Mensen og utflod

Har du kanskje forsøkt å søke etter informasjon om «mensen og tur»? Det finnes litt informasjon, men det er lite å virkelig på klok på. Dessverre har dette vært et såkalt «tabu emne»

Skal man bruke tamponger eller bind? Hva med lengre turer, skal man fylle sekken med dette? Og hvordan skal man løse utfordringene med bruke tamponger og bind?

Mensen er helt naturlig, og det forekommer for de aller fleste kvinner hver måned. Generelt og ellers i samfunnet er det et veldig fokus på hygiene og det virker som alle tror at det er nødvendig med daglig vask nedentil. Lukt forbinder også mange med dårlig hygiene og det stemmer ikke helt. Kroppen vår er laget slik at den er god på å passe seg selv.

En ting er i hvert fall sikkert, vi ønsker ikke at det skal være et problem å komme seg på tur, selv om man har mensen. Menstruasjon skal ikke stoppe turgleden! Vi må tørre å snakke om disse temaene.

Utflod

Det er viktig å påpeke at et friskt underliv har lukt og alle kvinner som har kommet i puberten har utflod og det kommer naturlig hver dag. Mengde, lukt og hvordan det ser ut er forskjellig ut ifra hvor du er i din syklus. Utfloden har en viktig oppgave og det er å rense skjeden og holde uønskede bakterier unna. Utflod og litt lukt i ulltrusa er verken farlig eller uhygienisk.

Underlivet vasker seg selv. Det er derfor helt ufarlig å ikke vaske seg nedentil noen dager på tur.

Menskopp, det beste alternativet?

De fleste bind og tamponger er ikke nedbrytbare, og skal derfor ikke legges igjen i naturen. Dette blir søppel som må bli med hjem fra tur. Det anbefales heller ikke å ha tamponger inne i skjeden for lenge, da dette kan forårsake bakterievekst.

Tror ikke man får sagt det nok, men det er veldig viktig med rutiner rundt skiftning av spesielt tampong. Selv om det gjerne er snø og kaldt, eller du går i øse pøse regnvær. Den skal fortsatt ikke sitte inne for lenge

En annen utfordring med tamponger er jo at de må oppbevares et sted, til man kan få kastet de i søpla, og det kan by på noen ubehagelige lukter og problemstilling. Et tips om du velger å bruke tamponger på tur, er å ta med Zip-Lock poser og dopapir, slik at du kan tulle de brukte tampongene inn i dopapir og legge den i en luft-tett pose, til du kan kvitte deg med dem.

Bind har de fordelene at man ikke risikerer bakterievekst på sammen måte, og man man sove med dem. De finnes også i mange størrelser og fasonger.

Tre raske om menskoppen:

Kan sitte inne opptil 12 timer i skjeden
Laget av medisinsk sliikon og er skånsom for underliver
Er ikke et engangsprodukt, og er derfor mer bærekraftig

Menskopp. Illustrasjon fra Organicup

Menskoppen er kanskje det beste alternativet tilgjengelig der ute.

Visste du at bind og tamponger absorberer den naturlige væsken i ditt underliv og kan forstyrre den naturlige pH-balansen. Med menskopp på tur er det mindre risiko for tørrhet og infeksjon. Menskoppen samler kun opp blodet og tørker derfor ikke ut slimhinnene.

Menskoppen kan sitte inne i skjeden i opptil 12 timer som er en stor fordel når du er på tur og gjerne vil unngå unødvendige bytter. Det finnes også ulike størrelser utifra blødningsmengde. For godt vedlikehold og hygiene skal koppen kokes mellom hver mensturasjon. Det er ikke nødvendig å koke den mellom hvert skift/tømming av kopp. Holder det å skylle i rent vant eller bruke våtserviett hvis du ikke har tilgang til vann. Bruk av menskopp på vintertur går også fint og ved tømming kan godt du gjerne rense den i snø eller tørke av med dopapir.

4 tips til nybegynnere med menskopp på tur

Bli kjent med koppen og insetting før du drar på tur. Det er greit å «øver» litt før man bruker den utendørs.
Velg gjerne en kopp med hardere overflate, det gjør det lettere å sette inn som nybegynner. Du kan bruke vann eller et vannbasert glidemiddel for å gjøre innsettingen enklere.
Ha alt du trening for skifte i en Zip-Lock eller tøypose. Dette gjør skift lettere, spesielt på tur.
Før du føler deg 100 % komfortabel med menskoppen, bør du kanskje bruke et truseinnlegg, slik at du ikke trenger å bekymre deg for lekkasje.

Første gangen jeg fant ut at dette må testes ut var for noen år siden. Hengekøyetur i Stabbursdalen. Vi fant tidenes hengekøyespot blant verdens nordligste barskog, Men før man skulle ta kvelden i hengekøyen var det på tide å tømme koppen. Det lå en elv rett ved campen.

Meget fornøyd med meg selv for å ha fått det til så fint. Tilbake i camp får min turvenninne seg en god latter. Innholdet i koppen havnet ikke på bakken, men isteden dekte de halve joggeskoen min. Shit happens!Åste Innleggen

Åste Innleggen

Lær deg å bruke koppen før du begir deg ut på tur. Når du først har fått teken på det er den veldig enkel i bruk

På tur renser man koppen i vann eller eventuelt med en våtserviett. Husk at mellom hver menstruasjon skal koppen kokes.

Mensen på tur

Vi kvinner er så heldig å ha en syklus som kan gi oss store endringer i hverdag og humør. Noen sliter med sterke menstruasjonsmerter og andre har kraftig premenstruelle plager. Som kan vises både fysisk og psykisk, men likevel bør ikke mensen være et grunnlag for å droppe tur.

Lytt til kroppen din og ta pause hvis du har behov for det. For noen med PMS er tap av energi vanlig bivirkning
Lag deg deg gode rutiner for skift av menskopp/bind/tampong
Er du tur på med en gruppe/venner og har du en tung dag, om du plages med premenstruelle plager eller menstruasjonssmerter – så fortell om det. Det gjør det lettere for både deg og gruppen din.
Ha det du trenger for skift av kopp/bind/tampong samlet i en liten drybag lett tilgjengelig. 
Ta med tynne truseinnlegg på tur, så sparer du noen truseskift (finnes med miljøvennlig truseinnlegg på diverse helsekostbutikker)
Bruk undertøy som puster, ull og bomull er å foretrekke
Ha med smertestillende hvis du plages med sterke smerter. Ta dem gjerne når du kjenner ubehaget komme og ikke når smertene er på sitt værste. Da kan du unngå de værste smertetoppene ved kramper. Ibux og Naproxen fungerer godt på smerter relatert til mensen og de er reseptfrie.

Er du uheldig å ha mensenkramper og har glemt smertestillende hjemme. Så kan varme hjelpe mot smerter. Ha en varmeflaske eller flaske som tåler kokende vann og ha den liggende inntil korsrygg eller mage. Det å holde seg i aktivitet kan også bidra til å minske smerter. Dessuten er det digg med varmflaske i soverposen på kalde vinterturer!

Kroppshår

Enkelt og greit; hår er naturlig! Hva du velger å gjøre med dette er helt opp til deg selv.

Visste du at kroppshår beskytter underlivet ditt mot uønskede bakterier og det kan faktisk være lurt å la det gro før langtur. Ingenting er vel bedre enn en naturlig beskyttelse mot bakterier. Det er heller ikke farlig å fjerne kroppshår. Men med det sagt, så motvirker det også friksjon, så det kan gagne deg å bare la det gro på lengre turer, slik at man unngår uønskede plager.

Planlegging før tur

Planlegging er ikke bare inspirasjon til turen, men det er også veldig lurt for å gjøre turen tryggere og dermed også gi en langt bedre opplevelse. «Bedre føre var, enn etter snar» er det noe som heter.

Les mer »

Fjellskiskolen

Bratte utforbakker med fjellski er utfordrende, men kan bli morsomt og trygt med god teknikk. Her kan du se alle episodene av UTE sin fjellskiskole. – Dette handler egentlig om dansing. Å bruke tyndgen, rytmen og bevege…

Les mer »

Skitur, Langtur og ekspedisjon – Tips på veien !

Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang.

Les mer »

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell? Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »