Ull har fantastiske egenskaper
Sauer har sverget til ull i mange tusen år, og i dag har vi omtrent 1 milliard sauer på kloden. Dette er robuste og tilpasningsdyktige dyr, som gjennom evolusjonen har utviklet ull og dets fantastiske egenskaper.
Ull regulerer temperaturen. Altså, om det er for varmt så er det luftig nok til å sørge for at du ikke blir like klam som om du f.eks bruker bomull eller syntetiske materialer mot kroppen. Viktigst av alt, er kanskje at ull isolerer godt, selv når det blir vått – slik at du holder deg varm på kjølige dager. Ullet er dessuten veldig pustende, på grunn av firmrenes naturlige utforming.
Videre, så inneholder ull lanolin og er derfor naturlig lukthemmende, og naturlig bakteriehemmende. Dette betyr at ullet er til dels «selvrensende», og at svettelukt ikke setter seg så godt. En bonus med dette, er også at ull ikke trenger å vaskes så ofte. Som oftest, så holder det å bare lufte ullet godt. Noe som gjør ullplagg veldig godt egnet for lengre turer, eller for dem som vil ha et litt mer bærekraftig plagg.
Foto: Crister Næss
Merinoull er overlegent andre typer ull, og alternativer som bomull i forhold til varme og vekt. Ull fungerer som en temperaturregulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Ulet er også til en viss grad vannresistent, så lett regn, snø og flekker vil legge seg på overflaten eller renne av finere kvaliteter av stoffet.
Ullplagg holder seg gjerne også bedre over tid. De er lettere å holde rene og rynkefrie. Dessuten trenger du ikke å vake ullplaggene så ofte, noe som sparer miljøet.
Visste du at ull også er naturlig flammehemmende? Hvis du får glør eller flammer på ullet, vil det bare så vidt ulme og bli svidd, men tar ikke fyr – noe som er veldig praktisk når man fyrer bål!
Aleksander Gamme intervjuer sauemamma for å få litt bedre innsikt i ullens egenskaper. Hvorfor har sauer sverget til ull i over 6000 år?
Foto: Anders Møller Vestergård
Sauen stammer tilbake til 6000 år før vår tidsregning, og selv om den ikke anses for å være veldig smart, så stoler vi på at de 1 millard sauene som lever på kloden. De har tross alt valgt ull som påkledning i mange tusen år av en grunn….
Ikke ty til bomull som innerste lag, da bomull holder på fukten og tørker sakte!
Hvordan kle seg for tur?
Kjenner du til 3-lags prinsippet? Neivel. Da må du lese mer om hvordan du skal kle deg for turer i fjellet her!
Perfekte plagg for ustabilt vær = perfekte plagg for tur
Ullplagg er varme, men kan samtidig være tynne, lette, luftige og utrolig myke. Plagg som er laget i merinoull og av naturlige materialer er snille mot huden, og inneholder heller ikke stoffer som kan virke irriterende eller er skadelig for mennesker.
Ullens naturlige og fantastiske egenskaper vil alltid holde deg varm. Selv om du blir våt, svett eller kald – så isolerer ullet likevel veldig godt. I tillegg reguleres temperaturen slik at du er varm i kulden og avkjølt i varmen. De trenger heller ikke å vaskes, og lukter ikke selv etter mange dager på tur.
Foto: Crister Næss
Dette gjør ullplagg til de perfekte og mest naturlige plaggene i turgarderoben. Og finner du et fint, god ullplagg med tidløst design – ja da kan du pensjonere alle andre basisplagg. For med et par ulkl-teskjorter og et par langermede ullskjorter, så har du alt du trenger. Ekstremt allsidige plagg, som ikke lukter og er myke mot huden. Perfekt under skjorta på jobb, under en casual dress, til hverdags eller når du trener på gymmet. Og du trenger ikke vaske de etter hver bruk en gang!
Foto: Crister Næss
Og vet du hva? Den beste bonusen av alt, er at du kan ha disse plaggene lenge. Da bidrar du til mindre forbruk, færre vask av plaggene dine og et mindre og mer miljøvennlig fotavtrykk. Deilig!
Ullplagg passer pefekt til en aktiv livsstil, på norgesferie, på tur eller for aktive familier med hund. Og skal du på lengre turer i skog, fjell og mark – ja da er du nesten nødt til å ha noen ullplagg!
Ull på varme dager og til trening?
Ull er gull – også på løpetur og til trening!
Foto: Anders Møller Vestergård
Ull er perfekt, også på de varme dagene. Litt rart og varmt, tenker du kanskje? Men slik er det altså ikke.
Ei ull-tskjorte er perfekt på de varme dagene. Når du er aktiv, trener eller tar en løpetur i fjellet. Er du litt aktiv, så blir du også fort litt svett, og da blir bomullskkjorta fort kald om det kommer et vinkast eller sola går ned. Men ullet, det holder deg varm uansett.
Ull er også perfekt under genseren på kveldene, hele året, både til hverdags og fest.
Ei t-skjorte av ull er dessuten en favoritt til trening, tur og løpeturer i fjellet. Stoffet er mykt, isolerer selv når man er svett og regulerer temperaturen slik at man ikke blir overopphetet. Ei tynn ullskjorte tørker også ganske fort, og stinker ikke svette etterpå.
Foto: Anders Møller Vestergård
Trening for langtur og ekspedisjon
En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.
Slik oppbevarer du skiutstyret ditt til neste sesong
Glemte du å rengjøre skiene etter forrige sesong? Eller lurer du på hva du bør gjøre med skiutstyret når du skal sette det bort for sommeren? Her får du oppskriften på hvordan du skal oppbevare skiutstyret ditt!
5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!
De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.
Slik tar du vare på hunden utendørs
I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.
Slik fôrer du jakthunden
Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.
Utstyrstips til Expedition Amundsen
Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.