Voksing av skifeller

Vent, hva? Voksing av skifeller? Som i å glide dem? Vil de ikke smelte? Er det ikke nok å bare gni voks på fellen, eller bruke en slik praktisk «deodorant»?

De raskeste skiløpere i verden har et lite triks i ermet som de ikke nødvendigvis forteller deg om. Nei, det er ikke god kaffe eller har en aerob kapasitet på nivå med en gepard – men mange erfarne randoløpere, skiguider og skikjørere vokser rett og slett fellene sine på samme måte som skiene. Både for å forbedre glid, for å forhindre klabbing og for å få en fell som fungerer bedre over lengre tid.

Mange skikjørere har med seg små blokker med voks som de kan gni på fellen for å forhindre at snø kleber. Dette er en god nødløsning, men varmvoksing, som forberedelse til en tur er mye mer effektivt og gir mye bedre ytelse. Randoløpere og skibestigningslandslag har vært kjent for å vokse fellene sine for å få bedre glid. Men hvorfor skal ikke også normale skikjørere få litt glede av feller som glir godt!? Mindre klabbing og bedre glid på fellene trenger ikke være forbeholdt de som skal løpe opp på fjellet med fyrstikker på beina!

Varmvoksing av skifeller er trikset du kanskje ikke visste om, men som du burde vite om!

Hvordan vokse fellen?

Bruk glider som er flour-fri eller inneholder så lite fluor som mulig. For å holde det enkelt, kan du bruke «universalvoks» (for eksempel -4 til -10) og bruke det under alle forhold.
Med fellen festet på skien, så legger du skien på arbeidsbenken. Gni så inn fellen med glidevoks til hele fellen ser ut til å være godt dekket med voks. Du kan faktisk gni i begge retninger av hårene på fellen, da fellen er ganske slitesterk.
Sett deretter smørejernet til riktig temperatur, som oftest rundt 60 grader celsius. Du kan nå vokse skifellen på samme måte som du gjør med skiene, ved å hele tiden holde smørejerne i bevegelse og varme inn voksen i et jevnt lag i hele fellens lengde. Vær forsiktig og ta en liten sjekk i starten, slik at du er sikker på at du ikke bruke for mye varme.
Du kan repetere prosessen på alle fellene dine, og gjerne flere ganger om du ser at du kan mette fellen enda mer med voks.
La fellen kjøle seg ned i 4-5 minutter. Du trenger ikke sikle og skrape dem, som du gjør med ski, så de er egentlig klar så snart voksen har kjølt seg litt ned. Når voksen har satt seg og hardnet, så børster du bare lett over hele fellen til den ser jevn og fin ut. Ikke bruk metallbørste eller noe slikt, men bare en snitt blå nylonbørste.

Nyt dine nypreppede, raske, slitesterke, klabbefrie feller og fortell alle vennene dine om dette!!!

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »
Living wall for tents in winter

Levegg til telt vinterstid

Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp. Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »