Hvordan få god glid?

Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.

En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.

  • Det greit å ha noe å legge skiene på, for eksempel bokser, bruk skiviser, skrustikker eller noe annet praktisk.
  • Før du smører, bør du raskt skrape vekk gammel voks eller transportvoks. For deretter å ta noen drag med en myk stålbørste eller messingbørste. Det gjør at du renser sålen for rusk og skitt, fjerner uttørket sålemateriale på overflaten og får fram «frisk» såle som glir bedre. 
  • Rens deretter sålen med skirens og fiberlene papir.
  • Så trenger du noe å varme voksen med, enten et smørejern eller et gammelt strykejern (ikke ta mor/fars nye dampstrykejern!).
  • Bruk en middels hard voks (rød/rosa/lilla) som en allroundvoks. Det holder for de fleste. Du kan også bruke hurtigglider/universalglider eller flytende glider når du er ute i felt eller på tur, som vist i videoen nedenfor, men dette slites fort av.
  • La glideren herde til den er hard, du kan sette skiene ut i kulda for å korte ned ventetiden. Det tar minst 10minutter.
  • Deretter skraper du godt med plexisikle, og sørger for å få av så mye glider som mulig.
  •  Til slutt børster du til sålen er blank og glatt. Om du ønsker, så kan du polere til slutt med noen drag med fiberlene og kork.
Det greit å ha noe å legge skiene på, for eksempel bokser, bruk skiviser, skrustikker eller noe annet praktisk.
Før du smører, bør du raskt skrape vekk gammel voks eller transportvoks. For deretter å ta noen drag med en myk stålbørste eller messingbørste. Det gjør at du renser sålen for rusk og skitt, fjerner uttørket sålemateriale på overflaten og får fram «frisk» såle som glir bedre. 
Rens deretter sålen med skirens og fiberlene papir.
Så trenger du noe å varme voksen med, enten et smørejern eller et gammelt strykejern (ikke ta mor/fars nye dampstrykejern!).
Bruk en middels hard voks (rød/rosa/lilla) som en allroundvoks. Det holder for de fleste. Du kan også bruke hurtigglider/universalglider eller flytende glider når du er ute i felt eller på tur, som vist i videoen nedenfor, men dette slites fort av.
La glideren herde til den er hard, du kan sette skiene ut i kulda for å korte ned ventetiden. Det tar minst 10minutter.
Deretter skraper du godt med plexisikle, og sørger for å få av så mye glider som mulig.
Til slutt børster du til sålen er blank og glatt. Om du ønsker, så kan du polere til slutt med noen drag med fiberlene og kork.
Video: Swix School
Video: Swix School

Hva om det er lenge siden sist prepp?

Om det er lenge siden sist du ga skiene kjærlighet, kantene er sløve og sålen er ganske herpa? Da er nok det beste å levere inn skiene til full service. Da får du full plansliping av sålen og o.k oppsett av kantene fra maskin. Da har du jevn og fin såle, relativt skarpe kanter og riktig vinkel på kantene. Så kan du eventuelt ta en ekstra runde på stålkantene om du vil.

Du får da et utgangspunkt som du ganske enkelt kan vedlikeholde selv. Som med mye annet vedlikehold, er det bedre å holde på jevnt og lite enn å ta sjeldne skippertak.

HOT TIP
Åsnes Academy
Husk å ta skiene ut av skiboksen og tørk av såle og kanter etter bruk. Da unngår du at kantene er rustne neste gang du skal bruke dem. Og før du setter skiene bort for sesongen – voks dem så sålene ikke tørker ut!

Voksing av ski i detalj

Slik vokser du skiene

Voksen dryppes på og jevnes utover med det varme smørejernet. Temperaturen på jernet skal være slik at voksen smelter lett, men ikke så varm at det ryker kraftig. Husk å holde jernet i bevegelse hele tida. Når voksen har blitt kald, skraper du sålen med en sikling (plastskrape). Det blir da et syltynt lag voks igjen på sålen. Til slutt kan du gå over sålen med noen drag med børsten igjen, men for den som ikke skal ha startnummer på brystet er ikke dette viktig. 

En annen metode, som er rask og gir mindre forbruk av voks, er å gni voksen utover sålen og deretter smelte den inn i sålen med et fiberpapir (fiberlene) mellom smørejernet og sålen. Da slipper du å sikle, altså skrape voksen av igjen.

Skiene er klare til bruk rett etter voksingen, eventuelt etter noen drag med børsten. Dersom du ikke vil styre med smørejern og søl fra smeltevoksen, har det de siste årene har det også kommet flere typer voks i flytende form som ikke krever oppvarming. Disse påføres som regel med en klut, før en gnikker eller børster av det overflødige og får fram en glatt overflate. Denne typen voks er vesentlig enklere og mindre tidkrevende å bruke, men holder antakelig ikke like lenge som en prepp med fast voks. 

Video: Swix School

Skader i sålen?

Mindre skader i sålen på skiene kan man ofte reparere selv. Du kan smelte i litt P-tex (sålemateriale). Slikt legges i ved hjelp av enten å sette fyr på den ene enden og la det dryppe ned i såret på sålen, eller ved hjelp av noe som likner på en limpistol.

Puss først litt i såret med fint pussepapir og rens med rødsprit eller skirens før du drypper inn P-tex. Sørg også for å fylle godt ned i såret, press det ned med noe hard og la det herde litt høyere enn resten av sålen. Til slutt kan du skjære vekk det overflødige med en tapetkniv, stålsikling eller noe skarpt. Gå til slutt over med veldig fint sanpapir og Fibertex.

Det finnes også nyere produkter, som er et pulver du drysser ned i skader på sålen. Når såret er fylt, så drypper du herder på pulveret som gjør at dette blir hardt på under et minutt.

Disse metodene fungerer fint på mindre skader, men om du får større skader på sålen vil ikke slike enkle hjemmereparasjoner holder. Den eneste varige løsningen er da å levere inn skiene til noen som kan sveise inn nytt sålemateriale i det skadede området.

Ekstra tips:

Hva er en skifell egentlig?

En skifell er langt mer enn en bit gulvteppe og fester. En skifell er et viktig verktøy og hjelpemiddel i jakten på urørt snø og fine skilinjer. Her forklarer vi i detalj hvordan en fell er bygget opp, hva den består av.

Les mer »

På innsiden av ski

Hva består skiene av, hvordan lages de og hva skiller Åsnes fra andre? Her får du en full gjennomgang av skiene fra A-Åsnes.

Les mer »

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

Smørefrie eller smørbare ski?

Skal du kjøpe nye ski, og er usikker på om du skal velge smøreski eller smørefri ski? Synes du det høres komplisert ut med smøring, eller kanskje du bare er usikker? Her går vi igjennom fordelene og ulempene ved både smøreski – og smøfrie ski! Kanskje det kan hjelpe deg i valget?

Les mer »