Sammendrag

Søk ly for å spare drivstoff og være effektiv når du skal lage mat på brenner
Husk ventilering om du fyrer i teltet – det er livsviktig!
Knus snø/is før du begynner å smelte. Jo større overflate, jo raskere smelting
Bruk alltid det varme vannet til noe. Fyll i vakuumflaske og bruk som varmflaske
Drikk! Husk å drikke vann, selv om kalde temperaturer reduserer tørsten

Vindskjerming?

Sterk vind kan gjøre matlaging vanskelig. Om du fyrer primus utendørs, så ly i beskyttelse fra hytter, steiner eller store trær. Et annet alternativ til ly for vinden for brenneren er en kunstig barriere laget av snø. Du kan enkelt bygge en med spade hvis snøen tillater det.

Selvfølgelig kan du tenke at du kan lage mat i teltet. De fleste produsenter av telt eller brennere vil si: dette er strengt forbudt. Hvorfor?

Av opplagte årsaker: du kan skade deg selv eller til og sette ditt liv i fare.

Men, noen ganger er det ikke noe annet alternativ enn å lage mat i teltet. Likevel, om du kan lage mat utenfor teltet, så gjør gjerne det. Skal du lage mat i forteltet, så bør du vite hva du gjør og være godt kjent med brenneren din! Du bør også følge disse sikkerhetsreglene:


• Start med å grave et hull i snøen i forteltet.
• Pass på at det er god ventilasjon.
• Hold konstant øye med brenneren

Likevel, de aller fleste som har vært mye på tur sitter inne i teltet når de skal smelte snø og lage mat. Men her er det mange som tenker at det ikke er viktig å bruke vindskjermen til primusen fordi det ikke er vind i teltet. Det er riktig, men vindskjermen har også en annen viktig funksjon. Den gjør at varmen ikke forsvinner vekk fra kjelen, men heller holder den konsentrert rundt kjelen og bidrar til å redusere både smelte- og koketid. Det gjør også at du bruker en del mindre drivstoff.

Det samme gjelder når det kommer til lokk også. Ha alltid lokk på kjelen for å holde på varmen, vi vil helst kaste vekk minst mulig energi!

Primusplate

Ei primusplate er også et must. Den bidrar til å holde alt stødig og beint på snøen. Som igjen bidrar til økt sikkerhet ved bruk av primus. Her kan en bruke veldig mye forskjellig, men kryssfiner er helt ypperlig. Det er lett å få tak i og lett å kutte opp i den størrelsen du trenger. 

Lag den gjerne litt ekstra stor, sånn at du har mulighet til å ta av en kjele med kokende vann, om det skulle være nødvendig. 

Ventilasjon i teltet er kanskje det viktigste me skal snakke om her.

Primusplate og lufting – to viktige faktorer for å fyre primus vinterstid.
Foto: Crister Næss v/ Åsnes

OBS!

Når du fyrer brenneren med en kjele eller lignende på toppen, så bidrar det til at flammen blir ganske kraftig nedkjølt. Da oppstår det vi kaller for ufullstendig forbrenning, en prosess som bidrar til produksjon av karbonmonoksid. Dette er en luktfri gass som er dødelig, så rikelig med ventilasjon er ekstremt viktig. Er det vindstille ute kan en like gjerne ha døra åpen, ellers er det ofte tilstrekkelig å lufte hvert 5 min om været ute er skikkelig ille. Da åpner man bare døra lenge nok til at du kjenner at lufta blir skiftet ut inne i teltet.

Det er fullt mulig å få kjøpt alarmer som varsler ved for høy konsentrasjon av karbonmonoksid. Dette kan absolutt være kjekt å ha som ekstra sikkerhet. Vi har selv brukt dette på lengre ekspedisjoner, eller når vi har ansvar for flere mennesker. Da slipper man å passe på alle teltene hele tiden.

Det kan også nevnes at karbonmonoksid er tyngre enn luft, så det er ikke lurt å legge seg ned med døra igjen og vente på at snøen skal smelte, eller glemme seg bort i ei god bok. Det kan være det siste du gjør. 

Det handler om ventilasjon

Dårlig ventilasjon av et telt øker faren for karbonmonoksid forgiftning.

Tretthet, ørske og hodepine er tegn på kullosforgiftning. Hvis det er flere i teltet, følg med på hverandre nøye. Hvis du er alene, så bør du helst vite hva du gjør om du fyrer primus i teltet, og du bør aller helst unngå det om du kan. Ventilering er essensielt om du fyrer i teltet.

De første tegn på høyt karbonmonoksid nivå er vanligvis at flammen begynner å pulsere og «bjeffe». Med brenneren plassert i et hull, vil denne effekten vises enda tidligere på grunn av mangel på oksygen. Og dette er definitivt ingen ulempe, men tvert imot er det en livreddende indikator: Dersom pulseringen og «bjeffingen» tiltar, så sørg for å lufte skikkelig og at du åpener opp dørene til teltet. Det handler om ventilasjon!


Lette telt er vanligvis laget av syntetiske stoffer – alle er svært brannfarlig. Derfor må du være sikker på at brenneren står stabilt (f.eks på en planke) og at ingenting brannfarlig som sitteunderlag, dunjakke, sovepose, etc. ligger like ved.

God lufting når man fyrer er essensielt.
Foto: Crister Næss v/ Åsnes

Hvor mye drivstoff skal en ta med?

Et annet tema mange lurer veldig på er, kor mye drivstoff skal en ta med seg? Hvor mye bruker en person per dag på en vintertur?

En grei tommelfingerregel er 2,5 dl per person, per dag.

Da har du mer enn nok til smelting og matlaging, og litt til overs som reserve. Den eksakte mengden er avhengig av type brenner, ute-temperaturen og tiden du bruker til matlaging. Vår anbefaling er basert på at vi aldri gått tom for drivstoff når vi har hatt minimum 2,5 dl per dag – Aldri!

Bensin til bensinbrennere får du kjøpt i sportsbutikker, stort sett i 1l flasker. Du får også kjøpt det på bensinstasjon i 4 og 5L kanner (4 takt miljøbensin). Samme type som man bruker til gressklipper. Den er merket 4-takt og er ikke tilsatt olje. Det skal den heller ikke være, da blir det en himla soting og du risikerer å ødelegge brenneren på sikt. Trenger du større mengder er kanner å foretrekke, du sparer litt penger på det også..

HOT TIP
Spar energi og holde varmen:



Når du har kokt vann, ikke kast bort restene. Fyll resten i Nalgene-flaske eller mat container for å isolere den fra kulden. Du kan senere bruke den for å lage neste måltid eller varm drikke.

Du kan også bruke flasken som en oppvarming inni soveposen så du holder varme ut over natten. Legg den i bunnen av soveposen eller i knehasen.

Drikke er essensielt i lave temperaturer. Ikke bare som varm drikke, men det handler om væskeinntak. Når det er kaldt har man redusert tørst, og det er fort gjort å ikke få i seg nok drikke. Derfor trenger kroppen din å bli beskyttet mot dehydrering, som igjen også forhindrer fare for både frostskader og nedkjøling.

Til tross for alle disse risikoene og ting som må vurderes er vinterturer er svært givende. Jeg elsker dem. Naturen er mer intens, det er mindre folk, det er som å rense hjernen. Bare prøv!
Crister Næss
Åsnes potet, skiguide og utstyrsnerd

Øving = Mester!

Primusfyring på vinteren handler stort sett om øving og effektivitet. Desto mer du øver, desto mer effektiv vil du bli, som igjen fører til at du kan bruke tida på andre ting som må bli gjort før du kan krype i posen for natta. 

Snø er bare frosset vann
Det er åpenbart at du ikke kan ta med alt vannet du trenger for en vintertur. Du må smelte snø eller is. For snø trenger du en brenner, en veldig stor kjele – og tålmodighet. Dess tørrere snøen er, jo lenger tid tar det. Hvis du smelter is, prøv å knuse den før du har den i kjelen for smelting. Dess større overflate av mange små stykker is vil gjøre at isen smelter hurtigere enn en stor blokk av fast is.

Og husk at du treng ikke sitte å se på at snøen smelter, du kan fint gjøre andre ting samtidig!

Til slutt, tror vi det er av stor betydning at du utvikler et forhold til din brenner og det betyr at du har en plan for vedlikehold og trene på å bruke brenneren hjemme før du går ut!

Øving gjør mester!
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Førstehjelpsutstyret du bør ha med til hunden

Man trenger ikke nødvendigvis å være hysterisk og forberedt på Ragnarok når man setter sammen førstehjelpsutstyr til hunden, men det er greit å være forberedt på de mest vanlige og kritiske situasjonene som kan oppstå på tur med hund.

Les mer »

Livreddene førstehjelp på tur

Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ute? Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.

Les mer »

13 tips til bedre orientering.

De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Og det er nok noe vi skal være litt forsiktig med. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å tenke seg om. Likevel. Vi bor i et land med mye vær og mange fjell. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.

Les mer »

Håndtering av Hypotermi

I situasjoner der man møter utfordringer knytt til nedkjølte pasienter, er det viktig å ha litt kunnskap om de viktigste prinsippene for hvordan man skal håndtere dette. Dette er like aktuelt for oss privat, når vi ferdes i vinterfjellet som for profesjonelle redningstjenester og guider.

Les mer »

Digitale verktøy til skituren

Når fjellet virker helt avblåst eller oppkjørt kan det fortsatt befinne seg perler med uberørt, silkemykt pudder innenfor rekkevidde! Følg godt med her, så kanskje du kan finne gull selv når der føles som om alt håp er ute.

Les mer »