Trening – hvorfor er det så viktig?
En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.
Før en skal på en lengre tur, om det er en kryssing av Grønland, et høyt fjell eller en skitur i Norge. Så er det ingen tvil om at det er mye forberedelser involvert. Det er utstyr, generell informasjon om selve turen og logistikk som kan være ganske omfattende. Og sist, men ikke minst, treningsforberedelser!
Når vi har pratet med ekspertpanelet, kommer det fram fra flere av guidene/ekspedisjonslederne at det er nettopp trenings-delen som ofte blir nedprioritert. Noen skylder på for lite tid, og andre fokuserer alt for mye på det som omhandler utstyr og de teknisk detaljene. Andre igjen, utsetter treningen så lenge at det til slutt blir for sent, uansett hvor mye skippertak de setter i gang.
Noen er selvsagt flink
Det er viktig å presisere at dette selvsagt ikke gjelder alle. Noen legger ned vanvittig mye innsats og tid i å trene mer enn nok til en lang tur – all ære til de det gjelder! Ofte er det faktisk slik at turledere må regne med at de som har trent godt, må ta sin del av lasset og enda litt til – siden andre ikke er i god nok form. Ofte er dette bra folk som ikke nøler med å bidra, og heller ikke trekker på en mine. Heldigvis finnes det en del slike helter!
Folk er forskjellige
Det er også viktig å presisere at det er forskjell på den fysiske, og mentale, kapasiteten til folk. Det er stor forskjell på en sprek 25åring og en litt seig 60åring. Spesielt med tanke på evnen til å restituere. Men det er fortsatt litt mange som tar alt for lett på trenings forberedelser sånn generelt.
Prioriteringer og forpliktelse
Argumentet om at en ikke har tid, er rett og slett alt for tynt! Ene alene fordi en da helder burde la være å dra på slike krevende turer. Om man ikke har tid til å trene, så har man heller ikke tid til å reise vekk på tur.
Dette er noe man bør være skråsikker på i det man forplikter seg til å delta på f.eks Åsnes Expedition Amundsen, en guidet tur med et selskap eller en tur over vidda med venner. Det handler om å prioritere det man forplikter seg til, av respekt for seg selv og alle andre som er involvert. Dette er noen man må være sikker på allerede fra starten av. Har jeg egentlig tid til dette?
Vær en team player
Din avgjørelse om å bli med på en tur og bli en del av et lag, den påvirker mange flere enn bare deg selv – husk det!
Sett opp en treningsplan. Få oversikt. Om du «ikke har tid», vel da må du rett og slett prioritere. Da må du kutte ned på andre ting, så enkelt er det egentlig. Og om du konkluderer med at du ikke har tid til å kutte ned på andre ting i livet, ja da er det bare å holde seg hjemme til man får tid nok senere i livet.
Fokus og utstyrsjag
Vi har skrevet om prioriteringer. Og da er jo fokus for de prioriteringene også viktig å understreke. For noen ganger fokus i alt for stor grad på å ha det beste, eller det mest riktige utstyret. Og vår erfaring tilsier at på denne fronten gjør de fleste en ganske solid innsats, da det ikke er måte på hvor flott og bra utstyr folk stiller opp med.
På akkurat dette området, så er det ekstremt få som tenker at litt havlgod innsats får en over isen på Grønland. En er plutselig redd for at helt splitter nye ski kanskje ikke er gode nok til å gjennomføre turen. Er det riktig modell, riktig lengde, riktig bredde? Vi har sett at dette for mange blir et altoppslukende tema, nærmest på nivå med angst. Så hvorfor er det slik med utstyr, men ikke når det kommer til trening?
For det første, når det kommer til utstyr, så er dette som oftest helt på det rene i form av en veldig detaljert utstyrsliste over hva du absolutt på ha med deg, for å komme fra A til B. Det hersker på en måte ingen tvil om at dette bare må på plass for å lykkes.
Mentale forberedelser
Når vi snakker om utstyr, så er dette ganske gripbart, konkret og rimelig strukturert i form av pakkelister og krav. På den andre siden, så er det mye vanskeligere for folk å forestille seg hvor tung det blir på en så lang tur. Det er nesten umulig å forestille seg hvor krevende en slik tur er, med mindre en har vært med på noe liknende før. Og som oftest, så er det slik at de færreste faktisk har gjort noe liknende. Ikke noe som er i nærheten av å likne en gang.
Det er grunnen til at det kanskje kan være lurt å legge det fram som om turen er ganske mye tyngre enn den faktisk er, for å skremme folk litt, med god intensjon. Det er mye bedre at folk blir positivt overrasket, en at de får seg en kraftig smell på dag 4 av 27. Dette er kjempeviktig for mestringsfølelsen, og det legger grunnlaget for hva man tenker at man kan klage tidlig i turen.
Om man går inn med en innstilling om turen er tyngre enn den er, eller i hvert fall kan bli det på en dårlig dag med full storm, så er det større sannsynlighet for at man legger ned nødvendig innsats i trening og forberedelser – spesielt mentalt.
Hvorfor trene?
Den viktigste gevinsten av å være i god form? Det er ganske logisk. Det er rett og slett at man har godt med overskudd når man slår leir, hver eneste dag! Dette betyr igjen at det blir lettere å tenke positivt og holde motet oppe. Du bidrar også mer positivt til laget, istedenfor å smitte negativitet over på andre. Sagt på en annen måte; jo mer man trening, desto mer glede får man av turen – så enkelt er det!
Vår beste tips er derfor å rigge seg et oppsett for dekktrening, og starte treningen med en gang! I dag finnes det faktisk mange «dekktrening grupper» som samles, har det sosialt og trener sammen. Så det kan faktisk være du får nye venner, finner en kjæreste eller møter andre spennende folk også! Uansett, ikke utsett treningen!
Andre treningsformer som gir god effekt
Ta med dine beste venner, du finner helt sikkert noen som er villig til å støtte deg på veien. Tenk at du burde i alle fall starte treningen et år før en Grønlandskryssing. Da kan man reise på treningssamling og evaluering, uten å være redd for å ikke være i god nok form og bare nye hele opplevelsen. Antakelig fortsatt spent, men med langt mindre bekymringer. Turlivet er som livet ellers, det er til for å nytes!
Nå har vi vært litt streng her, men vi ønsker deg bare alt godt og lykke til på tur. Om du velger å følge rådene våre, så er vi veldig sikker på at du kommer til å få en enda større turopplevelse enn om du tar litt for let på det. Gi gass!
Dekktrening
Dekktrening er en fantastisk treningform og en ypperlig måte å forberede seg til kommende skisesong. Det er også en foretrukket trening for ekspedisjon.
Vi viser deg hvordan du går fram for å lage deg et eget sett med dekk som du kan trekke på utenfor sesong. Utstyret trenger ikke å være kostbart, og har du en pulksele og litt tau fra før, så er du godt på vei.
Har du ikke dekk liggende, så er de ikke vanskelig å få tak i.
Teltoppsett og camprutiner
Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.
Hva skal du ha i topptursekken?
Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.
Slik fôrer du jakthunden
Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.
Turfotografering
Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.
Kle på hunden når det blir kaldt
Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.
Mensen på tur
Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.