Ta noen forhåndsregler – forberedelse

Vi må sørge for at hunden har noe å søke ly i, som f.eks et «Jervehi – les: Jervenduk) eller en sovepose/vindsekk. Skal hunden være ute er det viktig at vi kler den i et hundedekken eller noe som isolerer og beskytter fra fukt, regn, kulde og skader.

På dager hvor temperaturen er særdeles lav, kan man planlegge turene slik at disse ikke tas når temperaturen er på det verste. Man kan med fordel også korte ned turene på ekstra kalde dager. Når det er kaldt ute skal man alltid ta på hunden varme klær, og gjerne også ha med en regnjakke i fall det begynner å regne, snø eller sludde. Det finns også praktiske heldrakter som beskytter mot både kulde, skare og ising i pelsen på vinteren – disse er gull verdt.

Videre må vi forsøke å unngå brå endringer i temperaturen. Det er ikke lurt å ta med et dyr, eller menneske, som har kost seg foran peisen i timevis rett ut i kulda. I hvert fall ikke uten noen form for bekledning og beskyttelse. Selv om vi reduserer tiden vi tilbringer utendørs, så er det likevel fornuftig å sørge for at pelsdotten holder seg i aktivitet. Det kan man gjøre ved å aktivisere hjernen, ved å søke etter godbiter i snøen, eller annen aktivitet som er gøy for deg og hunden.  

Snø kan være litt slitsomt for en aktiv hund, men mest gøy da selvfølgelig!
Foto: Crister Næss
Hold hunden i aktivitet, da holder den bedre på varmen.
Hvis det er veldig kaldt, gå kortere turer.
Bruk sko eller potebeskyttelse hvis dere går på skare.
Beskytt mot snø, regn, vind, og skader – dekken eller overall er lurt.
Tørk hunden om den har blitt våt.
Tørk av potene hvis dere har gått tur på sand eller saltet vei.
La aldri hunden bli værende i bilen på en kald vinterdag.
Stell hunden og ta en daglig sjekk av tilstanden.

Noe å tenke på – i kulda og generelt

Før du drar på langtur, og før vinteren virkelig setter sine spor kan det være en god idé å ta med pelsbabyen din til veterinæren. Sørg for at alle vaksiner og almenntilstand er i orden, og sjekk for eventuelle parasitter. Det er essensielt at hunden er beskyttet mot kennelhoste, da dette kan føre til langt mer alvorlige problemer på tur. Som hundefører i Forsvaret eller i Politiet blir man opplært til å gjøre minst to daglige sjekker av hunden, dette kalles gjerne for en helsesjekk eller en «vet-sjekk; kort for veterinærsjekk». Dette anbefales på det sterkeste.

En slik sjekk innebærer at man om morgenen, på kvelden og etter å ha trent på noe spesifikt går over hele hunden, ved å starte fra snuten og deretter systematisk sjekke ører (lukt i dem), øyne, munn, tenner og resten av hunden skikkelig. Man sjekker potene, klørne, tredeputene og beina skikkelig. Drar hendene igjennom pelsen fra hode til hale og nedover beina for å kjenne etter ting i pelsen, flått og andre uhumskheter. Man sjekker funksjonen til beina på hunden, og sjekker kjønnsorganet og endetarmen. Videre observerer man også puls og pust. Jegere og andre aktive hundefolk gjør sikkert det samme.

En slik daglig sjekk, med tilhørende stell og behandling, vil hjelpe stort på å avdekke problemer så tidlig som mulig, og tidlig behandling som forhindrer at en skade eller et lite problem blir større. En generell tommelregel er også å alltid merke seg hundens almenntilstand.

Som hundeeiere er det vi som kjenner våre hunder best, og vet hvordan de vanligvis oppfører seg. Om hunden typisk ikke kommer løpende og ønsker deg velkommen når du kommer hjem, eller oppfører seg ellers annerledes enn vanlig, unnvikende eller liknende, så kan dette være et tegn på at noe muligens er galt. 

Husk alltid å ta med førstehjelpsutstyr til hunden

Hva bør vøre med i førstehjelppakken til hund? Det kan du lese mer om her.

Pelsen 

Vår firbente venner er velsignet med fin og praktisk pels. Dette er dere viktigste beskyttelse mot vær, vind og ugjestmildt klima. Unngå derfor for all del å leke hundefrisør ved å barbere hunden før du drar på tur, utsett heller dette til våren eller når man er hjemme. Når det er nevnt, så er det dog viktig at man bruker kammen og får ut floker, grer hunden ofte slik at pelsen er velstelt og at får fjernet døde hård. En velstelt pels fungerer mindre som borrelås for alt slags buskas og beskytter faktisk hunden bedre enn masse tjukk og ustelt pels. 

Våt hund 

Like viktig er at om man bader hunden, eller den blir våt, at dette kontrolleres så godt som mulig. Regn, snø og sludd kan skape mye trøbbel for en del hunder og deres eiere. Pelsen hos mange langhårede raser kan floke seg a leire og sand som setter seg i pelsen og tørker inn etter at de har blitt våte. Om hunden ikke bader, så kan man på lang vei beskytte mot fuktighet ved hjelp av en regnjakke, overall eller et dekken. Etter bading og lufteturer er det fornuftig å være nøye ved å gjøre hunden ren og tørr. Det enkleste er å dusje hunden for å få ut skitt av pelsen for så å tørke den, men dette lar seg ikke alltid gjøre på tur. Selv om hunden stritter imot, så bør man bruke hårføner eller tørke den godt med håndkle eller i sovepose/jervehi til de er tørr. Dette er for å unngå at hunden er våt over tid. Hunder som er våte over tid kan bli forkjølet, får våteksem eller andre hudplager. Alle hunderaser og pelstyper er viktig å tørke mellom tær og poter for å unngå våteksem.

Klør 

Denne er tricky for mange. Vi vet. Mange hundeeiere sliter med klipping av klør og potestell. Igjen vil vi minne om håndteringstrening og «hudbandry». Google det, se noen youtube vidoer eller meld deg på et kurs med en lokal klubb eller veterinærklinikk som tilbyr slike kurs – du vil prise deg lykkelig resten av dine hundeår for å ha gjort det og for å opprettholde treningen. Vi lover!

Sørg for å klippe klørne jevnlig. Dette gir flere repetisjoner for hunden, flere muligheter til å trene på klo klipp og man kan klippe mindre av gangen. Ved å klippe lite, men ofte, så vil nervene i klørne trekke seg tilbake og man minimerer risikoen for å klippe for mye og gjøre det ubehagelig for hunden. For lange klør kan sette seg fast i ting, ødelegge telt og soveposer eller i verste fall belaste hundepoter feil eller gro innover i poten. Ingen hunden trives egentlig med lange klør. 

Poter 

Snø, slaps og salt er en nøtt for aktive hundeeiere. Dette kan forårsake sprekker i hundens tredeputer og stort ubehag for hunden. Om vinteren er det derfor ekstra viktig å passe på de ømfintlige potene til pelsdotten. Vinteren kan være virkelig tøff for såre labber. Hard skare på snøen, is og frossen jord sliter mer enn vanlig på potenes tredeputer. Spesielt om man bor et sted hvor da absolutt skal strø om seg med salt på veiene, så kan dette saltet lage sprekker i potene. Men, det er selvsagt ting vi som ansvarlige hundeeiere kan gjøre for at våre firbente venner kan få det mer behagelig. Om man er oppmerksom kan man også oppdage probleme tidlig og gjøre mye for å forebygge større problemer. Det er derfor anbefalt at man tar en daglig sjekk av hundens poter og tredeputer, som den del av en daglig helsesjekk. Går man på veier som er saltet er det lurt å skylle og tørke potene etter turen. Veisaltet tørker ut tredeputene over tid. Kommer saltet inn i sprekker i potene kan det svi og gjøre vondt for hunden. Blir hunden brått halt på en tur, kan det godt være salt som har kommet inn i sår. 

Husbandry

Håndteringstrening og såkalt «husbandry» trening er anbefalt på det varmeste. Husbandry trening gjør stell av hunden lystbetont og enklere i hverdagen. Med litt trening, så kan du få en hund som både klipper klør og kan tørkes med hårføner veldig velvillig. 

Forebyggende beskyttelse 

Godt stelte hunder, har vi allerede nevnt, har bedre forutsetninger for å tåle vær og vind. Dette gjelder også for potene på hunden. Har hundene våre mye pels mellom tærne, bør man stelle, klippe og renske opp med jevne mellomrom. Lang pels på potene, mellom tredeputene og mellom tærne tiltrekker seg gressfrø, snø, salt is og skitt. Og ingenting er verre enn poter fulle av gressfrø eller poter og hundebein med uendelige isklumper. Stell pelsen på beina, på potene og mellom tærne, så tørker potene raskere og samle mindre skitt.

Potesokker

På vinteren kan det være veldig fornuftig å bruke potesokker. Både for å beskytte mot skarpt vinterføre, men er også fine for å beskytte mot veisalt. Slike sokker blir fort litt forbruksvare om man snørekjører, jakter eller er mye uten med hunden på vinteren. Spesielt skaren og gjennomslagssføre er kjipt for hundeføtter, mage og kjønnsorganene. Smør gjerne potene med fett eller potesalve før du setter dem i potesokkene, og hold et øye med potesokken slik at de ikke fylles med snø eller is underveis på turen. Potesokker har en tendens til å kunne falle av også, så det er lurt å ha med noen par ekstra på tur. Langdistansesokkene er veldig fine til hardt turbruk. 

Potesokker.
Foto: Non-Stop Dogwear

Smør med potesalve

 Om pelsbabyen din har tørre eller sprukne poter, kan dette både forebygges og behandles med potesalve. Spør veterinæren din eller besøk en fagbutikk, så får du god potesalve. Det finnes gode potesalver i mange dyrebutikker, og det er en ting man bør ha med seg om man har hund som er mye på tur. Smør inn potene en stund før du drar ut på tur, og gjerne flere dager på rad i forveien, slik at salven trekker skikkelig inn i potene mens de fortsatt er tørre. Hold gjerne et øye med hunden, avled den fra å spise potesalven (gjerne med husbandry trening, eller annen positiv belønning). 

Potesalve.
Foto: Non-Stop Dogwear

Refleks eller merking av hund? 

Når det er mørkt og kaldt ute, så kan mye gjøres innendørs, i treningshaller eller på opplyste eller i oppvarmede områder. Byvandring i lyset kan være et utmerket alternativ til lufting i mørket. Men hunder må jo luftes, og om man tar med hunden på tur kan mørket by på utfordringer – spesielt om du har en svart hund. For hunder som for det meste går turer i skog, mark og på fjellet kan det være nyttig med refleksvest eller en liten lys-strobe på hunden. Spesielt om hunden får løpe mye fritt. På jakt merker man gjerne hunden i en synlig farge, av åpenbare grunner. Så det er kanskje ikke så dumt å gjøre det på vinterstid heller? Selv om man beveger seg i opplyste gater, så er ikke en mørk hund så synlig for en bilist. På den mørkeste tida bør man selv og hunden bruke refleks om man lufter hunden langs veien. I skogen, på fjellet og i marka er det bare nyttig å se hvor hunden er, så man vet hvor og hva den er.

Refleksvest.
Foto: Non-Stop Dogwear

Dekken, vest, pose og seler

Når vi mennesker skal på tur om vinteren, så pakker vi stort sett med oss godt med klær og en soveposer som er beregnet for gjerne kaldere temperaturer enn det vi ser for oss. Om vi ikke utstyrer oss god, så kan det i verste fall være farlig å sove ut om vinteren. Slik burde det være for hundene våre også. Vi bør sjekke jevnlig at de ikke blir for kald.

Sovepose

Et sitteunderlag til hunden tar ikke spesielt mye plass i sekken, veier ingenting og kan være like behagelig for hunden som for oss selv. Om man planlegger å sove en natt ute, så bør man på lik linje som seg selv også ta med liggeunderlag og sovepose til hunden. Soveposen til hunden trenger ikke å være så veldig stor, men den må være beregnet for størrelsen på hunden man har og det bør være plass til at hunden klarer å snu seg rundt inne i den. Det finnes utrolig nok ikke veldig mange slike soveposer på markedet, men vi har god erfaring med to ulike poser: Nonstop Dogwear fra Norge har en veldig fin sovepose som heter LYEt annet alternativ er Jervenduken sitt Jervehi.

Hunden Tøys på tur, her hviler han i soveposen sin foran Smørstabbtindan i Jotunheimen. Tøys har egen instagramkonto, der heter han @toysworkingspaniel.
Foto: Crister Næss

Dekken – Hundens svar på dunjakke/isolasjonsjakke

For oss er det alltid deilig å pakke med seg dunjakke, og mange har alltid ei isolasjonsjakke i sekken. På samme måte kan et hundedekken være like kjærkomment for hunden. Hundedekken finnes i utallige farger, utgaver, størrelser og typer. Noen er laget utelukkende for å gi varme og skydd mot kulde, og andre er laget til jakt, synlighet eller for å være vanntette. Finn et av god kvalitet og som egner seg for din hun og deres bruk.

Sele

Bruker hunden din ofte sele er det viktig at denne sitter som den skal. Om den ikke gjør det, kan gnagsår og feilbelastning oppstå. Det finnes ulike typer seler for ulikt bruk. Det finnes ogsåå flere multiseler fra noen få kvalitetsleverandører, men vær obs på at mange seler enten er beregnet for å trekke, løpe eller bare gå med.

Tar man jevnlige kontroller av hunden, så kan man forebygge eventuelle gnagsår, ubehageligheter eller at selen løsner og gir feilbelastning. Det er forskjell på selene etter hvilket bruk, og det er også forskjell på kroppsbygningen fra rase til rase. Hunder som skal trekke i sele skal trekke riktig, og derfor er det viktig at selen sitter riktig på nettopp din hund.

Redningsvest

Skal du ut i bår og må ha på redningsvest selv, så bør hunden også ha redningsvest. Ivrige hunder i båt kan fort slå seg eller falle over bord, og da er det like viktig at de har vest som at man selv har det. Dessuten kommer de med håndtak som er uvurderlig om hunden faller i vannet og du må løfte den opp i båten eller på brygga.

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-oFå ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette. Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »