Hvis du noen gang har vært nysgjerrig på hvordan ski lages, har du sannsynligvis lært at ikke alle ski er like. Nesten alle ski du finner på markedet ser ut til å være laget av eksotiske kjerner, toppmoderne kompositter og grunnmateriale som tåler de hardeste påvirkningene.
For det blotte øye ser en ski bare ut som alle andre ski. Imidlertid er det viktige forskjeller man må kjenne til for å forstå hvorfor en ski føles annerledes enn en annen. Et element i skidesign, som ofte blir oversett av forbrukerne, er sideveggskonfigurasjon som en del av konstruksjonen.
Hva er sidevegger?
Sidevegger på ski er striper av tett plast som er innlemmet i skikonstruksjonen, på utsiden av skikjernen, under topp-belegget og over kantene på sålen.
Poenget med en sidevegg er først og fremst å forhindre at skader fra utsiden kommer i kontakt med skikjernen, slik at skienes samlede integritet holdes intakt. Dette betyr at når du er i stolheisen og bruker den ene skien til å skrape av snøen fra den andre skien,og bommer litt, treffer du bare plastsiden, i stedet for trekjernen inne i skien. På samme måte, hvis du mister skiene i bakken eller treffer en liten stein fra siden, forblir kjernen uskadet da sideveggen vil ta støyten.
ABS-sidevegger
Mange ski som lages i Sandwitch eller SemiCap-konstruksjon har ABS-sidevegger. Denne platstikken som dekker sideveggen, kjent som Akrylnitril-butadien-styren, ofte kalt ABS-plast, er en type termoplast som etterhvert blitt standarden i gode ski. Denne er nødvendig for å gi god stabilitet i skiene. Den sikrer ogsp mot vannintregning og beskytter sidekantene mot slitasje og stålkanter.
Å bruke ABS sidevegger er forbundet med høyere kostnad for produsenter av ski, men disse sideveggene tilfører også veldig mange ønskede egenskaper. Siden denne typen sidevegg er veldig sterk og har høy materiell tetthet, får man også mer torsjonsstivhet og bedre kantgrep.
Torsjonell stabilitet er motstanden mot vridninger og bøyninger, og er positivt når man går fra kant til kan, skal initiere en sving eller virkelig kjøre ski på kant.
Som et resultat, så har ski med ABS sidevegger bedre egenskaper når de kjøres hardt og på kant enn ski uten. I tillegg er ski med slike sidevegger mer motstandsdyktig mot skader, vannintregning og lettere å reparere om man skulle skade stålkanten – selv om skiene blir noe tyngre og er dyrere å produsere.
ABS sidevegger.
Foto: Crister Næss v/ Åsnes
Det finnes 3 ulike sidevegg-konstruksjoner
Det finnes i utgangspunktet 3 ulike hovedtyper sideveggkonstruksjon når man lager ski. Og det viktigste å huske her, er at det i bunn og grunn baserer seg på ulike mengder sidekant i skiens lengderetning.
Sideveggene på ski er veldig viktige fordi de bestemmer hvor vridningsstiv en ski er. Uten å bli for fancy med terminologien, er torsjonsstivhet definert som skiens vilje til å vri og bøye seg fra kant til kant. Å ha en ski med høy vridningsstivhet er veldig viktig når du kjører skien opp på kant, fordi det betyr at kantene vil holde grepet jevnt og stive kanten holde seg stiv, i stedet for å gi etter og ikke engasjere kanten slik du vil.
Siden sideveggsmaterialet har høy materialtetthet, gir det høy vridningsstivhet der sideveggen ligger, rett over skikantene. En ekstra fordel med sidevegger over kantene er at det gjør skiene mye mer holdbare, fordi det gjør skien mindre utsatt for kantkompresjon. Når du f.eks kjører på stein, (forhåpentligvis ved et uhell) vil den tvinge seg inn i skien. Men fordi sideveggene er laget av hard plast, slik at steinen tvinger kanten av skien oppover, hindrer styrken på sideveggen at den bøyes for langt og komprimerer mer enn den burde.
Dette gjør det lettere å reparere, og fordi sideveggen tok det meste av støyten, er kjernen i skien mye mer sannsynlig å være intakt. Ulempen med at sideveggene er så harde er at de gjør skien tyngre, og noen produsenter vil prioritere vekt fremfor ytelse og holdbarhet (spesielt torsjonsstivhet)…
«Sandwich» konstruksjon
Ski med sandwichkonstruksjon har den høyeste vridningsstivheten og holdbarheten. Fordi man i slike ski bruker en større totalt mengde sidevegg, betyr det at hele sideveggen i overkant av stålkanten vil være solid, og ikke la skien vri seg for mye fra kant til kant.
Denne konstruksjonsen fungerer veldig bra for alle typer ski fordi den gir den beste og mest konsistente følelsen, og du vil kunne stole på at kanten vil gripe snøen under tøffere forhold. En annen fordel med sandwich-konstruksjon er at man har en solid beskyttelse rundt hele kjernen av skien, og langs hele stålkanten. Dette betyr også at man får en ski som tåler mye juling, både fra stein, slag og stålkanter.
Samlet sett er ski laget med fulle sidevegger mer konsistente med kantfestet takket være den høye vridningsstivheten, og generelt robuste ski med lengre levetid.
Ulempen med sandwichkonstruksjon er at sideveggene er relativt tunge. Så hvis ytelse og holdbarhet er mindre prioritert enn vekt, vil du kanskje ikke ha en ski med full sidevegg og sandwichkonstruksjon.
Cap konstruksjon
I motsetning til en sandwitch hvor man bruker så mye sidevegg som mulig, så bruker man ingen sidevegg i en cap-konstruksjonsski i det hele tatt. Her har man rett og slett belagt hele skien og forseglet den med cap’en (topp-belegget) litt som masipanen på en marispankake. For å holde skien sammen, så bindes dette belegget rundt hele skien og brettes over hele kjernen, ned langs sideveggene og ned til stålkanten og sålen. Det gjør at man får et mer avrundet og slankere utseende.
Fordelene med en slik konstruksjon er først og fremst vektbesparelse. Noe som er logisk, siden man ikke trenger å legge inn mer vekt i skien i form av en ABS sidekant. Derfor er dette en perfekt konstruksjon om man ønsker en superlett ski, men da må man gjøre mer arbeid med riktig tresort, lage gode trekjerner og forsterke kjernen på andre måter.
I tråd med det vridbare stivhetsaspektet som sideveggene gir, så blir gjerne ikke cap-ski de mest fartsstabile skiene. Man får heller ikke den samme stabiliteten eller en ski som er like god å kjøre på kant i fart og varierende føre. Men, det finnes likevel mange gode slike ski på markedet.
Denne måten å lage ski på var veldig populær i lang tid, men fordi vekten på sidevegger har gått ned har man gått vekk fra det, samtidig som ski industrien endelig har forstått at vekt ikke betyr alt, spesielt om det går på bekostning av kjøreglede og soliditet.
Semi-cap konstruksjon
Som navnet antyder, er semi-cap-konstruksjon en slags hybridkonstruksjon, hvor man utnytter fordelene ved både Cap – og Sandwich. Her bruker man kortere sidekanter i skiens lengderetning, og fokuserer på den effektive kanten av skien – altså rundt senter av skien. Det er omerådet under foten som får mest belasning og som har størst innvirkning på hvordan en ski kjører på kant, så det er logisk at man prioriterer denne delen av skien.
I tuppene, framfor og bak sideveggen, bruker man ikke sidekant og lager derfor en cap-konstruksjon med belegget i dette området (i den resterende delen av tuppene). Dette gir god generell torsionell stivhet i den «effektive» lengden av skien, og en ski som er solid under foten hvor det er mest nødvendig. Resultatet er at man kan spare vekt der det er nødvendig, får ned svingvekt i tuppene og likevel lage solide ski med gode kanter.
Ulempen med å bruke semi-cap konstruksjon er at man ofrer litt av sideveggen og den effektive kanten i hele skiens lengde. Men dette merkes kanskje mest av veldig dyktige skikjørere, og gjerne på ski laget for å kjøre utelukkende på hardt underlag med. Siden man i moderne ski bruker mye Rocker og Taper, så er dette et fint kompromiss og man får ganske myke og tilgivelige tupper.
Men man får uansett en litt mindre vridingsstabil tupp, enn om man bruker en sandwich og sidevegger i hele skiens lengde.
Rocker, Nordisk Rocker, Taper og Innsving
ngen anelse på hva Rocker, Nordisk Rocker og Taper er og hva dette har å si egenskapene i skiene dine? Ikke noe problem! Her får du full oversikt!
Voksing og prepping av toppturski
Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.
En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.
Hvordan gjøre klar -og smøre fjellski før sesongen?
Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…
Tips til valg av fjellskibinding
Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!
4 myter om skifeller som må knuses
Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.
Alt du trenger å vite om «spenn» i fjellski
Lurer du på hva hva disse begrepen betyr og hva dette har å si for skiene dine? Ikke noe problem! Vi har laget en inngående forklaring på hva dette er og hvilken funksjon det har for skiene.