Smøring av ski – umulig?

Vi har alle opplevd det; klabber under skiene, trøbbel med klister på påsketur og opplevelsen av å alltid ha «bakglatte» ski. Opplevelsen av at smøring av ski er umulig og at uansett hva man gjør, så går det galt. Det er ikke så lett.

Men, er det virkelig umulig å smøre skiene? Egentlig ikke. Som med alt annet, så gjør øvelse mester. Og når det kommer til smøring av ski, så er det fullt mulig å gjøre dette enklere enn man skulle tro. På landslaget er det kanskje en veldig spesifikk vitenskap, men det finnes også framgangsmåter som ikke krever mikroskop og gli-tester for å få et brukbart resultat. Det er mange produkter, og mange sprikende råd – ofte myntet på konkurranse.

Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…

Her er en guide til enkle, gode metoder som fungerer på fjellski:

Slik vokser og prepper du fjellski:

Utstyr

Så hva trengs egentlig av utstyr for å komme i gang med smøring av fjellski? Man trenger ikke haugevis av røde Swix kofferter, som sikkert står urørte i mange hjem i kongeriket. Det er lett å la seg skremme når man ser en smørebuss eller går inn i sporsbutikken og blir møtt av en stappfull vegg med smøreprodukter. Følelsen av at vi kommer til kort med rumpetaska med en blå swix og noe klister kan være overveldende, men faktum er at du er ganske godt på vei om du har et lite utvalg av voks, kliser og glider – samt noe verktøy. Velg ut noen få produkter som du lærer å bruke, så øker muligheten for å lykkes betraktelig.

Men for å gjøre opplevelsen litt enklere, så vil vi anbefale litt utstyr. Ikke bare for gjør det selve prosessen lettere, men opplevelsen og skigleden blir nok større også. En kaffe, eller noe godt å drikke i glasset mens man smører ski og hører på god musikk er undervurdert.

Vi vi derfor anbefale følgende utstyr:

I tillegg har vi tatt for gitt at de fleste som har fjellski eller turski, har en liten taske med en kork til å gni ut smøringen med, sandpapir med korning 100 eller 120, en skrape (også kjent som randsikling) + plexisikle til å fjerne gammel festevoks/glider med, Swix-skirens og fiberlene rensepapir til å fjerne griseriet med. Ja, sistnevnte er den du alltid går tom for så fort.

Den magiske oppskriften – framgangsmåte

Gjennom mange års erfaring med ekspedisjoner, skiproduksjon, prøving, feiling og etter en kollektiv diskusjon har vi kommet fram til en metode som fungerer veldig godt for oss. Det er ikke sikkert at alle vil gjøre det helt samme, men om du gjør som vi beskriver nedenfor så gjør du i hvert fall ikke noe feil!
Vi liker det enkelt, praktisk og funksjonelt.

Oppsummert: vårt foretrukne system

1. Legg en hard/kald glidevoks i glidesonen som grunnlag, «topp» med glider tilpasset forholdene.
2. Varm inn, buff og legg et skikkelig godt lag med Swix Polar som grunnvoks i smøresonen.
3. Kork inn og buff et lag med festevoks for dagen, eventuelt klister.
4. Bruk Mohair eller Mix kortfell når det er vanskelig å smøre/bratt, sørg for å fjerne klister/myk festevoks før du legger på fellen.
5. Legg på tilpasset glider og festevoks når våren og den varme, våte snøen kommer.
6. Ta med fellevoks (myk glider), en hurtiglider stift og en liten smøretaske med smøring og skrape på tur – for å være sikker.

Smørefrie ski

1. Legg en hard/kald glidevoks i glidesonen som grunnlag, «topp» med glider tilpasset forholdene.
2. Legg inn hurtiglider eller flytende glider i det smørefrie mønsteret for å forhindre ising og for å få bedre glid.
4. Bruk Mohair eller Mix kortfell når det er vanskelig å smøre/bratt, sørg for å fjerne klister/myk festevoks før du legger på fellen.
5. Legg på tilpasset glider og festevoks når våren og den varme, våte snøen kommer.
6. Ta med fellevoks (myk glider), en hurtiglider stift og en liten smøretaske med smøring og skrape på tur – for å være sikker.

På en smørefri ski, så kan du fint glide hele sålen. Men det vil være noe herk å skrape og børste ut voksen igjen fra det smørefrie mønsteret. Det er viktig at man får vekk all overflødig voks, slik at dette ikke setter seg i skifellene. Men, det reduserer til en viss grad ising når hele sålen er godt mettet med voks.

Det enkleste er nok å glide godt og legge på glider etter forholdene i glidesonen (den delen av sålen om ikke har smørefritt mønster). Så kan man heller ta med skivoks/fellevoks eller hurtigglider til å glide det smørefrie mønsteret og fellene ved behov. En skifell kan med fordel impregneres med fellevoks eller glider også, for å få bedre glid og mindre klabbing.

1. Rens, rengjør og gjør klar skiene

Når ski er nye fra butikk, så har de blitt fabrikkpreppet, men dette er mest av hensyn til transport og for å beskytte skiene mot uttørking og smuss i sålene. Derfor anbefaler vi uansett å gjøre et skikkelig grunnarbeid når du kjøper nye ski. Det gjør alt så mye lettere i de kommende årene. Denne prosessen kan med fordel gjentas før hver sesong, eller du kan følge vår oppskrift på hva du bør gjøre i slutten av sesongen.

Gå over stålkantene

På toppturski og fjellski er det viktig at stålkantene ikke er for sløve. Før du sliper dem, kan du gå over dem med et bryne og fjerne overflaterust. Stålkantene kan ellers slipes selv med en liten håndsliper. Om de er for sløve, så anbefaler vi å få dem slipt på maskin hos noen som kan dette.

Sløve stålkanter går utover svingegenskaper og kantgrepet på hardt føre.

Har du gammel smøring, klister eller annet på skien fra før? Ikke bra. Unngå det før neste sesong. Sørg alltid for at skiene er klargjort uten festevoks og klister på slutten av sesongen, så sparer du deg for mye trøbbel i framtiden.

Åsnes Academy Ekspertpanel

Om du mot formodning har skiene full av gammelt gris, start med å skrape dette vekk med en skrape du ikke er redd for. Sørg for å rengjøre skikkelig. Klister løsner etter vår erfaring best ved bruk av Swix sin Sitrus skirens. Skrap og gnikk til alle gamle synder er vekke. Tørk av med Fiberlene rensepapir.
Har du nye ski, så starter du med å skrape vekk gammel lagringsvoks eller fabrikkglider med plexisikling (denne er kun ment til å skrape glider med). Du må også fjerne gamle rester fra randen som går under midten av skien. På gamle ski gjelder det samme, men ikke begynn med dette før gammel klister og festevoks er fjernet.
Børst så rundt 15-20 ganger i skiens lengderetning i glidesonen med bronsebørsten for å få fekk alt gammel glider. Pass på å tørke vekk støvrester og annet lort som blir liggende etter at du har børstet. Nå skal skiene være fri for nesten all voks, klister og glider.
Spray så på skirens i hele skiens lengde, la det virke noen minutter og tørk til slutt av med Fiberlene rensepapir i skiens retning. Vent til skirensen har tørket ut skikkelig før du går videre.

2. Glider – god glid er digg!

Det er nå du skal kose deg. Slå på litt god musikk, nyt tiden i smøreboden med en god venn og sørg for å ha en god kaffetår eller noe godt i flaska resten av økten.

Pass på at skien ligger stabilt og er godt festet. Hold smørejernet i bevegelse, ikke bruk mer enn ca. fem sekunder med smærejernet over én ski. Det må ikke bli for varmt, da vil skien bli ødelagt. Temperaturen skal være 110 grader for gul voks og 120 for rød.

Start med å slå på smørejernet, smelt glideren på smørejernet slik at du kan dryppe et sikk-sakk mønster i skiens glidesone (foran og bak på sålen), altså utenfor smøresonen. Stryk så glideren ut til et tynt, fint og jevnt lag. Line 2
La glideren herde til den er hard, du kan sette skiene ut i kulda for å korte ned ventetiden. Det tar minst 10minutter. Line 4
Fjern glidere som ligger i midtranden etter at den har herdet. Deretter skraper du godt med plexisikle, og sørger for å få av så mye glider som mulig.
Til slutt børster du til sålen er blank og glatt. Om du ønsker, så kan du polere til slutt med noen drag med fiberlene og kork

Tynne lag med glider gir mindre arbeid. Det er enklere å heller legge glider i to omganger, enn å måtte skrape og børste av veldig tykke lag med glider. Dessuten «metter» du sålen bedre på denne måten.

Bruk heller en glider for klade forhold i bunn enn omvendt, siden hardere glider også kan brukes når det er varmt. Hardere glider er også mer slitesterk.

Om du ønsker, kan du «toppe» glideren underveis i sesongen med glider tilpasset forholdene.

Åsnes Academy Ekspertpanel

Hurtigglider

En enklere metode, som gjerne kan brukes ute i felt eller på flerdagerstur – er hurtiggliding. Da bruker man en flytende glider og smører denne på skiene i glidesonen, og korker den ut. Disse fås kjøpt i de fleste sportsbutikker og har gjerne en integrert kork, samt en påføringsapplikator – litt som en deodorant.

Slik flytende glider har kort holdbarhet, så det er ikke en erstatning for vanlig glider, men du kan fint ha med en slik på vårskiturer for å motvikre sukeføre, til transport og på ekstremt kalde dager når du bare vil beskytte sålen litt ekstra.

Her er et godt eksempel på en 100% PFC fri og biologisk nedbrytbar voks til ski og impregnering av skifeller.

«Smøresone»

Også kalt «smørelomme». Dette er området hvor du skal legge smøringen på skiene. Dette omerådet bør ikke glides, da glider ikke gir godt grunnlag for at festevoks og klister sitter.

Smøresonen kan fint rubbes med finkornet sanpapir, før du legger «grunnvoks».

«Glidesone»

Det arealet av skien som skal stå for gliden. Altså den glatte parten av skiens såle, og den delen av sålen som skal behandles med glidevoks.

3. Grunnvoks

Her kan du velge selv. Gå for grunnvoks slik som racing-folket, eller så kan du gjøre som vi foreslår. Ingen av delene er feil. Vi foretekker som sagt å bruke en så hard festevoks som mulig istedenfor grunnvoks, og er veldig fornøyd med det.

Før du legger på «grunnvoksen», som skal legges i festesonen, bør man «rubbe» skiene med fint sandpapir (100 eller 120korn). Da vil grunnvoksen, (og senere den aktuelle festevoksen) sitte bedre. Det betyr rett og slett mindre smørejobb.

Åsnes Academy Ekspertpanel

Den gode nyheten er at så lenge du gjør grunnarbeidet skikkelig, så trenger du ikke legge grunnvoks hver gang du skal på tur.

Når du legger dette første laget med voks, uavhengig av hvilken variant du velger, så skal den legges på med varme. Det vil si at du skal stryke på et tynt lag med smørejernet, la det herde og korke det ut. Når dette er gjort, kan du la alt herde og kjøle seg ned i 5-10minutter.

Nå har du lagt hele grunnlaget for en hel sesong. Ikke så mye jobb altså! Alt etter dette er mer dagsaktuelt.

4. Festevoks

Festevoks er den voksen du legger på for den aktuelle dagen, og forholdene som er ute. Ofte Blå festevoks på kalde dager, og Rød på varme dager. Hvor mye smøring du skal bruke, og hvor tjukt du skal legge på, er avhengig av hvor langt du skal gå.

Nøkkelen til å forstå smøring er egentlig ganske enkel:

Begynn med noe som er for kaldt, og legg deretter på noe som passer temperaturen. Man legger alltid en kaldere festevoks først, fulgt av en varmere voks. Eksprimenter og finn ut hva du selv liker. Jo lavere tall på smøringen, jo mer kulde tåler den. Det er litt av grunnen til at vi foretrekker Swix Polar som «grunnvoks», da det er den kaldeste av dem alle..

Åsnes Academy Ekspertpanel

Har du gammel smøring på skiene kan du korke og friskte det opp, også bare legge på dagsaktuell smøring. Men kun hvis det har blitt mildere i været. Blir det derimot kaldere, så er det litt vanskeligere. Husk, vi legger alltid en kald voks før en varmere en. Dette er fordi en for for myk voks kan ta til seg vann og fryse til is. Det er ikke så kult.

Legg to tynne lag med smøring som du korker mot midten fra hver side.

Til slutt legger du et tredje og siste lag du ikke korker ut for mye.

Noe av det viktigste å huske er at tynne lag med festevoks og klister er viktig. Videre at det mulig å legge forskjellige typer festevoks i flere lag, men start alltid med den kaldeste smøringen i bunn.

5. Klister

Klister… «Æsj! Fytte rakkern, for noe greier! » – eller hva?

Neida, klister er ikke så gale. Klistere har dessverre fått et alt for dårlig rykte. Klister kan faktisk være helt fantastisk bra på noen forhold. Til og med smørekspertene til landslaget elsker klister i noen tilfeller. Hva er vel bedre enn både spikerfeste – og god glid?

Klister finnes på både tube og på spray. Selv om spray kan virke fristenede og antakeligvis enkelst, så vil vi anbefale å gå for tubeklister. Tubeklisteret gir best resultat. Rubb gjerne skiene litt før du legger på klister.

Klister skal smøres på i fiskebensmønsker, i et tynt lag, på smøresonen av skien. Gni det så godt ut, først med fingrene, så med håndbaken og så med kork.

Ved bruk av universalklister, så bør man legge smøreklister først.

Legg her også tynne lag på lag. Som nevnt tidligere. Hvert lag bør herde i 5-7minutter, før du legger nytt lag. Husk også at klister er noe herk å jobbe med i kulda, klister bør holde romtemperatur, så hold tuben på innerlomma!

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.
For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte. Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Les mer »