Ikke la det bli med drømmen

Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang. 

Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg har vært der en gang, da jeg bare bestemte meg, gjorde det jeg hadde drømt om så lenge. Og i dag tenker jeg at det er helt ufattelig at jeg har fått til akkurat det jeg hadde et ønske om å få til. Jeg håper du kan bli både inspirert og litt klokere av å lese videre. Og at terskelen for å legge ut på nye eventyr blir enda litt mindre.

Foto: Christian Iversen Styve

Utstyr – Hva er viktig og mindre viktig?

Folk er generelt gode på å ha riktig utstyr i dag, men ikke la fokuset på utstyr ta vekk fokuset på andre viktige ting. Det er mye som er mer enn godt nok, du trenger ikke alltid det siste nye. Men kjøp gjerne ting som varer en stund, det er en god klimatanke.

Det er noen få ting som skiller seg ut som ekstra viktig når det kommer til utstyr. For meg har gode fjellski, feller og fottøy stått høyt på lista over ting jeg prioriterer høyt. Det meste av det man har med seg på tur, venner man seg til å bruke på en, eller annan måte. Men enkelte ting kan man ikke venne seg til. 

Har du ski som ikke er beregnet på den bruken du krever, så er det vanskelig å tilpasse seg til det. Det samme gjelder skistøvler. Har du støvler som absolutt ikke passer foten din, kanskje de er for små eller for store, eller tilpasset et helt annet bruk. Da får du fort et problem. Det er ikke fullt så farlig om vottene dine er litt store, du får ikke åpne gnagsår av det.

Pass på å få nok søvn

En annen ting jeg setter veldig høyt er søvn. I alle fall på turer over mange dager, kanskje mange uker. Søvn er så ufattelig viktig for at kroppen skal kunne restituere best mulig. Og restitusjon henger som vi alle vet, godt sammen med prestasjon. Det er selvsagt et ønske at man skal prestere best mulig, for å kunne ha det best mulig. Så pass på, at du har en sovepose som er varm nok. Og et liggeunderlag som er behagelig og varmt å sove på. Husk at du kan ha så varm sovepose du bare vil, men at den kommer til kort om liggeunderlaget ikke er varmt nok. 

Frihetsfølelse – Med alt du trenger på slep.
Foto: Christian Iversen Styve

Ikke ta med deg alt du eier

Dette er noe mange synes er veldig vanskelig. Du står der kvelden før og skal pakke til en tur neste dag. Du er usikker på hvor mye du egentlig trenger å ha med til helgeturen, eller kanskje du skal være vekke enda lenger. Det ender som oftest med at du pakker med deg langt mer enn du egentlig trenger. 

Mitt tips til deg er at du på neste tur, noterer ned tingene du faktisk brukte, og ikke minst, de tingene du ikke brukte. Etter hvert vil du få en bedre oversikt over utstyrsbehovet ditt på tur. Det aller beste er om du etter litt tid og erfaring, lager deg en utstyrsliste. Ingen ting er bedre enn å pakke etter en utstyrsliste. Pakk det i baggen, kryss av på lista – Ferdig!

Skal du på en organisert tur der du får utdelt utstyrsliste, vær veldig nøye på at du faktisk tar med alt som står der. Det er en grunn til at listen er utformet som den er. Det kan fort bli ekstremt utfordrende for en turleder å hoste opp tilsvarende utstyr på rappen. Spesielt om du mangler noe som er avgjørende for at turen skal bli suksess. Både for deg og alle andre som er med. 

La ting gå seg til

Skal du på tur i nye omgivelser, en tur du aldri har vært på før, eller kanskje du skal ut på ditt livs eventyr? Uansett, så er det vanlig at folk blir litt stressa av dette. Stressa av alt det nye, men også ting som ikke føles riktig. Sekken gnager, det samme gjør skoene. Skiene kladder, og skibrillene dugger. Vi har alle enten vært der, eller så kommer vi dit. Du blir stresset, varm og kanskje lunta blir litt kortere enn vanlig?

Slapp helt av, start rolig er kanskje det beste tipset jeg kan komme med. På mine turer er det fast rutine, spesielt når jeg er på jobb og har med folk med langt mindre erfaring enn meg selv. De første 5-6 dagane går vi på sparebluss. Ting skal gå seg til, man skal få erfaring med nytt utstyr og nye omgivelser. Samtidig er det viktig at vi ikke kjenner på noe press. Det er ikke så viktig om vi kommer oss 12 eller 15 km av gårde den dagen. Det er ikke i starten man skal jage kilometer.

Sakte, men sikkert kommer man inn i de nye rutinene. Og du vet hva du skal gjøre om skiene kladder, eller skibrillene dugger. Alt handler egentlig om å ta det rolig og bedagelig frem til rutinene sitter. Og det like viktig om du er veldig erfaren, eller er helt fersk. 

Ta livet med ro, så mestrer du til slutt!
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Mat og drikke

Det er få ting som er viktigere enn dette når du er på tur. Som kjent så duger ikke helten uten mat og drikke, det samme gjelder helt sikkert deg også. Som med mange andre ting, så er det rutine som gjelder her også. Ha en fast rutine på når du skal stoppe for en kjapp pause og påfyll av næring og væske. Personlig er jeg veldig tilhenger av 50 – 60 min gange, før jeg tar 10 – 15 min pause. Er det en tur som krever strengt tids-regime, er jeg mer streng på pausane enn om det er en tur der tiden ikke spiller så stor rolle. Det viktigste er uansett at det er viktig å få i seg litt påfyll før du går tom i både kroppen og toppen. 

Hvor mye er nok mat? Prøv deg frem!

Mengde mat er ofte like utfordrende som mengde utstyr, man ender som oftest med å ta med seg alt for mye mat. Så her kan det også være lurt å ta notater på hva man faktisk putter i seg i løpet av en dag. Jeg har skrevet en artikkel om mat på sida her også, så anbefaler å lese den for mer utfyllende inspirasjon på matfronten. Eller kanskje du vil lese om Åste sine herlige tips til hjemmelaget turmat?

Skal du på en lengre tur og er usikker på hva du skal ha med av snacks f.eks. Så er det veldig lurt å teste dette ut på forhånd. Finn ut hva du liker, hva som er lett å få i seg i kulden, og hvilken mengde du trenger for å føle at du får i deg nok. Vær også forberedt på at magen ikke er vant til å spise turmat over lengre perioder. Spesielt hvis det er veldig mye fett i maten, eller du tilsetter smør i middagen din. Det kan definitivt ha noe å si for fordøyelsen din. 

Pass på at du smelter nok snø til drikkevann dagen i før, det kan straffe seg veldig å ikke ha nok drikke ila en dag. Og det er veldig kjedelig å måtte stoppe tidlig en dag for å få tak i mer vann. Spesielt om man er på tur i en større gruppe. 

Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Forventninger

Dette er et viktig tema, et tema jeg stadig møter både på jobb og på egne private turer. På en måte starter alt med forventninger. Og av og til ender det med at turen kanskje ikke stod til forventningene, eller i beste fall, det gikk over all forventning. 

Husk at selv om man ser flotte bilder over alt i dag, fra turer både fjernt og nært. Så er det absolutt ikke sikkert at det representere hvordan det faktisk er å være på den turen. Spesielt turer som strekker seg over lengre tid. Ofte er det på solrike og vindstille dager at folk tar frem kamera. 

I gode og onde dager

Det som er viktig å forberede seg på er at det ikke blir sånn at alle dager kan være eventyrlige og koselige. I alle fall ikke på lange turer. Det kommer til å gå opp og ned. Ting kommer ikke alltid til å gå som du hadde tenkt, eller planlagt. Det gjør stort sett aldri det. Samtidig er det viktig å tenke på at de gode dagene veier opp for de dårlege dagene. Har du 15 dårlige dager, og 15 gode dager, så er det fortsatt verdt det. Du må bare forberede deg så godt du kan på de dårlige dagene, for de gode dagene, de kan alle mestre. 

Har du hatt en dårlig dag, prøv å finn de små positive tingene, eller tenk at det er helt sikkert noen som sitter innendørs og kjeder seg. På et kontor. Som helt sikkert ville bytta med deg. Neste dag kan alt være bra igjen. Prøv så godt du kan å nyte hver eneste dag! 

Jeg bruker mye tid på å kartlegge forventninger til de jeg har med på tur. Det er så utrolig viktig for sluttresultatet at forventingar er realistiske og mulig å innfri. At man kan justere de allerede fra start om det er forventninger som er på villspor, eller urealistiske. Hvis du ikke vet helt hva du går til, så er det ikke så lett å vite hva man kan, eller bør forvente seg. 

Reiser man sammen som en gruppe, så vil det alltid være titalls forskjellige forventninger, og man kan ikke tilfredstille alle. Da handler det om å legge en felles plan for veien videre. Det handler ofte om å gi og ta, sånn som det ofte er når man ikke er på tur aleine. 

Øvelse gjør mester!
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Trening

Man kan aldri starte for tidlig med trening til en bestemt tur, eller turer generelt. Det aller viktigste med trening før en tur, er at økt overskudd på tur, fører til økt trivsel og glede. Men pass på at du gir kroppen tilstrekkelig med tid til å komme i form. Det er så lett å bli for ivrig i starten, eller at man venter for lenge med å starte treningen. Og det hele blir et eneste stort skippertak den siste tida før avreise. Om du ikke er i kanonform allerede, så er det viktig å innse at det tar tid å bygge opp et skikkelig grunnlag. Tenk på det som en maraton, ikke en sprint. 

Kom i gang med dekktrening!

Her får du enda mer informasjon om hvordan du kan komme i gang med dekktrening.

Nyt hver eneste dag

Like viktig som å trene kroppen, er trening på bruk av turutstyret. Gjør deg kjent med det utstyret du skal bruke på turen, ikke pakk sekken full av ubrukt utstyr som du ikke har sett på en gang. Du treng ikke bli en ekspert, langt i fra, men det har en god del å si for mestringsfølelsen at man vet litt hva man driver med i alle fall. Selvsagt vil man finne ut av ting underveis, men jo mer du kan fra før, desto mer kan du nyte turen du er på. 

Ta en dag om gangen, vær tilstede der og da. Ikke tenk for mye på det som kommer til å skje mot slutten av turen. Sett deg heller korte delmål fremfor å tenke for mye på målgangen i enden. Det gjør ting klart lettere når det eventuelt butter i mot. 

Spesielt på lange turer der målet i enden, kan virke svært langt unna, for hardt, eller uoppnåelig. Fokuser heller på de små tingene, som er like viktige i det store bildet. Skriv gjerne dagbok, som igjen fører til at du husker alle disse små, men viktige øyeblikkene. 

Hvis du ikke skriver de ned, er det umulig å huske på alt dette når turen er ferdig. Det er utrolig fint å kunne se tilbake på store turopplevelser i ettertid. I tillegg til at det er med på å utvikle deg som tur-menneske. Her kan du skrive ned ting du bør huske på, eller gjøre annerledes neste gang. 

Noter ned små ting som du føler som en seier, alt mulig som du føler du har mestret, eller fått til. Utfordringer du har løst osv. Dette er med på å gi mestringsfølelsen et skikkelig løft. Som er så utrolig viktig når ting kanskje ikke går så bra en dag. 

Når du begynner å tvile på deg selv og dine evner. Minn deg selv på hvor flink du faktisk er !

Nyt hver eneste dag!
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Les mer »

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Reperasjoner og rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Les mer »