Felt-reperasjoner er ofte bare midlertidig

Så hva skal et reparasjonssett inneholde? Det er definitivt mange svar på akkurat det. Nedenfor har vi listet opp noen forslag til et lett reparasjonssett. Hvis du foretrekker å ta med andre ting også, er det helt greit. Men vi tror at med elementene nedenfor kan du løse mange problemer. Og husk, vanligvis trenger du bare å løse problemet til du kommer hjem. Da kan du gjøre en grundigere jobb med verktøyene du kan ha tilgjengelig der. Det handler om å komme hjem med et minimum av verktøy, for det er helt unødvendig å drasse på en svær verktøykassen i fjellet.

Og sørg for at du vet hvordan du demonterer drivstoffpumpen til brenneren din. Bare så du vet hvordan du skal se etter noe som kan være feil på den.

Problemer med brennere er ganske vanlig og skjer vanligvis når du minst forventer det.
Når du er supertrøtt, sulten og kanskje litt sint. Å vite hva du skal gjøre kan redusere frustrasjonsnivået ditt ganske mye!

En brenner som funker er ganske digg, men en brenner som går i stykker når du minst forventer det – det er en helt annen sak!
Foto: Christian Iversen Styve

REP-KIT

Rep-kit til MSR brenner. Her er det mange deler som det ikke er lett å få tak i ellers.
Foto: Varri

Reperasjon og vedlikehold av brennere

Brennere må vedlikeholdes og få kjærlighet med jevne mellomrom, ellers går det gale. Alle som har brukt litt tid i felt i førstegangstjeneste vet hvor håpløst det kan være når primusen går i stykker….

Det som oftest går i stykker på en brenner er:

Pumpen og pakningene på multi-fuel brennere
Nåla som styrer drivstofftilførselen i brennerhodet
Soting og uren brenning, det blir alltid trøbbel av slikt

Her er en liten instruksjonsvideo på hvordan du gjør dette, samt gjøre reparasjoner:

Bindinger og trinser

Løse bindinger bør etterstrammes og skrus til. Om skruene er ødelagt, så må man skaffe nye skruer fra sportsbutikk, som passer til de enkelte bindingene. Det er uansett lurt å ha i reprasjonsutstyret.

Tett gjerne gamle hull med epoxy, PU-Lim eller plugger som er laget for dette. Om du har en binding som ikke sitter og trenger nye hull, så bør disse bores 1,5-2cm foran eller bak de gamle hullene (som tettes). Husk å bruk riktig lim og fyll hullene med lim før du skrur på bindingen igjen.

Trinser og holker til staver er det mulig å kjøpe fra sportsbutikk, eller fra leverandører. For å få av og på trinser og håndtak, så kan de varmes opp i varmt vann som du koker opp litt før du stikker staven i vannet.

Om trinsen blir ødelagt på tur, så er det lurt ha en i reserve. De fleste sportsbutikker har, eller kan skaffe reservetrinser. Men om du mot formodning skulle være på tur og ikke har en ny trinse, så kan man lage en improvisert trinse av neste hva som helst. Colabokser, dutch-tape, en liten treplate eller andre ting kan fint brukes. Poenget med en trinse er i hovedsak å fungere som en «stopper» som hindrer staven i å gå for dypt ned i snøen. På lengre turer er trinse å regne som en essensiell reservedel og i noen tilfeller forbruk.

Brukket ski eller skistav

Skulle du være uheldig å knekke skituppen så er dette noe det er nødvendig å improvisere en fiks på til du kommer deg hjem, siden skien da er ødelagt. Om man ikke improviserer en løsning på tur, så vil det være veldig vanskelig å gå på skien, da den vil grave seg ned i snøen.

En løsning kan være å bore et hull i tuppen på skien, tre et tau igjennom og bøye tuppen opp igjen. Da fester man tauet i bindingen eller skrur tauet fast foran bindingen. Dette forutsetter selvsagt at tuppen ikke er knekt helt av.

En annen løsning, om tuppen er knekt av, er å skru fast noen spjelker og skjøte sammen skien igjen. Det viktigste er uansett å få laget til en bøy i fronten av skien, slik at den ikke graver seg ned. Her er det bare å være kreativ.

Knekker du skiene helt, så er det stort sett veldig trøblete. Det er sjeldent en reklamasjon, skiene blir ødelagt og det er vanskelig å gå på. Når dette skjer, så handler det kun om å komme seg fra A-B.

Ski knekker stort sett i tuppen, på midten eller rett bak bindingen. Alt annet er veldig unaturlig. Og da kan et alternativ være å flytte bindingen slik at man får en veldig kort ski, eller eventuelt spjelke sammen skien, men det er bare en kortvarig løsning uansett.

Staver kan repareres på mange måter. Det enkleste er å spjelke med rørklemme og tape, og gjerne ved å presse sammen den ene delen av staven ved hjelp av tang og trykke den inn i den andre delen av røret. Det finnes også sett med rep-kit til staver. Å bøye en kald stav fungerer dårlig, og da gjør man ofte vondt verre. Om du ikke klarer å spjelke staven, så må du rett og slett være kreativ og lage en ny av en pinne eller kvist.

Ytterbekledning

Går det hull i membranen på Gore-Tex jakken, så bør den lappes med skikkelig lapp og lim fra begge sider. Du kan bruke Stormsure tape, lim (fugelim) eller Tear-Aid, men det fineste er om du har Gore-Tex lapper med lim på i samme farge som jakken eller buksen. Leverer du klærne inn på en sportsbutikk, så kan de også sende inn jakken og få den reparert på en måte som ser veldig fint ut. Du kan også gjøre det selv hos Gore-Tex Service.

Ikke bruk gaffateip på klær med mindre du må, da den vil etterlate lim som er vanskelig å få av. Det kan gjøre at det blir umulig å returnere varen om du har garanti på den. 

Glidelåser

Glidelåser er en av de tingene som ofte kan gå i stykker på turklær, sekker, soveposer og liknende. Og det viktigste du gjør for å forlenge glidelåsens liv er å holde den ren. Glidelåser blir spesielt trege om de gjentatte ganger blir utsatt for saltvann, uten å bli skylt ren.

I de aller fleste tilfellene, så er det stoff eller tråd som har kilt seg inn i glidelåsen og får den til å låse seg. Om man ikke får fjernet dette lett, så kan man forsøke med grønnsåpe, zalo, vaselin eller noe annet smørende for å få løsnet glidelåsen.

Andre ganger er det veldig ofte slik at vognen og glideren ikke lukker glidelåsen skikkelig igjen, eller at glidelåsen mangler noen tenner. Mangler du tenner, så er glidelåsen ødelagt. Men om hovedproblemet er at glidelåsen ikke lukker seg skikkelig, så er det som oftest glideren som er utslitt. Da man man forsiktig trykke sammen glideren ved hjelp av en tang. Dette er en midlertidig fix, men vil fungere på tur. Når du kommer hjem igjen kan du bytte ut selve glideren. Bare husk å få tak i riktig glider til riktig glidelås.

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

Pakking av pulk

Her får du en rask innføring av pakking og av pulk og noen gode grunner til å pakke pulk. Vi vil også si litt om hvorfor skifeller og pulk går sammen som hånd i hanske.

Les mer »

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »