Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over. Og vi anbefaler at du får en forhandler eller sportsbutikk med et godt verksted til å gjøre jobben for deg, for da skal du kunne være sikker på at jobben blir gjort skikkelig. Det vil også være en utfordring knytt til garanti og reklamasjoner om du monterer binding selv, gjør feil med montering eller ikke klarer å forsegle hullene du forborer når du skrur på bindingen.

For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte.

Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Valg av binding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Finn balansepunktet på skien

For å finne balansepunktet, også kalt («3-pin Line» eller «Pin Line») må man balansere skien. Dette gjør man ved å legge skien på en høykanten av en metallvinkel, linjal eller ryggen på en kniv, for så å finne det punktet hvor skien ligger helt i balanse av seg selv. Da har man «balansert» skien. Dette må man gjøre på begge skiene, da det kan være litt forskjell på balansen i ski. Deretter markerer du gjennomsnittet av disse to punktene likt på begge skiene, slik at du har et likt utgangspunkt. Man merker gjerne denne linjen på oversiden av skien med en blyant, penn eller tusj.

Når du har funnet og merket balansepunktet, så kan du bruke en monteringsjig eller papirmal til å måle ut hvor du skal bore hullene.

Monteringslim

På Åsnes ski skal det brukes Polyurethane (PU-lim) enkomponent, løsemiddelfritt lim i skruehullene ved bindingsmontering. Polyurethane er utviklet som et universallim spesielt for liming av tre mot ulike andre materialer. Som f.eks metall, plast, gummi, og også tre mot tre. PU-lim herder ved hjelp av luftfuktighet, fuktighet i materialet- og materialene som blir limt sammen. Limet ekspanderer også under herdingprosessen, noe som gjør limet spesielt egne til å forsegle de forborrede hullene man monterer skibindinger i. Forsegling av skruehullene er essensielt, slik at man unngår at vann trenger inn i skiens konsruksjon, ødelegger fuktighetsbalansen i trekjernen og gjør skade. Om man skrur løs en binding fra en gammel ski, vil man typisk se brune skruehull forårsaket av råte og rust om det ikke har vært forseglet skikkelig.

Grunnlaget for vår anbefaling av lim

Tester og lang erfaring fra alle ski vi har levert til ekspedisjoner, hardt fjellbruk og militære NATO styrker tilsier at PU-lim fungerer mye bedre enn vanlig trelim. PU-lim har vist seg å ha i snitt 20% bedre egenskaper knyttet til skruenes hold i skien og i styrke. Siden PU-lim også herder i kontakt med fuktighet, har det faktisk vist seg at styrken og holdet kan være enda sterkere om det sprayes lett med vann over limet før man monterer bindingene på ski. Viktigst av alt er nok at PU-limet har bedre egenskaper enn vanlig hvitt trelim til å forsegle skruehullene, fordi limet ekspanderer og har en sammensetning som er mer motstandsdyktig mot vann.  

Boring av hull til montering

Til boring av hull, så bruker vi som standard et Ø3,6x9mm borebits med stopper, laget for montering av skibindinger. Leverandører som Wintersteiger, Rottefella, Montana og andre lager slike bor til bruk på skiverksted.

Bruk en jig når du monterer

For din egen del, og for sikkerhets skyld anbefaler vi alltid å bruke en borejig når man skal forbore hull til bindingskruene. Sjekk alltid at boret står er i henhold til både bindingprodusenten og ski produsentens anbefaling før du borer.

Foto: Rottefella

Sjekk skruene som følger med bindingen

Før du borer og skrur fast bindingen på skiene, så må du sjekke at skruene som følger med bindingen er riktig og at de f.eks ikke er for lange. Spesielt på barneski og kortere ski bør man være veldig obs på at skruene ikke er for lange. Dette er den som monterer sitt ansvar å sjekke før montering! Det er ikke en reklamasjon om man skrur en skrue igjennom en ski.

Når du skrur til bindingen

Skru fast skruene til bindingen for hånd, eller med lavt moment på drillen først, før du skrur til med skrujern for hånd . Om du skrur til for hardt, så kan du risikere å skru rundt skruen i hullet, og det er ikke bra. Skruene skal skrus til slik at de sitter, men ikke så hardt at de går rundt i hullet.

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »

På innsiden av ski

Hva består skiene av, hvordan lages de og hva skiller Åsnes fra andre? Her får du en full gjennomgang av skiene fra A-Åsnes.

Les mer »

Hvordan velge riktig skifell?

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

Hvordan gjøre klar -og smøre fjellski før sesongen?

Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…

Les mer »