Mensen og utflod

Har du kanskje forsøkt å søke etter informasjon om «mensen og tur»? Det finnes litt informasjon, men det er lite å virkelig på klok på. Dessverre har dette vært et såkalt «tabu emne»

Skal man bruke tamponger eller bind? Hva med lengre turer, skal man fylle sekken med dette? Og hvordan skal man løse utfordringene med bruke tamponger og bind?

Mensen er helt naturlig, og det forekommer for de aller fleste kvinner hver måned. Generelt og ellers i samfunnet er det et veldig fokus på hygiene og det virker som alle tror at det er nødvendig med daglig vask nedentil. Lukt forbinder også mange med dårlig hygiene og det stemmer ikke helt. Kroppen vår er laget slik at den er god på å passe seg selv.

En ting er i hvert fall sikkert, vi ønsker ikke at det skal være et problem å komme seg på tur, selv om man har mensen. Menstruasjon skal ikke stoppe turgleden! Vi må tørre å snakke om disse temaene.

Utflod

Det er viktig å påpeke at et friskt underliv har lukt og alle kvinner som har kommet i puberten har utflod og det kommer naturlig hver dag. Mengde, lukt og hvordan det ser ut er forskjellig ut ifra hvor du er i din syklus. Utfloden har en viktig oppgave og det er å rense skjeden og holde uønskede bakterier unna. Utflod og litt lukt i ulltrusa er verken farlig eller uhygienisk.

Underlivet vasker seg selv. Det er derfor helt ufarlig å ikke vaske seg nedentil noen dager på tur.

Menskopp, det beste alternativet?

De fleste bind og tamponger er ikke nedbrytbare, og skal derfor ikke legges igjen i naturen. Dette blir søppel som må bli med hjem fra tur. Det anbefales heller ikke å ha tamponger inne i skjeden for lenge, da dette kan forårsake bakterievekst.

Tror ikke man får sagt det nok, men det er veldig viktig med rutiner rundt skiftning av spesielt tampong. Selv om det gjerne er snø og kaldt, eller du går i øse pøse regnvær. Den skal fortsatt ikke sitte inne for lenge

En annen utfordring med tamponger er jo at de må oppbevares et sted, til man kan få kastet de i søpla, og det kan by på noen ubehagelige lukter og problemstilling. Et tips om du velger å bruke tamponger på tur, er å ta med Zip-Lock poser og dopapir, slik at du kan tulle de brukte tampongene inn i dopapir og legge den i en luft-tett pose, til du kan kvitte deg med dem.

Bind har de fordelene at man ikke risikerer bakterievekst på sammen måte, og man man sove med dem. De finnes også i mange størrelser og fasonger.

Tre raske om menskoppen:

Kan sitte inne opptil 12 timer i skjeden
Laget av medisinsk sliikon og er skånsom for underliver
Er ikke et engangsprodukt, og er derfor mer bærekraftig

Menskopp. Illustrasjon fra Organicup

Menskoppen er kanskje det beste alternativet tilgjengelig der ute.

Visste du at bind og tamponger absorberer den naturlige væsken i ditt underliv og kan forstyrre den naturlige pH-balansen. Med menskopp på tur er det mindre risiko for tørrhet og infeksjon. Menskoppen samler kun opp blodet og tørker derfor ikke ut slimhinnene.

Menskoppen kan sitte inne i skjeden i opptil 12 timer som er en stor fordel når du er på tur og gjerne vil unngå unødvendige bytter. Det finnes også ulike størrelser utifra blødningsmengde. For godt vedlikehold og hygiene skal koppen kokes mellom hver mensturasjon. Det er ikke nødvendig å koke den mellom hvert skift/tømming av kopp. Holder det å skylle i rent vant eller bruke våtserviett hvis du ikke har tilgang til vann. Bruk av menskopp på vintertur går også fint og ved tømming kan godt du gjerne rense den i snø eller tørke av med dopapir.

4 tips til nybegynnere med menskopp på tur

Bli kjent med koppen og insetting før du drar på tur. Det er greit å «øver» litt før man bruker den utendørs.
Velg gjerne en kopp med hardere overflate, det gjør det lettere å sette inn som nybegynner. Du kan bruke vann eller et vannbasert glidemiddel for å gjøre innsettingen enklere.
Ha alt du trening for skifte i en Zip-Lock eller tøypose. Dette gjør skift lettere, spesielt på tur.
Før du føler deg 100 % komfortabel med menskoppen, bør du kanskje bruke et truseinnlegg, slik at du ikke trenger å bekymre deg for lekkasje.

Første gangen jeg fant ut at dette må testes ut var for noen år siden. Hengekøyetur i Stabbursdalen. Vi fant tidenes hengekøyespot blant verdens nordligste barskog, Men før man skulle ta kvelden i hengekøyen var det på tide å tømme koppen. Det lå en elv rett ved campen.

Meget fornøyd med meg selv for å ha fått det til så fint. Tilbake i camp får min turvenninne seg en god latter. Innholdet i koppen havnet ikke på bakken, men isteden dekte de halve joggeskoen min. Shit happens!Åste Innleggen

Åste Innleggen

Lær deg å bruke koppen før du begir deg ut på tur. Når du først har fått teken på det er den veldig enkel i bruk

På tur renser man koppen i vann eller eventuelt med en våtserviett. Husk at mellom hver menstruasjon skal koppen kokes.

Mensen på tur

Vi kvinner er så heldig å ha en syklus som kan gi oss store endringer i hverdag og humør. Noen sliter med sterke menstruasjonsmerter og andre har kraftig premenstruelle plager. Som kan vises både fysisk og psykisk, men likevel bør ikke mensen være et grunnlag for å droppe tur.

Lytt til kroppen din og ta pause hvis du har behov for det. For noen med PMS er tap av energi vanlig bivirkning
Lag deg deg gode rutiner for skift av menskopp/bind/tampong
Er du tur på med en gruppe/venner og har du en tung dag, om du plages med premenstruelle plager eller menstruasjonssmerter – så fortell om det. Det gjør det lettere for både deg og gruppen din.
Ha det du trenger for skift av kopp/bind/tampong samlet i en liten drybag lett tilgjengelig. 
Ta med tynne truseinnlegg på tur, så sparer du noen truseskift (finnes med miljøvennlig truseinnlegg på diverse helsekostbutikker)
Bruk undertøy som puster, ull og bomull er å foretrekke
Ha med smertestillende hvis du plages med sterke smerter. Ta dem gjerne når du kjenner ubehaget komme og ikke når smertene er på sitt værste. Da kan du unngå de værste smertetoppene ved kramper. Ibux og Naproxen fungerer godt på smerter relatert til mensen og de er reseptfrie.

Er du uheldig å ha mensenkramper og har glemt smertestillende hjemme. Så kan varme hjelpe mot smerter. Ha en varmeflaske eller flaske som tåler kokende vann og ha den liggende inntil korsrygg eller mage. Det å holde seg i aktivitet kan også bidra til å minske smerter. Dessuten er det digg med varmflaske i soverposen på kalde vinterturer!

Kroppshår

Enkelt og greit; hår er naturlig! Hva du velger å gjøre med dette er helt opp til deg selv.

Visste du at kroppshår beskytter underlivet ditt mot uønskede bakterier og det kan faktisk være lurt å la det gro før langtur. Ingenting er vel bedre enn en naturlig beskyttelse mot bakterier. Det er heller ikke farlig å fjerne kroppshår. Men med det sagt, så motvirker det også friksjon, så det kan gagne deg å bare la det gro på lengre turer, slik at man unngår uønskede plager.

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette. Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

5 tips til å gå effektivt i motbakker med skifell!

De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene! En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »