Trening – hvorfor er det så viktig?

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.
Christian Iversen Styve
Eventyrer, polarguide og fotograf

Før en skal på en lengre tur, om det er en kryssing av Grønland, et høyt fjell eller en skitur i Norge. Så er det ingen tvil om at det er mye forberedelser involvert. Det er utstyr, generell informasjon om selve turen og logistikk som kan være ganske omfattende. Og sist, men ikke minst, treningsforberedelser!

Når vi har pratet med ekspertpanelet, kommer det fram fra flere av guidene/ekspedisjonslederne at det er nettopp trenings-delen som ofte blir nedprioritert. Noen skylder på for lite tid, og andre fokuserer alt for mye på det som omhandler utstyr og de teknisk detaljene. Andre igjen, utsetter treningen så lenge at det til slutt blir for sent, uansett hvor mye skippertak de setter i gang.

Det er viktig å presisere at dette selvsagt ikke gjelder alle. Noen legger ned vanvittig mye innsats og tid i å trene mer enn nok til en lang tur – all ære til de det gjelder! Ofte er det faktisk slik at turledere må regne med at de som har trent godt, må ta sin del av lasset og enda litt til – siden andre ikke er i god nok form. Ofte er dette bra folk som ikke nøler med å bidra, og heller ikke trekker på en mine. Heldigvis finnes det en del slike helter!

Folk er forskjellige

Det er også viktig å presisere at det er forskjell på den fysiske, og mentale, kapasiteten til folk. Det er stor forskjell på en sprek 25åring og en litt seig 60åring. Spesielt med tanke på evnen til å restituere. Men det er fortsatt litt mange som tar alt for lett på trenings forberedelser sånn generelt.

Prioriteringer og forpliktelse

Argumentet om at en ikke har tid, er rett og slett alt for tynt! Ene alene fordi en da helder burde la være å dra på slike krevende turer. Om man ikke har tid til å trene, så har man heller ikke tid til å reise vekk på tur.

Dette er noe man bør være skråsikker på i det man forplikter seg til å delta på f.eks Åsnes Expedition Amundsen, en guidet tur med et selskap eller en tur over vidda med venner. Det handler om å prioritere det man forplikter seg til, av respekt for seg selv og alle andre som er involvert. Dette er noen man må være sikker på allerede fra starten av. Har jeg egentlig tid til dette?

Vær en team player

Din avgjørelse om å bli med på en tur og bli en del av et lag, den påvirker mange flere enn bare deg selv – husk det!

Sett opp en treningsplan. Få oversikt. Om du «ikke har tid», vel da må du rett og slett prioritere. Da må du kutte ned på andre ting, så enkelt er det egentlig. Og om du konkluderer med at du ikke har tid til å kutte ned på andre ting i livet, ja da er det bare å holde seg hjemme til man får tid nok senere i livet.

Være en «team player». Ta din del av ansvaret og vær tro mot forpliktelsen.
Foto: Christian Iversen Styve

Fokus og utstyrsjag

Vi har skrevet om prioriteringer. Og da er jo fokus for de prioriteringene også viktig å understreke. For noen ganger fokus i alt for stor grad på å ha det beste, eller det mest riktige utstyret. Og vår erfaring tilsier at på denne fronten gjør de fleste en ganske solid innsats, da det ikke er måte på hvor flott og bra utstyr folk stiller opp med.

På akkurat dette området, så er det ekstremt få som tenker at litt havlgod innsats får en over isen på Grønland. En er plutselig redd for at helt splitter nye ski kanskje ikke er gode nok til å gjennomføre turen. Er det riktig modell, riktig lengde, riktig bredde? Vi har sett at dette for mange blir et altoppslukende tema, nærmest på nivå med angst. Så hvorfor er det slik med utstyr, men ikke når det kommer til trening?

For det første, når det kommer til utstyr, så er dette som oftest helt på det rene i form av en veldig detaljert utstyrsliste over hva du absolutt på ha med deg, for å komme fra A til B. Det hersker på en måte ingen tvil om at dette bare må på plass for å lykkes.

Mentale forberedelser

Når vi snakker om utstyr, så er dette ganske gripbart, konkret og rimelig strukturert i form av pakkelister og krav. På den andre siden, så er det mye vanskeligere for folk å forestille seg hvor tung det blir på en så lang tur. Det er nesten umulig å forestille seg hvor krevende en slik tur er, med mindre en har vært med på noe liknende før. Og som oftest, så er det slik at de færreste faktisk har gjort noe liknende. Ikke noe som er i nærheten av å likne en gang.

Det er grunnen til at det kanskje kan være lurt å legge det fram som om turen er ganske mye tyngre enn den faktisk er, for å skremme folk litt, med god intensjon. Det er mye bedre at folk blir positivt overrasket, en at de får seg en kraftig smell på dag 4 av 27. Dette er kjempeviktig for mestringsfølelsen, og det legger grunnlaget for hva man tenker at man kan klage tidlig i turen.

Om man går inn med en innstilling om turen er tyngre enn den er, eller i hvert fall kan bli det på en dårlig dag med full storm, så er det større sannsynlighet for at man legger ned nødvendig innsats i trening og forberedelser – spesielt mentalt.

Hvorfor trene?

Den viktigste gevinsten av å være i god form? Det er ganske logisk. Det er rett og slett at man har godt med overskudd når man slår leir, hver eneste dag! Dette betyr igjen at det blir lettere å tenke positivt og holde motet oppe. Du bidrar også mer positivt til laget, istedenfor å smitte negativitet over på andre. Sagt på en annen måte; jo mer man trening, desto mer glede får man av turen – så enkelt er det!

Vår beste tips er derfor å rigge seg et oppsett for dekktrening, og starte treningen med en gang! I dag finnes det faktisk mange «dekktrening grupper» som samles, har det sosialt og trener sammen. Så det kan faktisk være du får nye venner, finner en kjæreste eller møter andre spennende folk også! Uansett, ikke utsett treningen!

Andre treningsformer som gir god effekt

Gå lange turer med tung sekk. Start med 5kg i sekken, gå 1-2timer i fjellet og legg i 2,5kg i sekken hver uke fram til du når rundt 25kg sekk. Etter det går du fortere og fortere med 25g i sekken. Ikke løp, da det er stor belastning på knær. Gå heller da mer i motbakke.
Løping og intervaller. En seig klassiker, men det slår aldri feil. Et par løpeturer i fjell og mark i løpet av uka gir stor effekt. Eventuelt er 4×4 og 5×5 intervaller effektivt.
Kroppsvekt øvelser og trening av kjerne. Undervurdert! Bruk tid i slynger, treng planke, hangups, pushups og alle andre kroppsvekt øvelser. Kan gjøres overalt, og kombineres med ekstra vekt eller strikk for økt belastning. Dette er øvelser man kan gjøre mye av, uten at kroppen tar nevneverdig skade av det.
Strikktrening, balansetrening, knebøy og utfall. Ikke glem «leg-day»! Ingenting slår en god bein-økt.
Gå på ski, dra på tur, jakt, spill fotball og ha det gøy! Den beste treningen er trening som man ikke tenker at er trening. Gjør noe aktivt som du liker å drive med, istedenfor å ligge på sofaen. Litt mer slik aktivitet hver uke vil i lengden gi store resultater!

Ta med dine beste venner, du finner helt sikkert noen som er villig til å støtte deg på veien. Tenk at du burde i alle fall starte treningen et år før en Grønlandskryssing. Da kan man reise på treningssamling og evaluering, uten å være redd for å ikke være i god nok form og bare nye hele opplevelsen. Antakelig fortsatt spent, men med langt mindre bekymringer. Turlivet er som livet ellers, det er til for å nytes!

Nå har vi vært litt streng her, men vi ønsker deg bare alt godt og lykke til på tur. Om du velger å følge rådene våre, så er vi veldig sikker på at du kommer til å få en enda større turopplevelse enn om du tar litt for let på det. Gi gass!

Dekktrening

Dekktrening er en fantastisk treningform og en ypperlig måte å forberede seg til kommende skisesong. Det er også en foretrukket trening for ekspedisjon.

Vi viser deg hvordan du går fram for å lage deg et eget sett med dekk som du kan trekke på utenfor sesong. Utstyret trenger ikke å være kostbart, og har du en pulksele og litt tau fra før, så er du godt på vei.

Har du ikke dekk liggende, så er de ikke vanskelig å få tak i.

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge. Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »