Anders Møller Vestergård

Dette er en ganske visuell rapport, basert på en Instagram story vi har lagt ut tidligere. Vi håper du liker det!

Fakta

Sætretindane er et fjellmassiv i Ørsta kommune, Møre og Romsdal. Fjellet består av Nordre Sætretind. Det ligger mellom Follestaddalen og Standal.

Høyde over havet: 1 365 m

Fallhøyde: 1100 meter fra toppen og ned til Standalen

GPS: 362550 6907137

Tid: 3-4 timer (fra Standalhytta)
Startsted: Standalhytta
Utstyr: Isøks og stegjern kan være nødvendig det siste stykket opp på toppen.
Faremomenter: Mulig skredfare i inngangen til Kvanndalen, under Kolåsbreen og i Insterenna. Utglidningsfare de siste 50 meterne til topps. Skredfare under nedkjøring mot Flatdalen.

Kilde: UT.no

Topptur til Norde Sætretind, Sætretindane

Nordre Sætretind er en realtivt kortreist tur for Anders, som bor på Sunnmøre. Det betyr at en slik tur kan legges inn på en ettermiddag etter jobb, eller som en tur med overnatting til neste dag – slik Anders gjorde her. Dette er en klassisk sunnmørstopp, som anses som krevende.

Sætretinden har blitt et populært turmål de siste årene, men betyr ikke at dette er en veldig enkel bestigning. Spesielt de siste høydemetrene anses som krevende. Dessuten må man passe på skredfare med mulig skredfare i inngangen til Kvanndalen, under Kolåsbreen og i Insterenna. Utglidningsfare de siste 50 meterne til topps. Skredfare under nedkjøring mot Flatdalen.

Planlegg og ta alltid med skredutstyr

Som med alle turer, velg tur etter egne evner og kunnskapsnivå. Ta alltid med skredutstyr på skiturer, og planlegg turen på forhånd.

Ruten opp:

Den første delen fra Standalhytta følger samme rute som til Kolåstinden.

Følg åpningen i skogen ovenfor den dyrka marka etter Standalshytta. Denne åpningen går inn mot Kvanndalen. Deretter følger man Kvanndalen opp til «Appelsinhaugen». Herfra kan man se til Insterenna mot nord, denne renna er ruten man skal ta opp, gjerne med stegjern og skiene på sekken. Følg deretter ryggen mot sør-øst og mot Nordre Sætretind.

Om du vil opp på selve toppen, så gjøres den best med stegjern, isøks og skiene liggende igjen litt lengre nede. De siste 50meterne opp til toppen anses som krevende og krever klyving.

Ruta ned:

Nedover har man veldig, veldig fin nedkjøring i en linje fra toppen og rett mot Flatdalen i østlig retning. Det finnes også en anleggsvei som gjør at man får fin transport fra kraftverket og ned til Standalsdalen.

Alternative nedkjøringer:

Det er flere relativt bratte linjer i renner ned fra massivet og Sætretinden. Alle disse går ned i Kvanndalen, så man kan følge samme vei tilbake opp i Kvanndalen. Disse rennene bør kun gjøres under stabile snøforhold, og man bør vite hva man driver med.
Man kan også kjøre samme rute ned, via Innsterenna.

Snø, sesong og værforhold:

Sunnmørsalpene ligger har havet mot nordvest. Når nordvesten kommer med skyer, nedbør og vind gir dette mye snø. Det er ikke uvanlig med mye nedbør og store snømengder i høyden på én dag, men omerådet blir også utsatt for kystklima og mildvær.

Som i store deler av kystnorge, så betyr det overnevnte at vær, vind, temperatur og snøforhold han variere mye fra dag til dag. Så gjør forarbeidet ved å sjekke skredvarselplanlegg godt, ta gode vurderinger underveis og vær oppdatert på nødvendig kunnskap og ferdigheter.

Sesongen vil variere, men begynner som oftest med første snøfall i oktober og slutter normalt i mai. I nordvendte sider kan det som mange andre steder, ligge snø til juni.

Det er ikke så aller verst med teltplass her, eller!?
Video: Anders Møller Vestergård

Teltet er satt opp, og det er bare å gjøre seg klar for ustikten! Kveldsmat i solnedgang, og utsikt til frokost!
Video: Anders Møller Vestergård

Foto: Anders Møller Vestergård

Campen! Ikke dårlig!
Foto: Anders Møller Vestergård

Dag 2 – God morgen og nedkjøring

Anders forteller at han våknet til en magisk utsikt og full innertier på være, snøforhold og alt annet som kunne klaffe. Som man kan se av bildene, så er det ingenting å utsette på dette i hvert fall!

For et liv!
Foto: Anders Møller Vestergård

Holy smokes!
Foto: Anders Møller Vestergård

Dette er noe vi kan leve med. Vi er veldig bortskjemt her i kongeriket!
Foto: Anders Møller Vestergård

Anders Møller Vestergård!

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Les mer »

Vintereventyr i bakgården

Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.

Les mer »

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur? Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat? Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Les mer »

Hjemmelaget turmat

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat til turer i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Les mer »

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »