiller Åsnes fra andre? Her får du en full gjennomgang av skiene fra A-Åsnes.

Les mer »

Smørefrie eller smørbare ski?

Skal du kjøpe nye ski, og er usikker på om du skal velge smøreski eller smørefri ski? Synes du det høres komplisert ut med smøring, eller kanskje du bare er usikker? Her går vi igjennom fordelene og ulempene ved både smøreski – og smøfrie ski! Kanskje det kan hjelpe deg i valget?

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »