Voksing av skifeller

Vent, hva? Voksing av skifeller? Som i å glide dem? Vil de ikke smelte? Er det ikke nok å bare gni voks på fellen, eller bruke en slik praktisk «deodorant»?

De raskeste skiløpere i verden har et lite triks i ermet som de ikke nødvendigvis forteller deg om. Nei, det er ikke god kaffe eller har en aerob kapasitet på nivå med en gepard – men mange erfarne randoløpere, skiguider og skikjørere vokser rett og slett fellene sine på samme måte som skiene. Både for å forbedre glid, for å forhindre klabbing og for å få en fell som fungerer bedre over lengre tid.

Mange skikjørere har med seg små blokker med voks som de kan gni på fellen for å forhindre at snø kleber. Dette er en god nødløsning, men varmvoksing, som forberedelse til en tur er mye mer effektivt og gir mye bedre ytelse. Randoløpere og skibestigningslandslag har vært kjent for å vokse fellene sine for å få bedre glid. Men hvorfor skal ikke også normale skikjørere få litt glede av feller som glir godt!? Mindre klabbing og bedre glid på fellene trenger ikke være forbeholdt de som skal løpe opp på fjellet med fyrstikker på beina!

Varmvoksing av skifeller er trikset du kanskje ikke visste om, men som du burde vite om!

Hvordan vokse fellen?

Bruk glider som er flour-fri eller inneholder så lite fluor som mulig. For å holde det enkelt, kan du bruke «universalvoks» (for eksempel -4 til -10) og bruke det under alle forhold.
Med fellen festet på skien, så legger du skien på arbeidsbenken. Gni så inn fellen med glidevoks til hele fellen ser ut til å være godt dekket med voks. Du kan faktisk gni i begge retninger av hårene på fellen, da fellen er ganske slitesterk.
Sett deretter smørejernet til riktig temperatur, som oftest rundt 60 grader celsius. Du kan nå vokse skifellen på samme måte som du gjør med skiene, ved å hele tiden holde smørejerne i bevegelse og varme inn voksen i et jevnt lag i hele fellens lengde. Vær forsiktig og ta en liten sjekk i starten, slik at du er sikker på at du ikke bruke for mye varme.
Du kan repetere prosessen på alle fellene dine, og gjerne flere ganger om du ser at du kan mette fellen enda mer med voks.
La fellen kjøle seg ned i 4-5 minutter. Du trenger ikke sikle og skrape dem, som du gjør med ski, så de er egentlig klar så snart voksen har kjølt seg litt ned. Når voksen har satt seg og hardnet, så børster du bare lett over hele fellen til den ser jevn og fin ut. Ikke bruk metallbørste eller noe slikt, men bare en snitt blå nylonbørste.

Nyt dine nypreppede, raske, slitesterke, klabbefrie feller og fortell alle vennene dine om dette!!!

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »
Living wall for tents in winter

Levegg til telt vinterstid

Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp. Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Les mer »