Hunden er menneskets beste venn, sies det. Og for mange av oss er hunden vår et familiemedlem og en trofast turkamerat. Ved å ta med hunden på tur får man hyggelig selskap, trygghet og utallige morsomme øyeblikk. Det er heller ikke til å legge skjul på at en hund som ofte er mer på tur vil få godt med mosjon, være lykkelig og bygge langt tettere bånd til deg på tur. Ved å la hunden være med på det meste skaper man et godt team – fordi den arbeider sammen med deg.
Positivitet – positiv forsterkning
Å ha hund med på tur er litt som å ha med barn på tur. For at opplevelsen skal være best mulig for alle, så er det viktig at hunden gradvis tilvennes den aktiviteten du skal drive med. Videre er det særdeles viktig at hunden trenes positivt og at positive belønningsmetoder brukes til å lære hunden nye ting.
Man kan diskutere opp, ned og i mente om hundetrening – men en ting er sikkert. Positiv trening og positiv forsterkning er det som fungerer absolutt best. En hund som blir straffet eller får negative opplevelser med tur, vil ikke være en lykkelig og behagelig hund på tur. Derfor er det viktig å ta seg tid til å gradvis tilvenne, prøve seg fram og gi hunden mange positive og kontrollerte opplevelser før man legger ut på langtur.
Man kan gjerne starte ved å prøve seg fram med teltur utenfor hytta, i hagen eller i nærheten av bilen i begynnelsen. Når man først kommer i gang, vil man fort skjønne at hunden trenger litt tid på å tilvenne seg sovepose, telt, matlaging i teltet, nye foringsrutiner og lange turer. Begynn i det små, gjør det positivt og bygg på etter hvert som ting går seg til.

Crister og hunden hans Tøys på skitur, Vikafjellet.
Foto: Crister Næss / @toysworkingspaniel
7 tips til en nybegynner med hund på tu
HUND PÅ TUR OM VINTEREN OG HØST
Vinteren og høsten er en herlig tid for både oss og våre firbente turvenner. Det er mange opplevelser, nydelig lys og fine kontraster i naturen. Men det kan også by på noen utfordringer, eller rettere sagt, noen ting man bør tenke på, om du tar med hunden på tur. Selv om de fleste hunder har pels, så er ikke dette ensbetydende med at de ikke kan fryse. Hunder kan være utsatte for frostskader de også, så det er viktig at vi som hundeeiere sørger for at våre beste venner ikke fryser. Om hunden fryser, blir den fortere sliten, kan bli syk eller bli fort utslitt – ikke ulikt oss mennesker. Og da kan selvsagt hunden på lik linje som junior slå seg vrang. Det er ikke bare temperatur som spiller en rolle for om hunder fryser, men vind og fuktighet er også viktige faktorer.
Fryser alle hunder like mye?
Dette er individuelt. Som med oss mennesker, så fryser noen mer – eller mindre enn andre. Når det gjelder hunder, kommer det for eksempel an på hvilken pels den har og spesielt på hvor mye den har for vane å være ute til vanlig. Enkelte raser, som polarhunder, er avlet for å tåle kulden bedre enn andre. Med unntak av spesielt de nordiske og polare hunderasene, lider alle hunden av lave temperaturer på samme måte som mennesker. Man må være ekstra påpasselig om hunden din er syk (spesielt om dette er pusterelatert), eller om du har en valp, gammel, liten eller korthåret hund. Syke hunder vil ha det ekstra vanskelig med å holde varmen på vinterstid.
Noen ting å tenke på når det er kalt og man skal ut med hunden.
Den enkleste måten å hindre en hund fra å fryse er å holde hunden i aktivitet. Om det er virkelig bitende kaldt ute, er det bedre å ta korte og aktive turer enn lengre turer i rolig tempo. Man kna gjerne også la hunden ha et varmeteppe eller hundedekken på seg når man går ut. Det er blitt vanlig (heldigvis) å prate om at hunden ikke skal forlates i varmen eller bilen om sommeren, og at den må kjøles ned og ha det behagelig. Det samme gjelder kulda om vinteren!
Slik tar du vare på hunden utendørs
Tar man noen forhåndsregler, planlegger og forbereder seg litt – så blir turen med hund enklere. På kalde turer er det spesielt noen faktorere man må passe på, slik at hunden ikke får det vondt. Det går vi igjennom for deg.

Hvor hunden er mest utsatt for kulde
Ører, hale og spesielt poter, spener og hanhundenes pung – alle kroppsdeler som stikker ut er usatt for frostskader.
Spesielt pungen, potene og spenene er utsatt for skrubbsår mot skare og snø og kan fort bli skadde eller forfryst om det er kaldt. Samtlige av de nevnte kroppsdelene bør få jevnlig tilsyn når man er på tur, og etter at man har vært på tur bør disse områdene sjekkes ekstra nøye. Første tegn til forfrysning er blek og kald hud, og man bør være oppmerksom på vanlig almenntilstand og eventuelt reaksjoner på at du berører utsatte områder.
Rett mat for hunden på tur og på vinteren
Når man er på tur, og spesielt om vinteren, kan det være vanskelig å få i hunden riktig fôr. Om vinteren spesielt, må man tenke seg litt ekstra om for å sørge for at man alltid har nok vann til både seg selv og hunden, og vannet bør aller helst ikke være for kaldt. Kaldt vann krever mer energi av kroppen, både for mennesker og hunder. Dette er fordi kroppen reagerer på kulden og automatisk vil begynne å mobilisere for å få det kalde vannet opp mot kroppstemperatur. Det samme gjelder mat. Kroppen bruker også energi på å fordøye maten, og dette energiforbruket blir høyere om maten er iskald, eller glovarm, for den saks skyld. Et næringsrikt og balansert kosthold av mat med god kvalitet er viktig for både mennesker og dyr.
I kaldt vær er det må man passe på at våre pelskledde venner får mat tilpasset deres størrelse, alder, art, rase og aktivitetsnivå. Det spiller ikke så stor rolle om denne maten er laget hjemme eller kjøpt ferdig på dyrebutikken.
Om våre beste fribeinte turvenner spiser riktig vil de ha et godt immunforsvar. Det er dog viktig at man ikke blander kvalitet og kvantitet. For hyppig föring av hunden vil gjøre den overvektig, noe som innebærer mange negative bieffekter. Særlig på ekstremt kalde – og ekstremt varme dager vil hundene våre antakeligvis være mindre aktive, så mengden fôr må alltid tilpasses. Dette er egentlig en generell regel til daglig, at man med jevnlig mellomrom tilpasser mengden fôr etter holdet (hvor tykk hunden er), forholdene og aktivitetsnivået.
Som allerede nevnt er kulden like utfordrende for hunder som for mennesker, om ikke enn mer. Det er derfor viktig at vi som hundeeiere tar vare på hundene våre i kulda. Vi bør derfor sørge for at de har en god diett, at vi passer på generell hygiene og at vi beskytter pelsvennene våre fra plutselige temperaturendringer.

Ull er gull
I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull». Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Hvordan kle seg for å være ute?
Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Guide til fjellskisko
Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-oFå ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Hva skal du ha i topptursekken?
Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Mattilsynets veiledning for hold av hund utendørs
Hundevettreglene er fine for både voksne og barn, som møter på eller omgås hunder.

Slik tar du vare på hunden utendørs
I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.