Hvordan forebygge trøbbel med skifeller?
Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.
1. Hold fellelimet rent og tørt
En av de viktigste reglene for å holde liv i en skifell er selvsagt å holde limet unna støv, skitt, lyng, steiner, hundehår, tepper og alt annet som kan sette seg fast i limet.
2. Fjern snø og is fra limet – så får du feste igjen
I fjellet, så kan man få snø og is i fellelimet. Det er ikke optimalt, men noen ganger er det ikke til å unngå. Da kan man dra fellen over stålkantene for å skrape vekk is, eller rett og slett brette de sammen og ta dem på innerlomme slik at snøen/isen smelter, fellelimet blir varmet opp og fellen kanskje tørker litt.
3. Kulde = mer innsats for å få fellen til å fungere
Når det er skikkelig kaldt, så blir fellen også kald. Som igjen betyr en stivere fell, stivere fellelim med mindre heft og da også potensielt en fell som ikke vil lime seg på skien. Da må fellen inn under jakka igjen, varmes opp også legges på en ren skisåle når limet er varmt fra kroppsvarme. På lengre dager i rundt 10-15 minusgrader, så bør kanskje fellen inn på innerlomma hver gang du ikke bruker dem.
4. Gode rutiner
Det er alltid i bakkant og kanskje helt framme med frontfestet at limet begynner å bli dårlig. Dette skjer fordi det er her det er størst sannsynlighet for at snø, is, vann og skitt kommer i kontakt med limet når fellen ligger på skiene. Sjekk fellene regelmessig, fjern lyng og annet som setter seg i limet og oppbevar fellen på innerlomma om nødvendig. Ta også med fellevoks for å hindre at fellen tar til seg fukt, og gjerne en tube med fellelim som kan brukes til å punkt-reparere limet på fellen.
5. Kriseløsninger
Om du får veldig store problemer, så kan en skistropp, gaffatape eller sportstape redde dagen. I hvert fall godt nok til å komme seg ut av fjellet. Men vi repeterer: rutiner!
6. Tørre feller er gode feller
Våt snø, som på vårturer og i påska, kan føre til veldig fuktige feller. Da får man den klassiske klabbingen og snøoppsamling på fellen. Spesielt om temperaturene svinger.
Det er her fellevoksen kommer inn i bildet. En fellevoks bør ALLTID være med på tur, og kan virkelig redde turopplevelsen. Det er turglede i lommeformat! Du kan også «glide» skifellen din, nesten akkurat som med skiene. Voksen forhindrer slitasje på fellen, fukt-inntregning og gjør dessuten at fellen glir enda bedre.
Mellom bruk, også ute i felt, kan fellen med fordel tørkes og varmes opp på innerlomma.
Igjen, gode rutiner og forberedelser. Sett inn fellen med voks før du drar på tur eller ved start av sesongen!
7. Klabber på fellene?
Se punktet ovenfor. Du har vært for lat og slurvet.
Men okay, om du likevel får klabber på skiene, så finnes det noen løsninger og triks.
Først skraper du vekk snø og is med stålkanten på en ski, ved hjelp av en smøringsskrape eller det du har for hånd. La fellene sitte på hele tiden. Prøv så å skrape fra framtupp og hele veien bak til baktupp, og kanskje klarer du å presse/skrape ut litt vann fra fellen.
Om det er sol, så kan du sette fellen i solsteken og med fellesiden mot sola. Da tørker de kanskje litt når man spiser lunsj. Til slutt bør du påføre fellevoks, og MYE av det. Om du ikke har fellevoks for hånd, så bruker du det du har. Det kan være seg vaselin, solkrem, silikon eller matolje.
8. Fellene skal alltid tørkes – i romtemperatur!
Alt vått utstyr bør pakkes ut og tørkes etter tur. Men dette er spesielt viktig for feller, for som vi sier i punkt 6, tørre feller er gode feller. Feller skal dog IKKE utsettes for direkte varme, som betyr at de IKKE skal tørkes på gulv med varmekabler, nært en ovn eller liknende. Fellen skal tørkes hengene på en tørkesnor, i vanlig romtemperatur.
Når den er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.
9. Riktig oppbevaring mellom bruk
Som oftest blir fellene oppbevart med limsidene limt mot hverande på tur. Det er i hvert fall det de aller fleste gjør. Men når fellen skal oppbevares over lengre tid, som f.eks over sommeren, så kan det være greit å bruke et mellomlagsnett, en «oppbevaringssokk» eller liknende. Bare for sikkerhets skyld.
Så lenge fellen er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.
10. Bytt lim om nødvendig
Før eller senere vil lime bli utslitt, for gammalt eller ødelagt. Det betyr ikke at fellen er ødelagt, for den blir egentlig bare bedre og bedre ved bruk. Erstatt derfor limet med nytt lim, så har du de gode fellene i lang tid.
Slik oppbevarer du skiutstyret ditt til neste sesong
Glemte du å rengjøre skiene etter forrige sesong? Eller lurer du på hva du bør gjøre med skiutstyret når du skal sette det bort for sommeren? Her får du oppskriften på hvordan du skal oppbevare skiutstyret ditt!
Trening for langtur og ekspedisjon
En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.
17 geniale ting/lifehacks på tur
Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette. Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!
Teltoppsett og camprutiner
Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.
Slik tar du vare på hunden utendørs
I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.
Ull er gull
I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.